VIDEO. Protest în Polonia. Ucraina îi hărțuiește pe șoferii camioanelor europene cu marfă Recomandat

VIDEO. Protest în Polonia. Ucraina îi hărțuiește pe șoferii camioanelor europene cu marfă

Un mare număr de companii poloneze de transport de marfă au blocat unul dintre punctele de trecere a frontierei polono-ucrainene, ca parte a unui protest împotriva a ceea ce ei consideră un avantaj nedrept de piață pentru companiile ucrainene.

Reprezentanții lor cer reintroducerea programului de permise de intrare reciprocă, care a fost suspendat după izbucnirea războiului în Ucraina.

Protestatarii nemulțumiți au respins o ofertă din partea ministerului ucrainean al Infrastructurii de a permite șoferilor polonezi să efectueze transporturi din orice țară din UE către Ucraina, fără permise.

Mai întâi, Kievul a trimis o notă către ministerul de Externe polonez și a susținut că cererile transportatorilor care protestau sunt nejustificate. Ulterior, acesta a declarat că, începând cu 8 mai, firmelor poloneze li se va permite temporar să efectueze transporturi din orice țară din UE către Ucraina fără autorizațiile relevante și cerințele privind standardele de mediu pentru vehicule.

”În acest moment, peste 5.000 de camioane nu pot trece cel mai mare punct de trecere a frontierei. Cu o capacitate limitată și blocarea porturilor maritime, distribuirea fără probleme a mărfurilor este imposibilă”, a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Serhiy Derkach, citat de agenția de presă de stat a Poloniei, PAP.

”Suntem recunoscători prietenilor noștri polonezi pentru sprijinul lor continuu în rezistența agresorului și așteptăm cu nerăbdare continuarea dialogului pentru deblocarea graniței. Am făcut primul pas, așteptăm cu nerăbdare următorul”, a adăugat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Serhiy Derkach.

Protestatarii nu sunt mulțumiți de concesiile Ucrainei
Rafał Mekler, liderul regional al unui partidu din Polonia și proprietarul unei companii de camioane care protestează la Dorohusk, a menționat că decizia Kievului de a suspenda permisele arată că ”partea ucraineană interpretează după cum dorește acordul”.

”Nu avem nevoie de permise, deoarece UE a abolit astfel de cerințe ca urmare a unui acord cu Ucraina”, a spus el pentru Notes from Poland, referindu-se la un acord încheiat anul trecut între UE și Ucraina.

”Deodată, se dovedește că sunt necesare permise. Transportatorii noștri primesc amenzi pentru lipsa lor și mulți sunt hărțuiți în Ucraina”, a adăugat el.

Łukasz Białasz, un șofer de camion care transportă mărfuri în Ucraina de 13 ani, a confirmat și el că firmele de transport poloneze au primit amenzi în Ucraina, în valoare de 800 de euro, pentru lipsa permiselor.

Transportatorii polonezi susțin că, în urma reglementărilor europene și ucrainene care au intrat în vigoare vara trecută, tarifele pentru transport s-au prăbușit după ce companiilor ucrainene li s-a acordat acces aproape nerestricționat pe piața poloneză.

Aceștia spun că nu pot concura pe condiții echitabile cu transportatorii ucraineni, care nu sunt supuși reglementărilor europene și au salarii mai mici.

”În acest moment, profitabilitatea dispare”, a spus Białasz. ”Transportatorii ucraineni care operează de mult timp pe această piață se opun și ei față de lipsa permiselor. Ei vor, de asemenea, ca permisele să fie repuse, deoarece aceasta reglementează tarifele de pe piață.”


ETC IVECO GALATI


STAREA TRANSPORTURILOR-RADU DINESCU

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.