VARTA. De ce tehnologia AGM este un must have pentru camioanele moderne? Recomandat

VARTA. De ce tehnologia AGM este un must have pentru camioanele moderne?

Producătorii de camioane - atât pentru prima echipare, cât și pentru produsele comercializate ca piese de schimb de origine - dar și transportatorii solicită produse de calitate superioară ridicată. Din acest punct de vedere, VARTA® ProMotive AGM a reprezentat un punct de cotitură în dezvoltarea bateriilor pentru vehicule comerciale.

Utilizând cea mai recentă tehnologie AGM, aceste produse revoluționare întrunesc și chiar depășesc cerințele producătorilor de vehicule comerciale. Dar ce anume face bateriile VARTA AGM unice?
Vehiculele comerciale s-au schimbat semnificativ de-a lungul anilor. Funcțiile avansate de economisire de carburant și cele de confort, noile reglementări guvernamentale cu privire la normele de poluare dar și schimbările continue ale profilului de conducere (timp de condus micșorat, timpi de staționare mai mari, pe ansamblu creșterea timpului petrecut efectiv în camion de către conducător) afectează bateria în multe feluri. Astfel, a devenit vitală performanța unor indicatori precum reîncărcarea foarte rapidă, durata de viață, rezistența la vibrații sau capacitatea de descărcare profundă. Din acest motiv, VARTA ProMotive AGM este bateria preferată de toți marii producători pentru echiparea corespunzătoare a vehiculelor comerciale.

Fibra de sticlă absorbantă întâlnește grilele PowerFrame
Ce face ca această baterie să fie atât de specială? Scrie chiar în denumirea ei: “Absorbent Glass Mat" sau, pe scurt, AGM. Acest material absoarbe electrolitul ca un burete, eliminând astfel riscul de sulfatare și oferind o stabilitate foarte mare a ciclurilor de încărcare-descărcare. Cum cel mai mare inamic al bateriilor convenționale fost eliminat – stratificarea acidului care conduce la sulfatare – pierderile de capacitate sunt reduse la minim, rezultând astfel o durată de viață mult mai mare în comparație cu bateriile convenționale.

krystophe

Krystof Leporowski,
Senior Service Technician,
Elkor Transport,
Posen, Polonia

O caracteristică unică a bateriilor VARTA AGM este grila patentată PowerFrame. VARTA ProMotive AGM este prima baterie la care grila PowerFrame este utilizată atât pentru placa pozitivă cât și pentru cea negativă, lucru care se reflectă direct în performanțe optime și capabilitatea de pornire chiar și când bateria este descărcată.

varta agm

Toate aceste elemente constructive permit ca o baterie AGM să fie încărcată și descărcată în repetate rânduri, fără a-i fi afectată performanța și fără a suferi pierderi ale capacității.

Datorită tehnologiei patentate, grila PowerFrame® este de până la trei ori mai rezistentă la coroziune decât orice alt tip de grilă și oferă un flux electric cu până la 60%* mai performant, pentru o mai bună conectivitate.
*pe baza comparației cu alte tehnologii de grile în testare pe teren cu flote

Ciclurile de încărcare și adâncimea descărcării

Odată cu creșterea numărului de consumatori de energie electrică, a crescut importanța capacității de descărcare profundă (DoD) a bateriei.

Datorită construcției speciale, VARTA ProMotive AGM poate fi descărcată până la 80% fără a compromite durata de viață a bateriei, o cerință cheie pentru vehiculele comerciale de ultimă generație, echipate cu funcții avansate pentru economisirea de carburant sau funcții pentru confort.

În comparație, la o baterie cu tehnologie convențională se recomandă o descărcare profundă de maxim 20% pentru a nu afecta durata de viață a bateriei.

Ciclul de viață este un indicator fundamental când vine vorba despre aplicații avansate și solicitante. Acesta definește de câte ori o baterie poate fi descărcată și reîncărcată până când va atinge limita duratei de viață. VARTA ProMotive AGM oferă un număr de cicluri de încărcare-descărcare de până la 6 ori mai mare, comparativ cu bateriile convenționale. Datorită stabilității ciclurilor de încărcare-descărcare și capacității de descărcare profundă (DoD), AGM este tehnologia perfectă pentru vehiculele comerciale care trebuie sa alimenteze mulți consumatori de electricitate, atât în timpul șofatului cât și în perioadele de staționare, inclusiv de-a lungul nopților pe care șoferii le petrec în cabină.

“Asta e extrem de util pentru compania noastră. Pe lângă funcțiile obișnuite de confort și sistemele de economisire a combustibilului, camioanele noastre au la bord telematică pentru flote. Sunt adunate date foarte importante, corelând tehnologia GPS, senzorii și sistemele de diagnoză de la bordul camioanelor. Toate aceste instrumente trebuie alimentate și atunci când camionul rulează, dar și când acesta este staționat” explică Krystof Leporowski, Senior Service Technician la Elkor Transport din Polonia.

