Scania. 7 mituri despre camioanele electrice Recomandat

Scania. 7 mituri despre camioanele electrice

În ultimii ani, camioanele electrice au devenit subiectul unei atenții tot mai mari în lumea transporturilor. Odată cu această evoluție, au apărut și numeroase mituri și idei preconcepute care înconjoară această inovație tehnologică.

Prin dezvoltarea lor, camioanele electrice au devenit subiectul unor discuții încărcate de mituri care, adesea, necesită o clarificare și o privire critică.

Mitul #1: Camioanele electrice au o autonomie limitată
Progresele semnificative în tehnologia bateriilor extind continuu gama de camioane electrice, iar cel mai recent camion electric de generația a treia de la Scania are o autonomie de până la 400 km, cu o greutate brută a semiremorcii de 40 de tone.

Mitul #2: Nu există suficiente stații de încărcare
Contrar presupunerilor multor oameni, încărcarea publică nu este singura soluție pentru electrificarea transportului.
„Conform analizelor noastre de transport, o mare parte din necesarul de energie pentru camioanele electrice poate fi acoperită prin încărcare la depozit. Între 55 și 80 la sută din nevoile de încărcare, în funcție de nevoi”, explică Johan Björkegren, Head of Charging Product Management în cadrul Scania.
Pe termen lung, electrificarea cu succes a transporturilor grele pe distanțe lungi depinde de o infrastructură publică cuprinzătoare de încărcare.
Un exemplu concludent pentru regiunea noastră este faptul că, în ultimii 5 ani, Scania Black Sea Unit, formată din România și Bulgaria, a vândut peste 340 de unități CNG, la nivel de Business Unit, pentru diverse aplicații.
În acești ani clienții au fost mulțumiți, iar feedback-ul a fost unul pozitiv: unitățile funcționează, eficientizează costurile business-urilor și dau randament.

Mitul #3: Camioanele electrice sunt prea scumpe
În timp ce camioanele electrice costă mai mult în avans decât vehiculele convenționale, analizele costului total de proprietate dezvăluie beneficiile și rezultatele lor economice pe termen lung.
În unele cazuri, prețurile la energie electrică sunt mai competitive decât motorina. Și diverse stimulente, subvenții și reduceri fiscale în multe regiuni contribuie, de asemenea, la a face tranziția către flotele electrice mai viabilă financiar.
„Concluzia noastră este că pare posibilă electrificarea acestui tip de vehicul într-un mod rentabil”, raportează Johannes Karlsson, Doctoral student in Automatic Control Engineering la Chalmers.

Mitul #4: Mediul de lucru pentru șofer este mai rău
„Iarna, este prea frig. Vara este prea cald” - aceasta a fost o concepție greșită comună despre mediul șoferului în camioanele electrice când au început să sosească. Cert este că sistemul de climatizare dintr-un camion electric Scania funcționează la fel de bine ca în cele cu motor cu ardere.
O altă caracteristică pe care șoferii care au început să conducă camioanele electrice o apreciază de obicei pentru cât este de silențioasă.

Mitul #5: Încărcarea durează prea mult
În ciuda dimensiunilor și performanțelor lor, bateriile de camioane pot fi încărcate destul de rapid și cu planificare, în pauzele normale din ziua de lucru. Nu numai atât, vă puteți încărca parțial bateriile pentru a acoperi distanța specifică pe care trebuie să călătoriți.
„Este de fapt un mit că trebuie să încarci întotdeauna până la 100%”, spune Johan Björkegren. „Lucrul important este să încărcați suficient pentru a vă îndeplini sarcina de transport, până la următoarea oprire planificată. Și, din moment ce vehiculul tău ajunge rareori la stația de încărcare complet goal, ar fi o situație foarte neobișnuită să trebuiască să treci printr-un întreg ciclu de încărcare.”
În loc să vorbească despre timpul de încărcare a bateriei unui camion de la 0 la 100 la sută, Björkegren vrea să evidențieze termenul „autonomie adăugată”: câți kilometri de autonomie puteți adăuga camionului într-un anumit timp.
„Pentru cel mai nou model de camion electric, am reușit să creștem viteza de încărcare până la 300 km de autonomie suplimentară pe oră pentru un transport tipic”, spune el.
Și o tehnologie nouă și chiar mai rapidă de încărcare este chiar după colț. Scania pilotează în prezent următoarea generație de tehnologie de încărcare cu megawați, MCS, care va reduce timpul de încărcare la jumătate pentru vehiculele grele.

Mitul #6: Electrificarea nu are loc încă – putem aștepta
Reglementări privind emisiile; obiective de sustenabilitate; transportatori care cer transport fără combustibili fosili; subvenții; scutire de impozit; orașe care necesită camioane silențioase pentru livrările pe timp de noapte; dezvoltare tehnologică rapidă.Toți acești factori se combină pentru a accelera procesul de electrificare a transportului greu.
„Schimbarea va veni rapid și, în multe situații, este deja aici”, spune Kristoffer Nyberg. „Recomandarea noastră către clienții noștri este să înceapă imediat călătoria lor în domeniul mobilității electrice.”

Mitul #7: Impactul asupra mediului este mai mare
Sunt camioanele electrice cu adevărat mai ecologice decât omoloagele lor cu motoare cu ardere, dacă te uiți la minerit de materiale și la fabricarea bateriilor?
Un studiu Scania care cercetează întregul ciclu de viață al vehiculului, de la extracția materiilor prime până la recuperarea vehiculului, a constatat că producerea unui vehicul electric cu baterii implică un impact pozitiv mai mare asupra mediului, datorită producției de celule de baterie consumatoare de energie.
Dar, în general, impactul total al ciclului de viață asupra schimbărilor climatice arată un potențial de reducere dramatic pentru BEV, datorită impactului mult mai scăzut în faza de utilizare. Toate faptele și cifrele din raport sunt verificate de terți de către IVL Institutul Suedez de Cercetare a Mediului.
Alimentarea vehiculului cu electricitate verde va folosi pe deplin potențialul de energie curată al BEV.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.