Marea Britanie: 5.000 de vize provizorii pentru șoferii profesioniști străini Recomandat

Marea Britanie: 5.000 de vize provizorii pentru șoferii profesioniști străini

Premierul britanic Boris Johnson este hotărât să semneze aproximativ 5.000 de vize temporare pentru șoferi profesioniști străini pentru a rezolva un deficit de forță de conducători auto de camion care a perturbat deja lanțurile alimentare și stațiile de benzină.

Potrivit unor surse din interior, presupusa mișcare face parte dintr-un pachet de măsuri care se așteaptă să „dureze de la trei până la șase luni”.

O sursă a declarat că Johnson a fost „complet sătul de titluri de presă proaste în acest sens și dorește ca situația să fie rezolvată, așa că nu-i mai pasă de limitele de viză”.

La fel, „premierul a indicat că ar prefera să primească lovitura pe termen scurt prin imigrație ca un compromis pentru a nu da peste cap Crăciunul”.

Pachetul, care urmează să fie anunțat în acest wekend, va include, de asemenea, pași de reducere a birocrației pentru șoferii de vehicule grele și măsuri pentru a-i încuraja să revină pe cei care au renunțat la cest domeniu.

Secretarul pentru transporturi Grant Shapps a declarat vineri că nu exclude ca soldații să fie aduși pentru a conduce camioane dacă situația se înrăutățește.

Într-un interviu acordat BBC, el a recunoscut că a existat o „lipsă sistematică de șoferi” de „mult timp” și că mulți camionagii au părăsit industria din cauza salariilor mici, determinate parțial de utilizarea forței de muncă din străinătate.

De asemenea, Shapps i-a îndemnat pe șoferi „să se comporte normal”, un apel care a fost ignorat pe tot parcursul acestui sfârșit de săptămână, ceea ce a dus la blocaje lungi la stațiile de alimentare.

 

UPDATE:

Autoritățile britanice au schimbat politica de migrație din cauza lipsei forței de lucru și au hotărât acordarea a 10.500 de vize temporare de muncă din cauza lipsei forțeI de muncă, agravată după Brexit.

Permisele sunt valable trei luni, în perioada octombrie-decembrie 2021 și se adresează mai ales șoferilor de camioane dar și altor ramuri ale economiei, cum ar fi creșterea păsărilor.

Totodată, benzinăriile au fost aglomerate din cauza lipsei stocurilor în magaziine care afectează produsele agroalimentare.

Guvernul de la Londra a evitat în aceste luni să aducă forță de muncă din străinătate deși avertiimentele agenților ecomomici au arătat că deficitul este de circa 100.000 de șoferi de camioane.

ALte vize temporare vor f ii acordate pentru aprovizionarea din perioada sărbătorilor de Crăciun.

Țara este afectată de criza generată de pandemia de COVID-19, efectele Brerxit-ului, creșterea prețurilor la energie. Fabricile, restaurantele şi supermarketurile sunt afectate de lipsa şoferilor de camioane.

De exemplu, lanțul McDonald's a rămas fără milkshake-uri şi băuturi, în luna august, KFC a trebuit să scoată unele produse din meniu iar lanţul Nando a închis temporar zeci de restaurante din lipsa cărnii de pui.

Aceste evoluții au avut loc după ce gigantul petrolier și gaz BP a închis multe dintre cele 1200 de stații de benzină din Marea Britanie, iar Esso - care face parte din ExxonMobil - și-a închis temporar unele stații din cauza lipsei de benzină și motorină.

Lipsa șoferilor de camioane a deteriorat grav și lanțurile de aprovizionare din Marea Britanie, existând supermarketuri care duc lipsă de mărfuri, dar și lanțuri de restaurante, precum McDonald's și Nando's, care sunt grav afectate.

Între timp, Andrew Opie, director pentru alimentație și sustenabilitate la British Retail Consortium (BRC), a descris conducătorii auto de autovehicule grele drept „lipiciul care menține lanțurile noastre de aprovizionare”.

El a susținut că Regatul Unit „se confruntă în prezent cu un deficit de aproximativ 90.000 de șoferi de vehicule grele, iar consumatorii sunt cei care suferă în cele din urmă consecințele”.

Opie a adăugat că, fără șoferi de camioane, „nu suntem în stare să mutăm mărfurile de la ferme la depozite și în magazine” și că „dacă nu se poate găsi o soluție în următoarele 10 zile, este inevitabil să vedem întreruperi semnificative în perioada de pregătire a Crăciunului”.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.