Acceptanța la încărcare – un factor critic pentru bateriile convenționale
“Tehnologia AGM permite ca bateria să livreze și să absoarbă simultan cantități foarte mari de energie. Asta înseamnă că bateria va fi complet încărcată în numai câteva ore”, spune Thorsten Werle, Engineering Design Lead Heavy Duty la Clarios EMEA, cu privire la acceptanța la încărcare.
Aceasta este capacitatea unei baterii de a accepta și a stoca energie luând în considerare factori precum temperatura, starea de încărcare, tensiunea de încărcare sau istoricul bateriei. VARTA ProMotive AGM oferă o acceptanță la încărcare superioară, comparativ cu bateriile convenționale. Pur și simplu, VARTA ProMotive AGM se reîncarcă mult mai repede. De exemplu, o baterie AGM pe jumătate descărcată va reveni la o stare de încărcare de 90% în numai o oră, iar la 100% în mai puțin de 3 ore de condus. În comparație, o baterie convențională are nevoie de 2,5 ore pentru a reveni la nivelul de încărcare de 90% și de mai mult de 5 ore pentru a fi complet încărcată.

infografic

AGM ajunge de la 50% la 100% stare de încărcare (SOC) mult mai rapid decât o baterie convențională.

De foarte multe ori, aceste baterii convenționale nu pot fi reîncărcate complet din cauza tensiunii de încărcare scăzută a vehiculului. Bateriile AGM însă sunt mult mai eficiente când reîncărcarea se face cu o tensiune scăzută și pot fi reîncărcate complet.

O cauză majoră pentru care acceptanța la încărcare scade este stratificarea acidului. Aceasta constă în acumularea de acid sulfuric în partea de jos a celulei și a unui amestec de electrolit neomogen. Iar asta conduce la o sulfatare mai rapidă a plăcilor, la o capacitate redusă și, prin urmare, la defecțiunea bateriei. În bateriile cu tehnologie AGM stratificarea nu există, astfel nu există nici schimbări de tensiune asociate. Cu ajutorul designului PowerFrame®, o baterie AGM generează putere mai mult decât suficientă pentru caracteristici de pornire, chiar dacă nivelul de încărcare este extrem de scăzut.

Fiabile și construite să reziste
În multe camioane moderne, rezervoarele AdBlue și rezervoarele mai mari de combustibil au dus la schimbarea locului de instalare a bateriilor, acestea fiind relocate la capăt de șasiu (capăt de cadru). În acesta poziție, ele trebuie să poată rezista la vibrații și șocuri mari, precum și la oscilații și vibrații constante cauzate de rularea propriu-zisă. Bateriile convenționale nu pot rezista acestor probleme inerente și durata lor de viață este extrem de redusă.
“Înainte înlocuiam 30% din bateriile noastre din cauza unor daune serioase. Prin urmare, am simțit atunci nevoia de baterii mai eficiente, mai rezistente și cu o durată de viață mai mare” își amintește Leporowski.

Cerințe noi pentru camioanele de cursă lungă
Pentru ca bateriile pentru vehicule comerciale să îndeplinească cerințele transportului modern de mărfuri pe distanțe lungi, standardul european pentru baterii EN50342 a fost revizuit. Noua directivă V4 realizează o mai bună aproximare a operațiunilor din viața reală. Acum bateriile trebuie să reziste la un test de vibrații de cinci ore pe toate cele trei axe spațiale pe un spectru de frecvență de la 5 la 100 Herți. Ceea ce sună complicat este practic un test care simulează cele mai extreme condiții din viața reală pentru baterii. Foarte puține produse de pe piață pot fixa electrolitul, au carcase turnate prin injecție și conectori optimizați și mai rezistenți.

Pregătiți pentru viitor
VARTA AGM este alegerea producătorilor atunci când vine vorba de montarea celei mai bune tehnologii de baterii disponibile – astăzi dar și în viitor. Producătorii de echipamente originale au în vedere VARTA ProMotive AGM chiar și pentru viitoarele E-Trucks.
La vehiculele complet electrice, bateria AGM joacă un rol major în susținerea rețelei de joasă tensiune.
Acesta alimentează sistemul electric al vehiculului și asigură funcționarea corectă a sistemelor relevante pentru siguranță, cum ar fi iluminarea, frânele, direcția și sistemele din cabină, chiar și în timpul unei întreruperi a sistemului de înaltă tensiune. Pentru E-Trucks dar și pentru sistemele de siguranță viitoare (cum ar fi conducerea autonomă), producătorii de vehicule sunt convinși că bateria VARTA ProMotive AGM se potrivește perfect pentru aceste aplicații.

VARTA Fleet Program: legătura ta directă cu producătorul
Complexitatea tot mai mare a camioanelor moderne reprezintă o provocare majoră pentru companiile de transport. Pentru a ne asigura că flotele fac față cu brio acestor schimbări, la VARTA am creat și serviciul de asistență pentru flote, prin VARTA Fleet Program. Cel mai important este că, prin intermediul acestui program, sunteți mereu în contact direct cu unul dintre specialiștii noștri.

Clarios România
Str. Ghe. Titeica 121C, et 6, sect 2
020295 Bucuresti, Romania
www.varta-automotive.ro


STAREA TRANSPORTURILOR- GEORGE NIȚĂ


ISCTRS02E07

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.