Comisia Europeană a tăiat banii pentru Sibiu - Pitești pentru că nu s-au respectat normele de mediu

Comisia Europeană a tăiat banii pentru Sibiu - Pitești pentru că nu s-au respectat normele de mediu

Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, a publicat pe pagina sa de Facebook textul observațiilor trimise de către Comisia Europeană guvernului de la București în legătură cu cererea de finanțare a autostrăzii București-Sibiu. Cuc susține că executivul european ar fi decis suspendarea finanțării proiectului din fonduri europene, dar Ministerul Fondurilor arată că nu e vorba despre suspendare, ci despre transmiterea unor observații.

În documentul prezentat de Cuc, Comisia Europeană indică trei mari categorii de probleme, din care două sunt legate de impactul asupra mediului, și arată că informațiile transmise de România arată că o serie de probleme de mediu nu sunt suficient de bine evaluate.

Pe traseul autostrăzii Sibiu-Pitesti sunt 11 situri Natura 2000 pentru care CE consideră că nu s-au luat suficiente măsuri de conservare. În zona Cozia, autostrada are impact asupra speciei de insecte croitorul cenusiu – morimus funereus, susțin cei de la Comisia Europeană.

”Solicitarea Comisiei nu afectează în niciun fel implementarea proiectului, care este in desfășurare”, a precizat MFE pentru G4Media.ro. În prezent, contract de proiectare și execuție există semnat doar pentru unul din cele cinci loturi ale acestei autostrăzi, respectiv pentru realizarea celor circa 14 kilometri dintre Sibiu și Boița.

”Comisia Europeană nu a transmis nicio scrisoare de suspendare. Documentul transmis de Comisie se numește scrisoare de observații. Potrivit regulamentelor europene, CE are la dispozitie 3 luni pentru adoptarea unei decizii de aprobare de la momentul transmiterii. În situatia în care se solicită informații suplimentare, se suspendă curgerea acestui termen de 3 luni până la primirea răspunsului din partea României”, scrie în răspunsul trimis de Ministerul Fondurilor Europene la solicitarea G4Media.ro.

”În data de 23 decembrie 2019, CE a solicitat autorităților naționale informații suplimentare cu privire la proiect. Termenul pentru răspunderea la solicitarea de informații din partea CE este de 2 luni de la primirea scrisorii. (…) Echipele implicate în pregatirea proiectului lucrează la finalizarea răspunsului la solicitarea de informații transmisă de CE, răspuns pe care îl vom transmite în timp util”, mai scrie în clarificarea trimisă de MFE.

Comisia mai notează și că autostrada și DN7 merg în paralel pe Valea Oltului pe o lungime considerabilă, ceea ce duce la formarea unei bariere duble pentru speciile protejate.

”Se precizează clar că nu vom primi niciun ban, până când nu se răspunde la clarificările cerute de CE. Până la primirea răspunsurilor, finanțarea este suspendată! În această notificare se face vorbire de lucruri halucinante!!! Este vorba de o specie de gândac și unele chestiuni birocratice lipsite de consistentă. Repet Sibiu-Pitești are Acord de Mediu care tratează inclusiv problema acestui gândac!”, a scris Răzvan Cuc pe Facebook.

Acesta a afirmat că Acordul de Mediu a fost obținut din 2018, iar atunci consultantul UE JASPERS nu a avut observații.

”Acum, după 12-13 luni de la obținerea Acordului de Mediu și după schimbarea ministrului transporturilor (inclusiv a culorii politice a guvernului) Comisia Europeana trece peste avizul favorabil al Consultantului său Jaspers si notifică România că suspendă cererea de finanțare în baza unor observații pe Acordul de Mediu – cam ciudat aș spune!”, a mai scris Cuc.

Răzvan Cuc a anunțat, sâmbătă, pe pagina de Facebook că cei de la Comisia Europeană au trimis o notificare de suspendare a finanțării din fonduri europene a autostrăzii Sibiu – Pitești din cauza unor probleme de mediu. Reacția a venit de la Ministerul Fondurilor Europene (MFE), care a negat informația și a precizat că pe 23 decembrie anul trecut Comisia Europeană a cerut informații suplimentare cu privire la proiect și a dat termen două luni autorităților române pentru a răspunde.

Potrivit surselor G4Media.ro, oficialii europeni au cerut un plan de management pentru monitorizarea siturilor Natura 2000, pe care Autostrada urmează să le traverseze.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.