Şeful CNAIR: Ordinul de începere pentru construcţia pasajului Domneşti va fi dat în prima săptămână din ianuarie
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Ordinul de începere pentru construcţia pasajului Domneşti va fi dat în prima săptămână din luna ianuarie 2018, nimic nu mai poate interveni în realizarea obiectivului, a declarat directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ştefan Ioniţă.
"În acest moment nu mai sunt blocaje şi vreau să vă informez că în prima săptămână din luna ianuarie vom da ordin de începere pentru acest obiectiv, tocmai pentru că estimăm că trei luni cât durează faza de proiectare sunt suficiente astfel încât cel care elaborează documentaţia să ajungă să întabuleze fiecare imobil în parte, astfel încât fiecare cetăţean de acolo să-şi primească banii şi, odată cu această chestiune, executorul judecătoresc se poate duce să elibereze amplasamentul. Trebuie să respectăm toţi aceşti paşi legali. Deşi suntem proprietari, practic, executorul nu-l poate scoate din imobil pentru că intervine cazul social şi se suspendă executarea. Aceste lucruri se întâmplă pe toate obiectivele. Şi pe DN5 ni s-a întâmplat, am avut şi pe Sebeş-Turda, am avut multe zone unde s-a ajuns. Şi de cele mai multe ori apelăm şi la autorităţile locale care ne pun la dispoziţie un loc unde să se mute acea familie. În acest moment nu mai poate interveni nimic în realizarea obiectivului", a dat asigurări Ioniţă, după un eveniment de premiere a câştigătorilor unui concurs de fotografii iniţiat de CNAIR.
Şeful CNAIR a explicat că trebuie rezolvată o serie de probleme de natură cadastrală şi întabulare pentru amplasamentul acestui obiectiv de investiţii.
"Amplasamentul acestui obiectiv este într-o zonă de case. Acolo sunt şi construcţii. Atunci când găseşti construcţii în amplasamentul unui obiectiv trebuie să ai documentaţiile realizate la milimetru, astfel încât să poţi lua un executor judecătoresc să elibereze amplasamentul. De regulă, pentru autostrăzi, amplasamentele sunt libere, nu găsim construcţii. Acolo unde sunt construcţii aţi văzut că avem ceva probleme în a elibera amplasamentul. Noi am modificat legislaţia şi Legea 255 este esenţială în ceea ce priveşte deblocarea acestor investiţii. (...) Noi acum suntem proprietarul terenului, dar până nu avem rezolvate problemele de natură cadastrală şi întabulare exact pe suprafeţele care sunt în anexă la HG nu mă pot duce cu executorul judecătoresc să îl silesc pe acel om să părăsească amplasamentul", a subliniat acesta.
Ştefan Ioniţă a precizat că licitaţia pentru contractul de cadastru a fost amânată de trei ori pentru că nu au fost ofertanţi.
"Licitaţia a fost amânată de trei ori, pentru că nu s-au prezentat (ofertanţi - n. r.). Într-un final am reuşit, din a treia încercare, să atribuim acest contract de cadastru. Practic, noi suntem obligaţi să respectăm prevederile legale. Nu putem sări niciun pas. Dacă prevederile legale spun că trebuie să fac această licitaţie respectând termenele asumate conform legislaţiei, trebuie să le respect. În final, nu s-a prezentat niciun operator economic, probabil din cauza preţului mic. Am ridicat preţul", a adăugat el.
Pe 31 mai 2017, Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, declanşarea procedurilor de expropriere pentru construcţia pasajului suprateran pe DJ 602 Centura Bucureşti - Domneşti şi fondurile necesare pentru plata despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată situate pe coridorul de realizare a acestei lucrări, în sumă de 23 de milioane de lei.
Executivul menţiona, într-un comunicat transmis AGERPRES, că pasajul suprateran pe Centura Bucureşti - Domneşti va fi situat în zona de sud a Capitalei şi a localităţilor Domneşti, Clinceni şi Bragadiru din judeţul Ilfov şi va fluidiza traficul la intersecţia centurii rutiere şi feroviare a Bucureştiului cu strada Prelungirea Ghencea şi DJ 602.
"Realizarea obiectivului va facilita accesul la cartierele rezidenţiale din zonă şi va degreva străzile din interiorul municipiului", se arăta în comunicat.
Prin actul normativ aprobat de Executiv se asigură suma de 23 milioane de lei, destinată despăgubirilor pentru cele 107 imobile proprietate privată care urmează să fie supuse procedurii de expropriere, cu o suprafaţă totală de 44.582 metri pătraţi. Guvernul precizează că suma necesară despăgubirilor a rezultat dintr-un raport de evaluare întocmit de un expert autorizat de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România şi este asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.
Procedurile de expropriere vor fi efectuate de CNAIR.
Prin hotărâre s-au aprobat coridorul de expropriere pentru lucrarea de utilitate publică de interes naţional "Pasaj suprateran pe DJ 602 Centura Bucureşti - Domneşti", pe raza municipiului Bucureşti-Sector 6 şi pe teritoriul localităţilor Domneşti, Clinceni, Bragadiru, din judeţul Ilfov, precum şi lista proprietarilor/deţinătorilor ce rezultă din evidenţele acestor unităţi administrativ-teritoriale.
Pe 10 mai, CNAIR a semnat cu Asocierea Straco - Grup - Comnord - Specialist Consulting contractul pentru construcţia pasajului Domneşti, în sumă de 91,552 milioane lei, fără TVA, termenul de finalizare fiind 2019.
