Camioanele electrice MAN au parcurs deja 500.000 de kilometri în 2025 Recomandat
- Scris de Administrator
- Imprimare

• Peste 100 dintre primele 200 de camioane electrice MAN preserie au fost deja utilizate de la începutul anului 2025
• Kilometraj zilnic pentru clienți de până la 800 de kilometri
• Consum mediu pentru toate vehiculele la temperaturi de iarnă 106 kWh la 100 de kilometri
• Economii CO2 de aproximativ 400 de tone în comparație cu autocamioanele diesel atunci când se utilizează 100% electricitate ecologică
• Producția la scară largă a camioanelor electrice va începe la mijlocul anului 2025
De la începutul anului 2025, peste 100 de camioane electrice MAN au fost utilizate cu succes de furnizorii de servicii logistice din Germania, Austria, Belgia și Țările de Jos, printre alții - inclusiv nume bine-cunoscute precum Duvenbeck, DB Schenker, Dachser, Dräxlmaier și Koopman. Până în prezent, camioanele electrice MAN au parcurs un total de aproximativ 500.000 de kilometri. Datorită propulsiei lor electrice pe baterii, ar fi economisit aproximativ 400 de tone de CO2 dacă ar fi utilizat 100% electricitate ecologică, comparativ cu un camion diesel, care consumă aproximativ 27 de litri la 100 de kilometri. Presupunând că fiecare dintre aceste vehicule acoperă 1,2 milioane de kilometri pe durata sa de viață, numai aceste camioane electrice pot economisi aproximativ 120 de mii de tone de CO2, presupunând aceleași premise. Vehiculele fac parte dintr-o preserie inițială de 200 de vehicule pe care MAN le-a produs deja în 2024 - pentru clienții care doresc să acceseze rapid calea către electromobilitate. Mai multe camioane electrice din această primă preserie sunt livrate clienților MAN aproape zilnic. „Chiar înainte ca producția pe scară largă a MAN eTGX și eTGS să înceapă în luna mai, acumulăm experiență practică valoroasă cu vehiculele din această primă serie alături de clienții noștri. Conceptul nostru de modularitate ridicată a bateriei cu o autonomie potrivită pentru transportul pe distanțe lungi se dovedește a fi foarte reușit. Versiunea de autotractor cu semiremorcă ultra-lowliner pentru cerințe de volum mare este deosebit de populară”, spune Dr. Frederik Zohm, membru al Consiliului Executiv pentru Cercetare și Dezvoltare la MAN Truck & Bus.
Volumul zilnic de lucru al camioanelor electrice este impresionant: în aplicații tipice de transport pe distanțe lungi, leii electrici parcurg între 400 și 600 de kilometri, unul dintre vehicule parcurgând chiar și 800 de kilometri pe zi în varianta de utilizare cu încărcare intermediară. Camioanele electrice se dovedesc a fi extrem de economice și au un consum mediu de aproximativ 106 kWh la 100 de kilometri pe întreaga flotă, în ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile din primele câteva luni.
William Kratsch, responsabil cu operațiunile directe la DB Schenker, trage o concluzie pozitivă cu privire la noile achiziții complet electrice ale flotei: „Până în prezent, autocamionul a funcționat fără probleme și prezintă un consum mai scăzut în comparație cu alte camioane electrice utilizate pe rute similare. Acesta este un semn pozitiv pentru eficiența MAN eTGX și ne face optimiști cu privire la viitor.
MAN Polar Express: rută parcursă complet electric de la Cercul Polar la München
Camionul electric MAN și-a demonstrat, de asemenea, capacitatea practică nelimitată cu MAN Polar Express. La jumătatea lunii martie, un camion electric cu semiremorcă eTGX a parcurs distanța de 3 000 de kilometri de la Cercul Polar până la München doar cu ajutorul bateriei. În acest fel, nu numai că și-a demonstrat autonomia impresionantă, chiar și la temperaturi înghețate. De asemenea, s-a demonstrat că transportul transeuropean pe distanțe lungi cu autocamioane complet electrice, cu utilizarea exclusivă a infrastructurii publice de încărcare, este deja posibil în prezent. De asemenea, în centrul atenției este cardul de încărcare MAN Charge&Go, care face ca încărcarea publică la stațiile de încărcare de la diverși furnizori de infrastructură să fie o joacă de copii. Polar Express a fost însoțit de influencerii André Brockschmidt (Bauforum 24) și Christina Scheib (Trucker Babes), care sunt bine-cunoscuți în domeniul transportului de marfă. Aceștia își relatează experiențele și întâlnirile din timpul călătoriei complet electrice de la Cercul Polar la München în cinci episoade video, care au fost publicate pe canalul YouTube MAN Truck & Bus. În același timp, influencerii au postat impresii despre tur pe canalele lor de comunicare.
Concept modular pentru o autonomie de până la 500 de kilometri
Versiunea pentru distanțe lungi a MAN eTGX are o autonomie de aproximativ 500 de kilometri și este un pionier în clasa sa în ceea ce privește modularitatea bateriei și varietatea de opțiuni de configurare: Sunt posibile până la un milion de variante diferite de combinare, oferind autocamionul complet electric potrivit pentru orice aplicație. Fiind un vehicul low-liner, cu o înălțime redusă a semiremorcii de 950 mm și un ampatament foarte scurt de doar 3,75 metri, dar cu o capacitate maximă a bateriei, acesta este perfect pentru utilizarea în logistica auto, unde volumul maxim de încărcare până la o înălțime interioară de trei metri este crucial. Cu toate acestea, cu o gamă de patru, cinci sau șase pachete de baterii și niveluri de putere de 449 și 544 CP, autocamionul poate fi, de asemenea, adaptat optim pentru orice altă sarcină de transport. În plus, față de tehnologia standard de încărcare CCS (până la 375 kW), acesta poate fi comandat și cu noul standard MCS cu o putere de încărcare de până la un megawatt, care permite o încărcare intermediară și mai rapidă în timpul pauzei de condus a șoferului.
Companiile de transport beneficiază, de asemenea, de consultanța eMobility 360 de grade oferită de MAN atunci când fac tranziția către electromobilitate: consultanța privind trecerea la electromobilitate include analize specifice clienților privind implementarea vehiculelor și cerințele infrastructurii de încărcare. Gama de servicii MAN include, de asemenea, furnizarea infrastructurii de încărcare prin parteneriate cu furnizorii de infrastructură de încărcare. În plus, la fel ca în cazul camioanelor cu motor convențional, contractele de service și soluțiile de finanțare special adaptate la mobilitatea electrică, precum și numeroase servicii digitale sunt disponibile pentru utilizarea noilor lei electrici. Printre acestea se numără MAN eReadyCheck, care poate fi utilizat pentru a verifica modul în care rutele lor de livrare pot fi conduse exclusiv electric, precum și serviciul de încărcare MAN Charge & Go, inclusiv cardul de încărcare, care permite planificarea și facturarea simplă și consolidată a încărcării pentru rutele internaționale.
Articole înrudite
- MAN își propune să vândă peste 30.000 de autoutilitare în 2025
- Scania: cele mai mari tendințe din 2025 în domeniul mobilității electrice
- C5. Ion Lixandru - premiul "Zmeurica de aur" 2025
- VIDEO. Duvenbeck: camioanele electrice MAN în operațiunile de logistică ale Volkswagen
- Cornelissen a comandat 27 de camioane electrice MAN