UNTRR: SISTEMUL TIR ECOMOMISEȘTE TIMP ȘI BANI Recomandat

UNTRR: SISTEMUL TIR ECOMOMISEȘTE TIMP ȘI BANI

UNTRR și IRU încurajează transportatorii rutieri să utilizeze sistemul TIR în cadrul operațiunilor de transport rutier între UE și Marea Britanie, pentru reducerea timpilor de așteptare și a costurilor.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) și Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU) încurajează transportatorii rutieri să utilizeze sistemul TIR pentru eficientizarea controalelor vamale în cadrul operațiunilor de transport între Uniunea Europeană (UE) și Marea Britanie.
În luna februarie 2021, o firmă de transport rutier poloneză a realizat cu succes un transport de produse medicale între Polonia și Marea Britanie folosind sistemul TIR, în condițiile în care lanțul logistic dintre UE și Marea Britanie este îngreunat din cauza documentelor solicitate de Brexit, întârzieri, lipsa brokerilor vamali și a garanțiilor de tranzit.
Sistemul TIR ar putea face o diferență reală pentru companiile care efectuează transporturi rutiere între UE și Marea Britanie, întrucât îmbină o declarație vamală și o garanție într-un document sigur.
Începând cu 1 ianuarie 2021, Marea Britanie nu mai face parte din Uniunea Vamală UE, astfel toate bunurile ce se vor transporta între cele două teritorii vor fi supuse formalităților vamale în temeiul dreptului Uniunii. Schimburile comerciale cu Marea Britanie devin operațiuni de import-export, pentru care se aplică formalități vamale.
Transportul rutier de mărfuri dintr-o țară non-UE către o țară UE sau invers poate fi desfășurat prin utilizarea sistemului TIR, carnetul TIR servind ca declarație vamală de tranzit solicitată de vamă și ca dovadă a existenței garanției necesare. În prezent, Marea Britanie (la fel ca toate celelalte state membre UE) este deja parte contractantă în nume propriu la Convenția TIR. În plus, odată autorizat să utilizeze Carnete TIR, transportatorul poate beneficia de regimul TIR fără cheltuieli suplimentare în toate cele 77 de Părți Contractante ale Convenției TIR (76 de state din Europa, Asia, Africa plus Uniunea Europeană), unde sistemul de tranzit este operațional în prezent.
Sistemul TIR economisește timp și bani pentru operatorii de transport și autoritățile vamale, prin facilitarea trecerilor mai rapide ale frontierei. Întrucât măsurile de control vamal sunt luate în țara de plecare și sunt acceptate de toate țările de tranzit și destinație, nefiind nevoie de controale fizice la frontieră. Acest lucru înseamnă că mai multe transporturi pot trece prin frontiere în fiecare zi, reducând costurile și timpul de transport pentru comercianți și, la rândul lor, reducând prețurile pentru milioane de utilizatori finali din întreaga lume. Sistemul TIR a redus timpii de transport cu până la 58% și costurile cu până la 38%.
Începând cu mai 2021, carnetul TIR va fi disponibil și în versiunea eTIR și va putea fi utilizat electronic de către firmele de transport rutier.", se spune în comunicatul UNTRR din data de 1 martie 2021.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.