Video: FLORIN GAGEA, ȘEFUL ISCTR, DESCHIDE SEZONUL 02 AL SERIALULUI "CONTROALELE ISCTR" Recomandat

Video: FLORIN GAGEA, ȘEFUL ISCTR, DESCHIDE SEZONUL 02 AL SERIALULUI "CONTROALELE ISCTR"

Serialul viral "CONTROALELE ISCTR" se întoarce, în 2019, cu un nou sezon. În deschiderea sezonului 02, Florin Gagea, inspector de stat șef al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), răspunde "tirului" întrebărilor jurnaliștilor TIR Magazin.

I-am adresat șefului ISCTR 10 întrebări, ale căror răspunsuri le puteți vedea și în episodul 01 al noului sezon al serialului:

https://www.facebook.com/TirMagazin/videos/737608170090475/

Alina Anton-Pop, Director Marketing&PR, Revista TIR Magazin: Un mare număr de șoferi profesioniști sunt nemulțumiți de cuantumul foarte mare al amenzilor, în condițiile în care cei mai mulți dintre ei câștigă doar salariul minim pe economie. Ce le puteți spune acestor oameni?

Florin Gagea, șeful ISCTR: Ultima modificare legislativă a micșorat cuantumul sancțiunilor. Ideea unei sancțiuni este aceea de a îndrepta o greșeală pe care o face un conducător auto sau operatorii de transport legat de legislația în vigoare. De dorit este să nu fie sancțiuni, să căutăm să eliminăm orice abatere de la legislația în vigoare.

Finanțarea ISCTR depinde, în continuare, de banii pe care trebuie să îi vireze Autoritatea Rutieră Română și Registrul Auto Român. În ce măsură aceste două instituții vă mai datorează bani?

Avem pe rol un proces cu RAR pentru o sumă datorată de pe la începutul formării ISCTR. În momentul de față, procesul este câștigat, în primă instanță, de RAR. Am pregătit, pentru recurs, documentele și sperăm să avem câștig de cauză. În rest, sumele au fost virate. În momentul de față, 20% din veniturile Autoritățile Rutiere Române sunt virate către ISCTR și 5% din veniturile RAR.

Care credeți că ar trebui să fie modelul de finanțare a ISCTR?

Cel mai bun mod de finanțare ar fi cel de la bugetul de stat și statutul pe care să îl aibă inspectorii să fie cel de funcționar public. Astfel am elimina o serie de divergențe cu o serie de instituții de la care primim finanțare.

După un control al Curții de Conturi, salariile angajaților ISCTR au fost reduse substanțial și aceasta a generat un val de nemulțumire în interiorul instituției. Au mai fost, între timp, ajustate salariile la dumneavoastră?

În urma controlului celor de la Curtea de Conturi s-au redus substanțial. Au fost cazuri în care inspectorii cu studii medii primeau undeva la 3.000 de lei. În urma controlului, au ajuns la 1.400 de lei. Între timp, au mai crescut prin diferite sporuri acordate. În momentul de față, avem un proiect de lege care este la Camera Deputaților, la vot final, prin care salariile vor crește la toți angajații cu 20%, revenind spre o normalitate salarială aferentă muncii prestate.

În ultima perioadă, cei care au ocupat funcția de Inspector de stat șef ISCTR au fost schimbați cu o viteză amețitoare. De ce credeți că s-a întâmplat acest lucru?

La Ministerul Transporturilor am observant, în ultima perioadă, inclusiv o schimbare de miniștri destul de rapidă. Schimbările de la ISCTR parvind acestor schimbări. Inspectorul de stat șef este numit prin ordin al Ministrului al Transporturilor direct de către dumnealui. Fiecare ministru poate decide cu cine vrea să lucreze și cine este mai competent să ocupe această poziție. Eu îmi exercit profesia la cel mai înalt nivel, astfel încât să am un mandat cât mai lung. Voi rămâne aici cât sunt dorit și e nevoie de serviciile mele.

Considerați că, venind la șefia ISCTR din interiorul instituției, aveți o serie de atuuri?

Fiind inspector ISCTR de la înființarea acestei instituții, în plus, venind cu experiența de angajat al ARR tot pe postul de inspector de trafic, cred că știu multe despre această instituție. Am crescut, practic, cu ea și cunosc istoria ei, cunosc inspectorii din țară, munca pe care o desfășurăm și asta ajută în munca pe care o desfășurăm în țară și în Europa, fiind membri ai EuroRoute Control.

Mai mulți angajați ai CNAIR reproșează ISCTR că se ocupă aproape exclusiv de timpii de conducere și odihnă și aproape deloc de protejarea drumurilor, adică de verificarea masele vehiculelor utilitare din trafic. Este aceasta o problemă reală a ISCTR?

Inspectorii de trafic ai ISCTR acționează, în general, foarte mult pe timpii de conducere, deoarece reprezintă principala cauză a evenimentelor dn trafic, respectiv accidentele. De aceea, poate părea mai accentuat pus controlul pe acești timpi de odihnă. Dar, este absolut necesar. Starea drumurilor necesită cântărirea vehiculelor rutiere și, astfel, avem nevoie de parcări care să aibă o anumită planeitate și dimensiune pentru a ne monta instalațiile de cântar. Acestea să fie poziționate pe teritoriul României, pentru a facilita controalele pe care le desfășurăm. Controlul documentelor și al timpilor de odihnă se pot face în absolut orice tip de parcare.

Care sunt principalele dumneavoastră concluzii după preluarea conducerii ISCTR?

