Cazul șoferul profesionist român ucis cu sabia în parcare, în Franța, a ajuns în Parlamentul European Recomandat
- Scris de Administrator
- Imprimare
- Video
Cazul tânărului șofer român de camion ucis în Franța, într-o parcare, a ajuns subiect de dezbatere în Parlamentul European.
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a interpelat Comisia Europeană și a cerut lămuriri legate de condițiile de securitate din parcările pentru camionagii.
Mihai Spătaru avea 38 de ani și, sâmbătă spre duminică noaptea, a fost ucis lângă camionul lui, sub ochii soției, care-i era colegă de echipaj, de hoții pe care i-a surprins că-i prădau marfa. Moartea lui a stârnit un val de reacții din partea colegilor de breaslă, dar și din partea mai multor politicieni. Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a cerut autorităților franceze să clarifice mai multe aspecte legate de moartea românului, dar și Comisiei Europene să lămurească public problemele legate de parcările pentru camioane din Uniune.
„Azi am interpelat Comisia Europeană, autoritățile franceze și Consulatul român cu privire la cazul șoferului român care a fost ucis cu o sabie într-o parcare din Franța, după ce-a surprins un hoț. Odată cu adoptarea Pachetului de Mobilitate, Uniunea Europeană s-a angajat să garanteze parcări certificate și sigure în care șoferii de camioane să-și petreacă timpul de odihnă. Astfel de zone ar trebui să ofere un nivel minim de servicii și sisteme de securitate în caz de urgență – dar asta nu se întâmplă decât în foarte puține cazuri, de aceea infracțiunile violente sunt încă răspândite și ele afectează în mod disproporționat șoferii din estul Europei”, a scris europarlamentarul pe Facebook. Vlad Gheorghe spune că s-a adresat, în calitate de europarlamentar, Comisiei Europene, forul executiv al UE, cu trei solicitări clare, la care așteaptă răspuns. „Am solicitat Comisiei: să clarifice măsurile de aplicare a prevenirii infracțiunilor în zonele de parcare, în conformitate cu Regulamentul 885/2013; să facă publice demersurile pentru crearea de locuri de parcare sigure în statele membre, inclusiv cu finanțare europeană; să facă publice măsurile concrete pentru protecția victimelor infracțiunilor comise în zonele de parcare. Am cerut și autorităților franceze locale informații despre timpul de intervenție al ambulanței după apelul de urgență privind atacul asupra românului ucis, detalii despre această intervenție și despre stadiul anchetei, precum și despre asistența acordată familiei victimei.
Europarlamentarul a anunțat că a luat legătura și cu „consulatul român de resort Pas-de-Calais despre sprijinul acordat familiei șoferului român și demersurile întreprinse pe lângă autoritățile franceze”. „Încerc să aflu dacă autoritățile franceze au o strategie pentru a preveni și combate infracțiunile asupra șoferilor de camioane în zona Calais, care sunt, în opinia lor, cauzele și ce măsuri se impun, pentru că acest caz nu este unul izolat, dimpotrivă, zona respectivă este recunoscută pentru un nivel ridicat de infracționalitate asupra camioanelor și șoferilor, mulți dintre ei români”, mai spune el. „Cetățenii europeni au dreptul să fie în siguranță oriunde în UE, mai ales în timp ce sunt la serviciu și asigură un trai decent familiilor lor, ca în cazul șoferilor de camioane ce traversează zilnic întreaga Europă și transportă bunurile de care ne folosim cu toții. #PuterniciÎmpreună, a fost tag-ul folosit de Vlad Gheorghe, în mesajul postat pe Facebook.
Video
Articole înrudite
- DNA continuă ancheta despre parcarea de camioane din Constanța
- O furgonetă care transporta valori, atacată în Franța
- O parcare în Portul Constanța pentru camioane amânată de interesele din jurul unui teren
- Băieți duri, în cămăși negre, se ocupă cu parcările de camioane din Bulgaria. Guvernul, în alertă!
- Franța. Șofer profesionist român cu identitatea furată: concediat, permis anulat și datorii de 35.000 de euro