DAIMLER- CU ACȚIONARIAT CHINEZ Recomandat

DAIMLER- CU ACȚIONARIAT CHINEZ

Grupul auto chinez Zhejiang Geely Holding a achiziţionat o participaţie de aproape 10%, în valoare de aproape 7,5 miliarde de euro la Daimler AG, devenind cel mai mare investitor în producătorul auto german.

Autoritățile de la Berlin au intrat în alertă speculând existența unui interes politic, așa cum a menționat publicația Financial Times.
În ultimele săptămâni, Geely, controlată de miliardarul chinez Li Shufu, a cumpărat de pe piaţă acţiuni Daimler, ajungând la o participaţie de sub 10%. Chinezii de la Geely vor să obţină acces la tehnologia dezvoltată de Daimler pentru bateriile maşinilor electrice şi să înfiinţeze o societate mixtă în Wuhan (China), pentru a produce vehicule electrice, susțin agențiile de presă.

Daimler: "am câștigat un acționar pe termen lung"
Geely este proprietarul Volvo Cars, companie pe care a cumpărat-o de la Ford. De asemenea, anul trecut, Geely a cumpărat un pachet majoritar la producătorul de camioane Volvo AB. În prezent, cei mai mari acţionari ai Daimler sunt Kuwait Investment Authority (6,8%) şi BlackRock (6%).
Anunțul oficial al achiziției a fost făcut de Daimler extrem de succint, pe data de 24 februarie 2018. “Daimler AG confirmă faptul că antreprenorul Li Shufu a achiziționat 9,69% (103.619.340 acțiuni) ale companiei. Daimler are plăcerea de a anunța că, prin domnul Li Shufu, am câștigat un acționar pe termen lung, care este convins de puterea de inovare a Daimler, de strategia și potențialul viitor a companiei. Daimler îl cunoaște și îl apreciază pe domnul Li Shufu pentru abilitățile sale antreprenoriale de pe piața din China, cu o viziune clară asupra viitorului, cu care se poate discuta constructiv despre schimbarea în industrie. Daimler are un portofoliu important în China prin partenerul său BAIC”, a fost anunțul sec al Daimler. Compania germană are un excelent centru de presă, care oferă informații cuprinzătoare, imagini și videoclipuri despre companie. În cazul anunțului de mai sus, pe care l-am tradus în integralitate, informațiile erau extrem de puține.

Cap de pod pentru Asia
Două zile mai târziu un alt comunicat de presă postat pe media.daimler.com anunța: “Daimler intenționează să extindă producția locală a vehiculelor Mercedes Benz cu ajutorul partenerilor din China”. Comunicatul merită citat pentru a vedea dimensiunea investiției Daimler în China. “Văzând potențialul de creștere a pieței chineze a automobilelor, Daimler și BAIC și-au anunțat astăzi intenția de a extinde producția locală pentru mărcile Mercedes-Benz în cadrul joint venture-ului lor, Beijing Benz Automotive Co. Ltd. (BBAC) [...] Anul trecut, producția de vehicule Mercedes-Benz a fost, în China, de 430.000 de unități, reprezentând peste 70% din totalul vânzărilor locale. Acest lucru a permis BBAC să devină cea mai mare fabrică de producție de autoturisme premium Mercedes-Benz la nivel mondial, în termeni de producție, în 2017. Având peste 11.000 de angajați, portofoliul BBAC include vehiculele din clasa C, E-Class, GLA și GLC. În 2017, Daimler și BAIC au anunțat o investiție de aproximativ 655 de milioane de euro în baterii electrice”, se arată în comunicatul Daimler din 28 februarie 2018.

Legea prea permisivă
La Berlin, vestea nu a picat prea bine, din punct de vedere politic și strategic. După anunțul neașteptat al Daimler, autorităţile germane au anunțat că vor analiza dacă trebuie înăsprite prevederile privind momentul în care un investitor trebuie să dezvăluie că deţine o participaţie la o companie, după anunţul surprinzător potrivit căruia grupul chinez Geely a devenit cel mai mare acţionar al constructorului auto german Daimler, în urma preluării unei participaţii în valoare de nouă miliarde dolari, transmite Reuters.
Potrivit prevederilor actuale, investitorii trebuie să anunţe organismele de reglementare când pachetele lor de acţiuni depăşesc pragurile de 3% şi 5% din drepturile de vot. Însă, aceste reguli nu se aplică la toate tipurile de instrumente financiare. Potrivit unor surse citate de Reuters, Geely a colaborat împreună cu grupul bancar american Bank of America Merrill Lynch, pentru a acumula acţiuni la Daimler utilizând derivative, ocolind astfel prevederile privind dezvăluirea de informaţii.
"Pe fondul recentului caz, Guvernul federal analizează dacă actualele reguli sunt suficiente pentru a oferi un nivel de transparenţă adecvat sau este nevoie de noi precizări", se arată într-un raport trimis de Ministerul german al Economiei Comisiei pentru economie din Parlamentul german.
Recent, ministrul german al Economiei, Brigitte Zypries, şi-a exprimat îngrijorarea ca un competitor al Daimler să obţină un loc în Consiliul de Administraţie al companiei, unde sunt discutate subiecte de interes strategic.
De asemenea, pentru a-şi proteja industria, Germania ar putea adopta noi modificări asupra regulilor cu privire la investiţiile străine în companiile germane, potrivit Ministerului Economiei. "Cu siguranţă, următorul Guvern se va apleca asupra acestui subiect", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei, într-o conferinţă de presă. Germania a înăsprit deja anul trecut prevederile referitoare la preluarea firmelor germane de către companii străine, fiind prima ţară din Uniunea Europeană care a făcut acest lucru, după mai multe achiziţii încheiate de companiile chineze, care au dat naştere la îngrijorări cu privire la obţinerea de către acestea a unor tehnologii de ultimă oră, în timp ce, în paralel, companiile germane nu au voie să preia controlul la rivalii chinezi.

