IRU, lideri UE și din Transporturi au dezbătut modalități de trecere la flote ecologice Recomandat

IRU, lideri UE și din Transporturi au dezbătut modalități de trecere la flote ecologice

În timp ce Comisia Europeană se pregătește să lanseze Inițiativa privind ecologizarea flotelor corporative, legislatorii UE, liderii din industrie și operatorii de transport s-au întâlnit la Strasbourg în această săptămână pentru a discuta despre modul în care trecerea la flote cu emisii zero poate fi realizată efectiv.

Dezbaterea la nivel înalt, organizată de IRU și Lease Europe, a fost găzduită de membrii Parlamentului European Kosma Złotowski (ECR), Jan-Christoph Oetjen (Renew Europe) și Andrey Novakov (PPE).

Dezbaterea s-a axat pe asigurarea faptului că orice legislație viitoare sprijină operatorii de flote prin stimulente, infrastructură și opțiuni tehnologice, mai degrabă decât prin cote rigide. Participanții au avertizat că, fără condiții favorabile, obiectivele obligatorii ar putea încetini progresul în loc să îl accelereze.

Directorul IRU pentru UE, Raluca Marian, a declarat: „UE se află într-un moment crucial. Suntem cu toții de acord cu privire la necesitatea de a decarboniza, dar va evolua UE către o economie planificată - reglementând achizițiile prin mandate obligatorii - chiar înainte de a exista dovezi că piețele, în toată diversitatea lor, vor crește în mod natural?”

Kosma Złotowski, co-trezorier și membru al Comisiei pentru transport și turism, a declarat: „Transporturile, alături de sectorul energetic, plătesc cel mai mare preț pentru obiectivele ambițioase, dar nerealiste în timp, ale politicii UE privind clima.”

„Obiectivele obligatorii de achiziție pentru flotele companiilor sunt o greșeală uriașă. Ne întâlnim astăzi pentru a crea un grup de deputați europeni care înțeleg că astfel de intervenții și sancțiuni administrative dăunează grav competitivității și creșterii.”

De la angajament la capacitate

Operatorii din întreaga Europă au împărtășit exemple concrete ale eforturilor lor de decarbonizare, lansând taxiuri și camionete electrice în zone cu emisii reduse, adaptând depozitele pentru încărcarea camioanelor de mare putere și cumpărând autocare electrice pe rute interurbane.

Au ridicat, de asemenea, probleme persistente care continuă să împiedice extinderea: infrastructura de încărcare inadecvată, costurile ridicate ale vehiculelor și disponibilitatea limitată a modelelor, în special pentru operațiunile pe distanțe lungi și pentru cele cu autocarul.

În general, mesajul a fost clar: infrastructura trebuie să țină pasul cu ambiția UE.

Stimulente în locul obligațiilor

„Indiferent dacă țintele sunt impuse proprietarilor de flote, operatorilor de transport sau expeditorilor, acestea vor crea același prejudiciu: denaturarea piețelor și distrugerea viabilității întreprinderilor. Obligațiile impuse expeditorilor, de exemplu, se vor extinde în cascadă de-a lungul lanțului, presând mai întâi operatorii mari, apoi subcontractanții mai mici.

A pretinde că doar întreprinderile mari vor suporta povara este o iluzie pe piețele adânc înrădăcinate în subcontractarea IMM-urilor. Stimulentele, nu obligațiile, sunt calea de a determina schimbări semnificative și durabile”, a adăugat Raluca Marian.

Unul dintre punctele-cheie ale dezbaterii a fost examinarea de către Comisia Europeană a unor obiective obligatorii pentru flotele mari în cadrul viitoarei propuneri. Reprezentanții industriei au avertizat împotriva unei abordări rigide, de sus în jos, care riscă să depășească capacitatea pieței de a produce rezultate.

În timp ce operatorii sunt dedicați decarbonizării, aceștia au avertizat că cotele obligatorii fără condițiile corecte, vehicule accesibile, infrastructură pe scară largă și alegerea tehnologiei, ar putea bloca progresul în loc să îl accelereze.

În schimb, participanții au îndemnat Comisia să acorde prioritate măsurilor favorabile. Acestea includ stimulente specifice, cum ar fi subvențiile la cumpărare, scutirile de taxe, scutirile de taxe de drum și finanțarea infrastructurii de încărcare a depozitelor și coridoarelor.

Astfel de instrumente, au susținut aceștia, sunt esențiale pentru a reduce decalajul economic și operațional dintre flotele cu emisii zero și cele convenționale, în special pentru sectoarele care operează cu marje reduse și în medii complexe.

Pe larg AICI


BĂNICESCU - VARTA


MAN eTGE
      

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.