Prima vizită, în Germania, a Comisarului European pentru Transporturi, a fost la MAN Recomandat

Prima vizită, în Germania, a Comisarului European pentru Transporturi, a fost la MAN

• Electrificarea transportului rutier de marfă element cheie pentru decarbonizare
• În Europa vor fi necesare aproximativ 50.000 de puncte de încărcare până în 2030 pentru a dezvolta cu succes mobilitatea ecologică
• CEO MAN Alexander Vlaskamp: „Planul de acțiune UE pentru mobilitate este un pas în direcția corectă, dar este necesară o regândire a reglementărilor normelor de poluare”

Prima vizită în Germania, la începutul lunii aprilie 2025, l-a dus pe noul Comisar European pentru Transport Durabil și Turism, Apostolos Tzitzikostas, la MAN Truck & Bus, din München. CEO MAN Alexander Vlaskamp și Chief Technology Officer, Dr. Frederik Zohm, au discutat cu Comisarul UE pentru Transporturi, Apostolos Tzitzikostas, despre temele viitoare ale sectorului transporturilor: electrificare, automatizare și digitalizare. Și despre planul de acțiune al UE de menținere a competitivității producătorilor europeni de vehicule. CEO MAN Alexander Vlaskamp a descris planul ca un pas „în direcția corectă” dar a cerut o extindere și mai rapidă a infrastructurii de încărcare și o regândire a reglementăriilor normelor de poluare.
În acest sens, Uniunea Europeană își propune să reducă semnificativ emisiile de CO2 generate de transportul rutier de mărfuri și, în același timp, să consolideze industria automobilelor ca factor economic important pe continent. La începutul lunii martie, Apostolos Tzitzikostas a prezentat un plan de acțiune menit să mențină producătorii de vehicule din Europa inovatori și competitivi. Printre cele mai importante puncte ale planului de acțiune se numără îmbunătățirea condițiilor cadru pentru o mobilitate durabilă și interconectată. Un accent deosebit este dezvoltarea mai rapidă a infrastructurii de încărcare pentru vehiculele comerciale grele din întreaga Europă.
„MAN preia în mod activ această provocare: salutăm planul de acțiune al UE și măsurile de sprijinire a industriei vehiculelor comerciale. Acesta este un pas în direcția cea bună, a declarat CEO-ul MAN Alexander Vlaskamp în timpul vizitei lui Tzitzikostas” la München, pe 3 aprilie. „În același timp, ne-am făcut temele și am inițiat deja cel mai mare proces de transformare văzut vreodată în compania noastră.” Întrucât peste 95% din emisiile de gaze cu efect de seră ale MAN sunt cauzate de utilizarea vehiculelor noi vândute, vehiculele cu zero emisii (ZEV) oferă companiei cea mai mare pârghie pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Portofoliu cuprinzător de vehicule electrice
În prezent, pe lângă autobuzele complet electrice disponibile în portofoliu, MAN oferă, începând din 2024, o gamă completă de camioane electrice cu o greutate totală de 12 până la 42 de tone și cu o autonomie de până la 800 de kilometri. Primele 120 de vehicule electrice, livrate clienților, au parcurs deja 500.000 de kilometri, economisind aproximativ 400 de tone de CO2 în comparație cu utilizarea camioanelor diesel. Autobuzele electrice MAN sunt prezente în multe orașe europene de ani de zile: peste 2.000 de vehicule sunt parte a flotelor destinate transportului public sustenabil. Iar primul autobuz complet electric MAN va fi utilizat începând de anul acesta.

Este necesară regândirea reglementărilor normelor de poluare
În acest sens, Vlaskamp a descris regulamentul actual privind emisiile de CO2 ca fiind una dintre cele mai mari probleme actuale din industria vehiculelor comerciale. „Setează obiective extrem de ambițioase și amenință producătorii de vehicule cu sancțiuni disproporționate dacă nu reușesc să le îndeplinească - penalități care sunt de 25 de ori mai mari decât în sectorul autoturismelor”, a declarat CEO-ul MAN Vlaskamp. „Aceste sancțiuni ar pune în pericol competitivitatea industriei noastre, ar împiedica investițiile urgente în inovare și, prin urmare, ar costa multe locuri de muncă în Europa pe termen mediu. Ne-am angajat în mod clar să atingem obiectivul de reducere a emisiilor din flota de vehicule noi cu 45 la sută până în 2030. Cu toate acestea, avem nevoie de o reevaluare a reglementărilor privind emisiile de CO2 cât mai curând posibil. Trebuie recunocut faptul că nu mai este în mâinile noastre, ca producători, dacă atingem sau nu obiectivele climatice. Ne-am făcut temele, dar putem fi în continuare penalizați.”
În plus, Vlaskamp a subliniat că limitele specificate ale flotei pot fi respectate numai dacă infrastructura de încărcare pentru vehiculele electrice este extinsă în întreaga Europă. „Până în 2030, vom avea nevoie de aproximativ 50.000 de puncte de încărcare în Europa, inclusiv 30.000 cu o capacitate de încărcare megawatt. De asemenea, vor fi necesare alte 300.000 de puncte de încărcare în depozite”, spune Vlaskamp. În prezent, există doar 1.200 de puncte de încărcare disponibile pentru vehiculele comerciale în Europa. Prin urmare, MAN consideră că este urgent necesară implementarea rapidă a extinderii rețelei.

MAN este un pionier în extinderea rețelei
În același timp, MAN, ca parte a TRATON GROUP, este deja implicată în joint-venture-ul Milence, împreună cu Volvo Group și Daimler Truck, care va înființa cel puțin 1.700 de puncte de încărcare de înaltă performanță pentru vehiculele comerciale din Europa până în 2027. În colaborare cu furnizorul de energie E.ON, MAN construiește cea mai mare rețea de stații de încărcare a camioanelor din Europa, cu aproximativ 170 de locații și aproximativ 400 de puncte de încărcare pentru încărcarea publică.

Transport automatizat hub-to-hub din 2030
Volumele de marfă și, în special, transportul între centrele logistice - precum depozitele marilor magazine online - sunt în creștere constantă. Utilizarea camioanelor autonome în acest așa-numit trafic hub-to-hub este deosebit de potrivită pentru aceasta. Camioanele sunt eficiente și pot contribui la siguranța rutieră. Prin urmare, MAN a continuat dezvoltarea utilizării camioanelor autonome în hub-urile logistice și pentru traficul hub-to-hub pe autostrăzi, iar în aprilie 2024, a devenit primul producător de vehicule comerciale care a primit o autorizație de testare de nivel 4 bazată pe legea privind conducerea autonomă pe autostrăzile germane.
În afară de camioane, autobuzele pot beneficia, de asemenea, de conducere automatizată. MAN a lansat deja diverse proiecte pilot în acest domeniu. De exemplu, operarea modurilor de transport automatizate în sistemul de transport public este testată ca parte a MINGA (Transportul local automatizat din München cu ridepooling, solo bus și mai multe autobuze).


BĂNICESCU - VARTA


MAN eTGE
      

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.