Venind al București am observant și partea centrală a ISCTR, unde noi veneam mereu cu problemele din teritoriu, respectiv, locuri de parcare, uniforme, salarizare, reparațiile autovehiculelor. Acum, am văzut ce înseamnă partea financiară a instituției, deconturi, intrarea în service, partea legislativă, unde trebuie mers în Parlament pentru a trece anumite legi, precum cea referitoare la salarizare, propunerea legislativă privind modificarea girofarului în culoare albastră și roșie. Acum văd, cu adevărat, ce înseamnă conducerea centrală.

Considerați că în ISCTR corupția este o problemă? Ați descoperit vreun caz de când ați venit la conducerea acestei instituții?

Observăm că fenomenul de corupție se întinde, în aceste zile și în SUA, unde domnul președite îl acuză pe Joe Biden de presupuse fapte de corupție ale fiului acestuia în Ucraina. Știm că în România și în zona balcanică corupția există din cele mai vechi timpuri. Astfel și noi, ca instituție, ne facem proceduri, programe, pentru a evita să avem de-a face cu inspectori predispuși la fapte de corupție. Figurăm și în programul Ministerului Justiției de monitorizare a instituției. Sper ca, pe viitor, să nu intervină fenomene de corupție în cadrul ISCTR. În urmă cu ani, au fost fapte de corupție care au ajuns în instanță și s-au soldat cu pedepse.

Ce doriți să schimbați în ISCTR și ce proiecte de viitor aveți?

Nu trebuie schimbate radical lucrurile în ISCTR. Lucrez la modalitatea de a discuta cu inspectorul, ca ei să nu devină niște vânători de sancțiuni și de a merge mai mult pe îndrumare și control. Adică, să discutăm cu șoferii sau operatorii de transport pentru a-i îndrepta spre respectarea legii, explicându-le unde au greșit, cum pot remedia, astfel încât pe final de an să fie un număr cât mai scăzut de sancțiuni. Vrem să ne desfășurăm munca cu profesionalism. Suntem prezenți, zilnic, în stradă cu 120 de echipaje astfel încât parcurgem acest proces de prevenție și în weekend sau noaptea. Ca proiecte legislative avem modificarea salarială și legea prin care dorim schimbarea culorii girofarului.

CONTROALELE ISCTR-DOUĂ SEZOANE
Sezon 01 al primului reality show din transporturile rutiere românești a devenit viral pe Facebook. Astfel, în total, cele 7 episoade ale serialului, care a avut premiera anul trecut, au înregistrat peste 2,6 milioane de vizualizări pe Facebook.
Cea mai mare audiență a avut-o ultimul episod, care a sărit de 1,5 milioane de vizualizări:

https://www.facebook.com/emil.pop.737/posts/2961953143834281


Primul sezon al serialului CONTROALELE ISCTR a fost filmat pe raza Inspectoratului Teritorial nr. 1- municipiul București și județul Ilfov.
Cel de-al doilea sezon vă prezintă situații din activitatea de zi cu zi a inspectorilor de trafic din județul Giurgiu (Inspectoratul Teritorial nr. 1).
Vă întâlniți astfel cu situații în care șoferii profesioniști controlați sunt găsiți în regulă din punct de vedere legal, dar și cazuri în care sunt amendați.

ISCTR ARE UN NOU ȘEF
Florin Gagea este noul inspector de stat șef al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR).
El a fost, până pe 27 septembrie 2019, șeful Inspectoratului Teritorial 5 - Timiș al ISCTR. Florin Gagea este angajat al Inspectoratului încă de la înființarea acestei instituții, din anul 2011. Primul lui loc de muncă a fost la Autoritatea Rutieră Română, unde s-a angajat în anul 2006, imediat după ce a absolvit Facultatea de Mecanică din Craiova.
Pe parcursul carierei profesionale, Florin Gagea a mai deținut, în ARR și ISCTR, funcția de inspector șef județean la Mehedinți, inspector coordonator județean la Mehedinți, inspector coordonator județean la Timiș și inspector șef teritorial la regiunea 5 Vest, de unde a fost promovat pe cea mai înaltă funcție din ISCTR.
El este căsătorit și are o fetiță de 4 ani.
"Am venit la București cu câteva idei bine structurate, provenind din rândul inspectorilor", ne-a declarat Florin Gagea.
În primul rând, el dorește să le creeze colegilor săi, "un mediu adecvat de muncă, un mediu liniștit, un mediu în care inspectorii de trafic rutier să simtă că sunt încurajați în a-și desfășura activitatea și cineva aici sus îi ascultă, fără să fie o presiune suplimentară pe ei, asupra actului de control".
De asemenea, Florin Gagea dorește să rezolve problema salariilor din Inspectorat, "deoarece, în acest moment, salarizarea la ISCTR este deficitară, ea rămânând undeva la nivelul din anul 2011". În acest sens, există un proiect de lege, 176/2019, care va fi dezbătut săptămâna viitoare în plenul Camerei Deputaților și care, dacă este votat, va aduce o creștere cu 20% a salariilor angajaților ISCTR, din luna februarie 2020.
Florin Gagea dorește, de asemenea, ca, în cel mai scurt timp, să își echipeze inspectorii de trafic cu noi uniforme. "Au o vechime! De 5 ani de zile, nu au mai fost schimbate!", declară noul șef al ISCTR.
"Au mai fost angajați de curând 40 de inspectori, astfel că acum avem un personal suficient pentru a întreprinde activități de control în fiecare județ.", ne-a declarat Florin Gagea.
El spune că situația este bună și în cazul autoutilitarelor de control. Au fost achiziționate recent încă 32 de autovehicule de acest tip, pe lângă cele care există deja. "Parcul auto este destul de nou și ne-am putea desfășura activitatea din acest punct de vedere.", crede șeful ISCTR.
Florin Gagea dorește și o mai bună colaborare cu CNAIR pentru verificările rovinietelor și cântărirea vehiculelor utilitare.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.