Conform unui comunicat remis, atunci, AGERPRES, proiectarea şi execuţia pasajului suprateran pe DJ 602, Centura Bucureşti - Domneşti va dura trei luni, iar construcţia propriu-zisă a acestuia va fi de 24 de luni. Garanţia de bună execuţie a acestui pasaj va fi de 24 de luni.
Configurat sub formă de sens giratoriu, pasajul va fi construit la intersecţia dintre strada Prelungirea Ghencea - DJ602 şi Centura Bucureşti şi are ca principal scop fluidizarea traficului rutier în zonă.
Iniţial, se estima că ordinul de începere al lucrărilor pentru acest pasaj, cu o lungime de 374 de metri, va fi emis în toamna lui 2017.
Lucrările de artă prevăzute în proiect sunt grupate în trei mari categorii: pasaj suprateran peste Centura rutieră a municipiului Bucureşti şi CF pe strada Prelungirea Ghencea şi DJ 602; pasaje pe şoseaua de centură pe bretele de urcare/coborâre la intersecţia giratorie denivelată; intersecţie giratorie denivelată propriu-zisă.
"Prin realizarea acestei lucrări se urmăreşte: sporirea capacităţii de circulaţie, prin mărirea fluenţei traficului, decongestionarea traficului din intersecţia dintre Centura Bucureşti şi DJ 602, fluidizarea circulaţiei pe şoseaua de centură (legătura mai rapidă între autostrada A1 şi autostrada A2, luându-se în considerare şi lucrările de extindere la 4 benzi de circulaţie a şoselei de centura), mărirea confortului participanţilor la trafic, mărirea siguranţei circulaţiei, reducerea numărului de accidente, îmbunătăţirea mediului înconjurător din localităţi prin reducerea noxelor şi a poluării sonore", se preciza în comunicat.
Sunt prevăzute şi două drumuri colectoare pentru accesul riveranilor, unul fiind amplasat de o parte şi de alta a rampei dinspre Bucureşti a pasajului de pe Prelungirea Ghencea - DJ 602 şi altul la rampa dinspre Domneşti. Accesul în aceste două drumuri se face pe baza unor intersecţii giratorii amplasate la baza rampelor.
În data de 18 martie 2015, CNADNR a iniţiat procedura de achiziţie publică (licitaţie deschisă) pentru încheiere contractului 'Proiectare şi execuţie Pasaj Suprateran pe DJ602 Centura Bucureşti - Domneşti' prin publicarea în SEAP şi, ulterior, în JOUE a anunţului de participare.
Deschiderea celor 11 oferte depuse a avut loc în data de 30 iulie 2015. Urmare a evaluării ofertelor depuse, comisia de evaluare a întocmit raportul procedurii, înregistrat în data de 29 octombrie 2015, prin care declară oferta câştigătoare cea depusă de Asocierea SC Straco Grup SRL - SC Comnord SA - SC Specialist Consult SRL.
SC Drumuri şi Poduri Gheorghieni SRL şi SC Astaldi SPA, lider al Asocierii Astaldi SpA - Astalrom SA, au formulat contestaţii împotriva rezultatului procedurii către CNSC.
Comisia de evaluare a formulat puncte de vedere la contestaţiile depuse şi a considerat argumentele aduse de cele două firme ca fiind neîntemeiate, iar contestaţiile ca fiind nefondate şi a solicitat CNSC respingerea acestora, în conformitate cu prevederile art. 278 alin. (5) din OUG nr. 34/2006 cu modificările şi completările ulterioare.
Urmare a deciziei CNSC din 17 decembrie 2015, oferta Drumuri şi Poduri Gheorghieni SRL a intrat în reevaluare, iar contestaţia depusă de SC Astaldi SpA a fost respinsă.
În data de 28 decembrie 2015, Asocierea SC Astaldi - Astalrom SA şi SC Drumuri şi Poduri Gheorghieni SRL au depus recurs la Curtea de Apel Bucureşti, fiind nemulţumite de decizia CNSC.
În data de 8 martie 2016, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererile de recurs ale ambilor contestatari.
În urma reevaluării ofertelor depuse, în data de 6 mai 2016, a fost desemnată câştigătoare aceeaşi asociere ca şi în prima fază a licitaţiei.
Ulterior, societăţile Drumuri şi Poduri Gheorgheni şi Asocierea Impresa Construzioni Giuseppe Maltauro Spa - Itinera Spa - Expresconstruct Tys SRL - Viadesign RRL au contestat licitaţia deschisă organizată pentru atribuirea contractului privind proiectarea şi execuţia pasajului suprateran pe DJ 602, Centura Bucureşti - Domneşti, a anunţat, pe 17 mai 2016, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).
Potrivit sursei citate, cele două contestaţii au fost înregistrate în ultima zi a termenului legal de depunere a acestora.
În final, Asocierea firmelor Straco Grup-Comnord-Specialist Consulting a câştigat din nou contractul pentru proiectarea şi execuţia pasajului rutier Domneşti, cu o valoare de 91,552 lei, fără TVA, a informat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR).
Articole înrudite
- VIDEO Cum arată cei 32 de km de autstradă deschiși azi. Pe unde trec?
- VIDEO Cum se lucrează la „Tunelurile pentru urși” de pe Autostrada Lugoj - Deva?
- VIDEO Se pregătesc intersecții rutiere pe 3 niveluri. Cum vor arăta?
- VIDEO Cum se circulă pe cei 11 km din Autostrada Moldovei deschiși azi?
- VIDEO Miracol! S-a redeschis circulația complet pe Podul de la Brăila