Procurorii DNA au reținut alți inspectori ISCTR de la Cluj Recomandat

Procurorii DNA au reținut alți inspectori ISCTR de la Cluj

Procurorii DNA au dispus, joi, reţinerea a încă doi inspectori de trafic din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj, în dosarul în care a fost reţinut anterior şi şeful instituţiei.

Potrivit unui comunicat al DNA, Ioan Orha a fost reţinut pentru infracţiunile de abuz în serviciu, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi luare de mită, ultimele două în formă continuată, iar Cristin Viorel Ţepele pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată.

Cei doi urmează să fie prezentaţi la Tribunalul Cluj, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În aceeaşi cauză, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de alţi patru inculpaţii. Este vorba de Sorin Gelu Baicu, Mircea Mihai Pop şi Vasile Şofron, inspectori de trafic la ISCTR Cluj, precum şi de viceprimarul comunei Sârbi din judeţul Bihor, Florin Mădălin Popovici. Cel din urmă este cercetat pentru dare de mită, complicitate la dare de mită şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

„Infracţiunile reţinute în sarcina celor cinci inspectori de trafic rutier ar fost comise tot în legătură cu „protecţia” asigurată mai multor societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri prin aceea că le-ar fi furnizat administratorilor acestora informaţii nedestinate publicităţii referitoare la controalele pe care aceştia urmau să le desfăşoare şi nu ar fi luat măsurile legale de sancţionare cu privire la încălcările legii pe care le-ar fi constatat (…).În plus precizăm că, în lunile august 2021 şi noiembrie 2022, pentru ‘serviciile’ amintite mai sus, suspectul Ţepele Cristin Viorel ar fi primit de la un om de afaceri şi de la inculpatul Popovici Florin Mădălin, care ar fi administrat în fapt o societate comercială cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri, materiale de construcţii în valoare de 2.856 lei şi echivalentul în lei a sumei de 5.000 euro”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii DNA l-au reţinut miercuri, 4 octombrie, pe Bogdan Ştefan Durlea, inspector şef teritorial în cadrul ISCTR, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu, efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.

A fost reţinut, de asemenea, Florin Mihai Zehan, inspector de trafic rutier, cercetat pentru luare de mită şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Potrivit DNA, în dosar se desfăşoară cercetări cu privire la modalitatea în care, în perioada 2021-2023, funcţionari din cadrul ISCTR Cluj, printre care şi suspecţii Durlea şi Zehan, ar fi „protejat” mai multe societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri prin aceea că le-ar fi furnizat administratorilor acestora informaţii referitoare la controalele pe care inspectorii rutieri urmau să le desfăşoare. În plus, nu ar fi luat măsurile legale de sancţionare cu privire la încălcările legii pe care le-au constatat.

„În primăvara anului 2023, suspectul Durlea Bogdan Ştefan ar fi primit de la un subaltern anumite foloase în legătură cu exercitarea atribuţiilor referitoare la numirea/menţinerea în funcţie a inspectorilor coordonatori judeţeni. În cursul anului 2023, suspectul Durlea Bogdan Ştefan, în ciuda interdicţiei de a administra societăţi comerciale, ar fi administrat în fapt o firmă cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri, în sensul că ar fi înstrăinat un camion, ar fi emis mai multe facturi şi ar fi încasat diverse sume de bani”, au precizat procurorii anticorupţie.


VERSUS S03E01


CAMION FEST CEFIN 2023

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.