VIDEO. Danemarca. Primul camion Scania cu macara complet electric pentru colectarea deșeurilor Recomandat
- Scris de Administrator
- Imprimare
- Video
Prima macara complet electrică Scania 25L, echipată cu sistem combinat de macara și compactoare pentru colectarea deșeurilor, este acum în uz pe străzile din Copenhaga, în operarea companiei globale de gestionare a deșeurilor Urbaser.
Toate componentele principale ale camionului -șasiu, macara și compactoarele pentru deșeuri- sunt alimentate electric, iar macaraua poate funcționa ușor pe parcursul unei zile întregi cu o singură încărcare.
Rolul principal al camionului complet electric este de a goli containerele subterane de deșeuri, care sunt amplasate în principal în jurul străzilor și piețelor din noile cartiere ale capitalei: Nordhavn, Sydhavn și Amager. Procesul de colectare a deșeurilor din aceste cartiere presupune ca locuitorii să-și sorteze deșeurile în până la 10 saci separați și să le depună în containerele subterane din apropierea locuințelor lor.
Deșeurile sunt golite cu ajutorul unei macarale și compactate.
Atunci când containerele trebuie golite, șoferul folosește macaraua alimentată electric pentru a ridica containerele din puțul de beton în care se află. Apoi, containerul este adus deasupra compactoarelor alimentate electric ale camionului, după care partea de jos a containerului este deschisă, iar deșeurile cad în compactoare, unde sunt comprimate.
Când compactoarele sunt pline cu deșeuri reziduale, șoferul le transportă la o instalație de incinerare, unde acestea sunt transformate în energie și încălzire urbană. Celelalte tipuri de deșeuri sortate, cum ar fi hârtia, cartonul, metalul și plasticul, sunt transportate la diverse companii de reciclare din zona Metropolitană Copenhaga.
40% din capacitatea bateriei rămase până la sfârșitul zilei
Primele trei luni de funcționare cu camionul electric Scania au arătat că cele nouă baterii, cu o capacitate brută totală de 297 kWh, au o capacitate suficientă pentru mai mult de o zi întreagă de conducere. De fapt, de obicei, la sfârșitul zilei mai rămâne o capacitate de baterie de 40%, chiar dacă bateriile alimentează atât sistemul de conducere al camionului, cât și sistemul hidraulic al unității de compactare. Macaraua este un model Fassi de 24,5 t/m și funcționează cu propria baterie, cu o capacitate de 86 kWh și priză de putere electrică, ceea ce este de asemenea suficient pentru o zi întreagă de funcționare.
Înainte ca autocamionul electric să fie pus în funcțiune, Scania Denmark, în colaborare cu Urbaser, a efectuat o simulare a distanței pe care o poate parcurge pe rutele pentru care camionul va fi utilizat. Cu camioanele electrice, este important să se adapteze operațiunile la distanța zilnică de conducere, funcționarea macaralei și a unității de compactare, localizarea infrastructurii de încărcare și capacitatea în raport cu sistemele de baterii ale camionului.
Șoferi special pregătiți pentru a conduce camioane electrice
Înainte de livrarea camionului, o mică echipă de șoferi Urbaser a fost instruită cu privire la modalitatea optimă de a conduce un camion electric cu baterie, care diferă într-o anumită măsură față de conducerea unui camion diesel tradițional. Printre altele, este vorba despre adaptarea accelerărilor și frânărilor la capacitatea motorului electric de a accelera parțial și de a recupera energia de frânare pentru a o returna bateriilor, unde este reutilizată pentru noi accelerări.
Video
Articole înrudite
- Camioane blocate din cauza zăpezii. Unele nu aveau anvelope de iarnă
- Șofer român de camion „le-a mutat nasul” polițiștilor nemți. Cât de beat era?
- Un camion a derapat de pe carosabil la Călărași
- Un camion a căzut în groapa unde a aruncat ilegal mizerie. L-au scos cu macaraua
- Un șofer care a lovit mortal o femeie cu camionul, doar amendat. Cum s-a întâmplat?