VIDEO UMB, în mare întârziere pe Autostrada Pitești - Craiova
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
- Video
Compania UMB s-a întins cam mult și s-a „înfundat” pe lotul 4 de pe „Autostrada Ford”, Drumul Expres DEx12 Craiova - Pitești. În 18 luni, a ajuns la 22%.
DEx12 Craiova - Pitești, așa numita „Autostradă Ford”, este primul drum expres aflat în construcție în România. Are o lungime totală planificată de 121,18 km și, conform termenelor contractuale, ar trebui să fie gata integral până la sfârșitul anului 2024.
Situația din teren nu este, însă, prea „roz”. DEx12 Craiova - Pitești este împărțit în patru loturi și lucrurile stau după cum urmează.
Pe lotul 1 Craiova - Robănești (17,70 km), stadiul lucrărilor e de 57%, după ce contractul semnat în 2018 cu Tirrena Scavi SpA a fost anulat în decembrie 2022. În iunie 2023, licitația pentru continuarea lucrărilor a fost câștigată de asocierea OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI AS – STRADE BAUUNTERNEHMUNG SRL – VISIO CONSTRUCTION WORKS SRL, cu un preț de 439,29 milioane lei (fără TVA). Termenul de execuție este de 18 luni, deci decembrie 2024.
Pe lotul 2 Robănești - Slatina (39,85km), se circulă integral din iunie 2022.
Lotul 3 Slatina - Colonești (31,75 km), care are termen 2023, este aproape gata, dar riscă să fie un ciot în câmp.
Ministerul Transporturilor trebuie să rezolve încă problema unei porţiuni de circa 300 de metri de la Jitaru, care nu are Acord de Mediu revizuit şi Autorizaţie de Construire, potrivit lui Horațiu Cosma, fost secretar de stat.
„Lotul 3 al drumului expres Craiova – Pitești, lung de aproape 32 km, ar putea fi dat în trafic anul acesta, fiind la circa 80% stadiu fizic.
Conform contractului semnat în august 2021 cu Asocierea SA&PE Construct SRL - Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL, cu un preț de 617.080.915,60 lei (fără TVA), lotul 4 Colonești - Pitești (31,88 km) al „Autostrăzii Ford” ar trebui dat în trafic spre sfârșitul lui 2024 (termen de proiectare: 12 luni, termen de execuție: 24 de luni).
La începutul lunii iulie 2023, însă, lucrările abia ajunseseră la 22%, potrivit Asociației Pro Infrastructură.
„UMB, rușinos pe DEx12 Colonești-Pitești.
Din păcate, acesta este unul din șantierele unde se vede foarte clar ceea ce v-am avertizat încă din 2022 că se va întâmpla: depășirea capacității grupului de companii UMB. Simplu spus, cei de la UMB s-au întins mai mult decât le e plapuma. Au luat mai mult decât pot duce... la viteza și seriozitatea cu care ne-au obișnuit.
Cifrele seci: au ajuns la 22% stadiu fizic la sfârșit de iunie, adică la aproape doi ani de la semnarea contractului (17.08.2021) care stipulează 12 luni de proiectare plus alte 24 de execuție.
Așadar termenul de finalizare este noiembrie 2024, 3 ani de la emiterea ordinului de începere din 15.11.2021.
Cu alte cuvinte, antreprenorul trebuie să pună în teren aproximativ 75% în cele 15 luni rămase, 5% pe lună în medie. Perfect fezabil pentru acel UMB pe care-l știm.
Dar vedem un UMB obosit și întins dincolo de maximum pe 410 de kilometri de autostradă și drum expres, plus alte câteva proiecte mai mici. Iar cei aproape 32 de kilometri dintre Colonești și Pitești (Oarja) reflectă perfect noua realitate.
Lotul nu este ocolit nici de cel mai rușinos semn al mobilizării slabe: zonele verzi cu vegetație răsărită pe aliniamentul drumului după ce s-a decopertat terenul sau chiar s-au așternut straturi de umplutură. Nici nu ne aducem aminte ultima dată când am văzut așa ceva pe un șantier UMB.
Este drept, au fost (și mai sunt) blocaje birocratice independente de constructor, cum ar fi exproprierile suplimentare și aprobarea soluțiilor finale în nodul A1/Oarja și la Albota, dar și veșnicele păduri care trebuie scoase din circuitul forestier.
Dar chiar și așa, cei de la UMB au front de lucru suficient unde pot munci nestingheriți... și nu o fac.
Așa că prognosticul nostru este rezervat: doar sperăm ca antreprenorul să nu iasă (prea tare) din termenul contractual, noiembrie 2024.
Dar, cu mobilizarea actuală, demnă mai degrabă de companii din Grecia, Italia și Turcia pe care nici nu vrem să le numim, UMB va ajunge la Pitești abia prin vara lui 2025”, afirmă specialiștii Asociației Pro Infrastructură.
Video
Articole înrudite
- Cozi uriașe la RAR. Care este motivul?
- Camioane blocate din cauza zăpezii. Unele nu aveau anvelope de iarnă
- Șofer român de camion „le-a mutat nasul” polițiștilor nemți. Cât de beat era?
- Un camion a derapat de pe carosabil la Călărași
- Un camion a căzut în groapa unde a aruncat ilegal mizerie. L-au scos cu macaraua