Mașinile de salubritate scutite de taxa de tonaj greu în București Recomandat
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare

Autovehiculele utilizate pentru colectarea și transportul deșeurilor vor fi scutite de taxa care se aplică mașinilor cu masa totală autorizată mai mare de cinci tone, în cazul în care circulă în zonele A și B ale Capitalei.
O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului General al Municipiului București, proiectul fiind introdus pe ordinea de zi suplimentară.
Solicitarea a venit din partea operatorilor de salubritate - Romprest Service SA, Supercom SA, SC Salubrizare Sector 5, RER Ecologic Service București REBU SA, Bin Go Solutions SRL - și a Primăriilor sectoarelor 1, 2, 3 și 5. Aceștia au solicitat exceptarea de la obligativitatea plății taxelor pentru autorizații, în vederea accesului în zonele A și B ale orașului.
Este vorba despre autovehiculele utilizate pentru desfășurarea activității de colectare și transport deșeuri municipale și menajere, salubrizarea domeniului public și deszăpezire, în baza unor contracte sau hotărâri de dare în administrare încheiate cu Primăriile sau Consiliile locale ale sectoarelor.
Pentru a beneficia de dreptul de circulație pe întreg teritoriul Capitalei, operatorii de salubrizare vor avea obligația de a solicita Direcției Transporturi emiterea avizului de circulație prin intermediul sistemului informatic gestionat de Serviciul Autorizări Auto.
Consilierul municipal USR Bogdan Sabo a pledat pentru respingerea proiectului, susținând că Primăria Capitalei va rămâne în acest fel fără o sursă de venit.
'Prin această scutire este foarte posibil să mutăm traficul greu în centru și să aglomerăm și mai mult orașul care este deja congestionat', a atras atenția Sabo.
Diana Panait, șef serviciu în cadrul Direcției Transporturi, a informat că, în 2024, încasările obținute de la operatorii de salubritate au fost de 7,5 milioane lei.
'Sunt constrânși (în prezent) datorită taxei, să evite zona A. (...) Le va fi mai ușor să traverseze dintr-un punct în celălalt al orașului, probabil, traversând centrul, pentru a transfera deșeurile la groapa de gunoi. Sunt constrânși de taxă să minimizeze numărul de autovehicule pe care îl transmit pe zona A, zona centrală', a explicat ea.
Liberalul Silviu Feroiu a estimat că, în urma adoptării hotărârii, se va diminua costul de transport al gunoiului, iar acest lucru va permite primarilor de sector să negocieze reducerea costurilor pentru salubritate
Articole înrudite
- 21 de puncte de trecere a frontierei între Austria și Ungaria se închid. Lista completă
- Emisarul guvernului României pe lângă Trump deține 700 de camioane în SUA
- Un camion a spulberat un stâlp de electricitate și o conductă de gaze
- 4 femei ucise după ce un camion a ieșit în trafic fără să se asigure
- Un camion s-a răsturnat pe autostradă. Șoferul este dus la spital