Video: PACHETUL MOBILITATE 1 A FOST ADOPTAT DE CONSILIUL UE Recomandat

Video: PACHETUL MOBILITATE 1 A FOST ADOPTAT DE CONSILIUL UE

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți, 07 aprilie 2020, o reformă majoră a sectorului transportului rutier din UE, cunoscută drept Pachetul Mobilitate 1.

Aceasta în pofida faptului că un număr de opt state membre UE, printre care şi România, au cerut Comisiei Europene să sprijine firmele de transport rutier afectate de pandemia de coronavirus şi, de asemenea, să oprească lucrul la o reformă destinată să îmbunătăţească condiţiile de lucru ale şoferilor de camion, care în opinia celor opt state ar pune companiile vulnerabile într-o situaţie nefavorabilă.
Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru Transport și Turism din Parlamentul European, a declarat, într-un interviu, că mai există o șansă ca unele prevederi controversate din Pachetul Mobilitate1 să fie modificate pentru a mulțumi atât statele din Vest, cât și pe cele din Est, care încearcă protejarea intereselor economice și sociale ale companiilor de transport naționale și conducătorilor auto.
Eurodeputatul PPE precizează că adoptarea Pachetului, care va produce schimbări majore în domeniul transportului rutier, nu a fost oportună într-o perioadă în care transportatorii europeni au fost destabilizați de criza generată de pandemia de coronavirus și ar trebui să asimileze noi reguli în domeniu.
Pachetul mai trebuie să fie aprobat și de Parlamentul Europei.

Reporter: Astăzi a fost adoptată controversata reformă din domeniul transporturilor. Spun controversată pentru că sunt voci care susțin că această reformă ar afecta transportatorii din Est deci și pe cei români.

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Consiliul a aprobat, prin procedură scrisă, Pachetul Mobilitate 1, care conține noi reguli privind detașarea conducătorilor auto, restricționarea transportului într-un stat membru după ce ajunge acolo, o prevedere care presupune întoarcerea camionului la bază, indiferent dacă este plin sau gol, odată la patru săptămâni. La bază, însemnând la sediul companiei respective.
În opinia mea, este o decizie de neacceptat, cu care nu sunt deloc de acord, care putea fi amânată pentru câteva luni, nu adoptată în plină criză de coronavirus când depindem foarte mult de transportatorii rutieri și aerieni pentru a ne furniza cele trebuincioase, de la hrană, până la alimente. Nu cred că era momentul de a se comunica noi reguli, care, într-adevăr, vor fi aplicate abia în doi ani. Totuși, până atunci, companiile intră într-o perioadă de incertitudine, în care vor încerca să se adapteze la noile reguli.
Va fi dificil și nu cred că vom respinge acest Pachet în Parlament, mai ales în condițiile unui vot online, fără prea multe dezbateri. Cred că sunt câteva state implicate mult în acest subiect. Franța, în primul rând, care a insisitat mult pe acest Pachet de mobilitate pentru mine inexplicabil. Nu are nicio bază în realitate. Unele prevederi sunt bune – întoarcerea șoferului acasă la patru săptămâni, timpii de odihnă, ajută pentru situația socială a șoferilor. Restul sunt măsuri de protecționism. Germania și Franța au susținut aceste măsuri. În Germania, fiind o situație complet surprinzătoare pentru că sindicatele susțin acest Pachet, dar actorii economici, nu.

Ce se mai poate face la acest moment? Ca lucrurile nedrepte față de transportatorii din Est să nu intre în vigoare?

În primul rând, acest Pachet va fi trimis în Parlamentul European. Va fi un vot în Comisia TRAN unde putem depune amendamente și voi face asta, personal. Este vorba despre amendamentele discutate cu ministrul german al transporturilor, cu care m-am întâlnit bilateral la începutul lunii martie, la Berlin, și care sper să ducă la un compromis care să mulțumească pe toată lumea. Dacă va trece de Parlament, Pachetul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial al UE, undeva în iulie-august, și va intra în vigoare după 20 de zile de la publicare, urmând să se aplice în termen de 18 luni, deci undeva la începutul lui 2022.
Pe de altă parte, comisarul pentru Transporturi Adina Vălean a declanșat o licitație pentru un studiu pe fondul rezervei exprimate de Comisia Europeană față de acordul la care s-a ajuns în decembrie pe acest Pachet, în special în privința prevederii legate de întoarcerea camionului acasă după opt săptămâni. Dacă, în urma studiului, se va constata că există impact negativ asupra mediului și pieței interne, atunci Comisia va modifica prevederile.
A doua opțiune ar fi cea mai realistă, având în vedere că pentru unele prevederi nu există argumente solide care să le susțină.

De ce nu se întorc și frizerii, piloții de avioane, medicii la opt săptămâni? De ce doar șoferii?

Am stat de vorbă cu ministrul francez, german, față în față și nu au avut niciunul niciun răspuns logic. Nu au avut argumente în favoarea acestor măsuri.
O a treia variantă, și ea „foarte reală”, este că aceste regulamente, odată intrate în vigoare, vor fi atacate la Curtea de Justiție a UE. Știu un stat care va ataca fără șovăieli: Bulgaria. Și sper că și România va fi acolo și sunt convins că nu vor trece de Curtea Europeană pentru că sunt două, trei prevederi care contravin clar libertăților fundamentale privind libera circulație a persoanelor și serviciilor. Problema este alta.
Odată intrate în vigoare, măsurile din Pachetul Mobilitate vor determina companiile să încerce să se adapteze la schimbări fundamentale. De exemplu, să mute sediul, să își păstreze șoferii. În Vest nu sunt destui conducători auto și firmele de acolo vor lua șoferi de camion din Est. Va fi o schimbare profundă în această industrie, care va duce la distorsiuni de piață. În momentul în care se va ajunge la concurență în Franța sau Germania, prețurile pe acele piețe vor crește și, deci, situația se va complica.
Sunt multe lucruri evident negative ca urmare a acestor Pachete mobilitate și nu există niciun fel de explicație de ce se întâmplă acest lucru. Știu doar că Macron a insistat pe acest subiect.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.