A intervenit politicul?
Îngrijorările administraţiei de la Berlin au fost puse în context de publicaţia Financial Times într-un amplu articol intitulat: „Este statul chinez în spatele achiziţiei Daimler de către Geely?”
“La puține ore după ce a devenit cel mai mare acționar privat la Daimler, președintele companiei Geely, Li Shufu, a căutat să reducă temerile cu privire la intențiile antreprenorului chinez. Niciun jucător din industria auto nu poate rezista de unul singur în faţa unor aşa-zişi invadatori, a spus el. Pentru a avea succes trebuie să ai prieteni, parteneri, aliaţi. Dar, pentru cei din Germania, constructorul chinez și proprietarul său extrem de ambițios trebuie să se străduiască tocmai să nu fie văzut ca invadator", arată ft.com.
Publicaţia mai arată că există serioase suspiciuni potrivit cărora Geely are puternice conexiuni cu puterea politică de la Beijing, care îi acordă multă îngăduinţă.
Geely nu s-a confruntat cu niciun fel de constrângeri din partea guvernului chinez, putând să cheltuiască peste 10 miliarde de dolari în contracte de fuziuni și achiziții străine în ultimele trei luni. Numărul mare de tranzacţii -și lipsa de transparenţă cu privire la fondurile necesare achiziţionării acţiunilor- au ridicat suspiciuni îndreptăţite dacă Geely acţionează, în întregime, pe cont propriu. Cel mai probabil, în spatele tranzacţiei se află statul chinez. Sau, în orice caz, Geely a primit binecuvântarea acestuia pentru a face acest lucru", arată Financial Times.
Presa a mai relatat că, de-a lungul timpului, unele achiziţii făcute de Geely au avut o componentă politică. În 2014, după ce Volvo fusese deja cumpărată de chinezi, compania suedeză a organizat un tur pe care preşedintele chinez Xi Jinping l-a făcut în Belgia.
Acum, Geely a insistat că banii folosiţi pentru cumpărarea participaţiei la Daimler nu au provenit din fondurile chineze, ci din resurse aflate în străinătate.

 

Două miliarde investite în China
Producătorul auto german Daimler şi partenerul său chinez BAIC Motor au anunțat că intenţionează să investească aproape două miliarde de dolari pentru modernizarea unei fabrici din China, care va produce modele electrice Mercedes-Benz. ''Noua fabrică va produce diverse modele Mercedes, inclusiv noile modele electrice, şi va îmbunătăţi capacitatea de producţie a societăţii mixte Beijing Benz Automotive Co'', se arată într-un comunicat.
Recent, Hubertus Troska, şeful subsidiarei chineze a Daimler, a anunţat că firma germană intenţionează să investească în China cinci miliarde de yuani, pentru a produce vehicule electrice şi baterii pentru acestea, ca parte a eforturilor de a-şi ajuta brandurile Mercedes-Benz şi Smart să îndeplinească cerinţele mai dure ale autorităţilor de la Beijing privind vânzarea vehiculelor electrice.
Hubertus Troska le-a declarat jurnaliştilor că investiţia face parte din recentul plan al producătorului auto german de a aloca zece miliarde de euro (11,8 miliarde de dolari) pentru dezvoltarea vehiculelor electrice.
China a stabilit cote stricte pentru vehicule hibride convenţionale, hibride plug-in sau complet electrice, care vor intra în vigoare din 2019. Ţinta ambiţioasă a autorităţilor de la Beijing este vânzarea a două milioane de vehicule electrice până în 2020 şi reducerea livrărilor de motoare pe benzină şi motorină, mai poluante.
China este cea mai mare piaţă auto din lume, înaintea SUA.

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.