VIDEO: VERSUS EP.03 - PORTRETUL ȘOFERULUI PROFESIONIST ROMÂN Recomandat
- Scris de Administrator
- Imprimare
- Video
"Ce părere aveți despre șoferii profesioniști din România?", aceasta este întrebarea la care răspund cei patru transportatori în cel de-al treilea episod al serialului VERSUS.
George Niță, director general Holleman, Mircea Mănescu, director general Ahead Logistics, Marius Dan, acționar Licurici Impex și South Line, și Ionel Cipere, acționar Practicom, sunt protagoniștii celor 7 episoade ale celui mai nou show din transporturile rutiere românești.
VERSUS este un nou serial produs în exclusivitate pentru TIRMagazin.ro și Facebook.com/TIRMagazin. În fiecare dintre cele 7 episoade ale show-ului, patru patroni de firme de transport răspund la câte o întrebare lansată de jurnaliștii revistei TIR. Cele 7 întrebări sunt formulate după o minuțioasă analiză a celor mai importate subiecte de business, care îi frământă în prezent pe transportatorii români.
VIDEO: VERSUS EP.02 - AUTORITĂȚILE ȘI TRANSPORTUL RUTIER
Cei patru transportatori răspund, în cel de-al doilea episod al serialului VERSUS, la întrebarea: Ce ar trebui să facă autoritățile din România și nu fac pentru a stimula și proteja afacerile din transportul rutier?
George Niță, director general Holleman: Cred că autoritățile din România sunt prea permisive. Noi întâlnim tot felul de situații în vestul Europei și, cel mai mult, în Germania. Suntem opriți pentru că nu știm limba germană și, în transporturile speciale, ni se cere să înlocuim șoferul. Pierdem timp, pierdem bani, primim amedă! Asta ni s-a întâmplat, anul acesta, de cel puțin 12 ori. Ar trebui să aplicăm același tratament șoferilor străini: să știe și ei limba română, să citească autorizațiile. Și, în general, am observat că sunt, în alte țări, bariere netarifare de îngreunare a accesului transportatorilor români la piața respectivă. Ce pot face autoritățile?! Nu cred că prea mult. Să facă controale adecvate.
Mircea Mănescu, director general Ahead Logistics: Una dintre măsurile pe care statul român ar trebui să le ia ar fi leagată de renunțarea la impozitarea diferențiată a diurnei pe intern versus diurna pe internațional. Pe intern, este deductibilă 42,5 ron diurna, iar, pe extern, 87 euro, un ecart fantastic între cele două diurne. Ele ar trebui egalizate, pentru a nu se produce o diferențiere care nu se justifică între cele două activități. Nu este normal să existe acest lucru. Altă măsură ar fi legată de școlile de șoferi. Statul ar putea accesa fonduri europene și să școlarizeze șoferi, în special din mediu rural, care pot desfășura activitatea de transport rutier intern și internațional.
Marius Dan, acționar Licurici Impex și South Line: Sunt câteva măsuri care trebuie luate în sprijinul transportatorilor și cea mai rapidă ar fi eliminarea accizei pe motorină, care ne încarcă costurile de producție. Dar aici comentariile pot fi mult mai lungi și laborioase. O altă măsură pe care autoritățile ar putea-o lua imediat ar fi să scadă puțin presiunea pe companiile private și pe firmele mici, în special. Și aici mă refer la controalele abuzive, care se fac atât în trafic cât și la sediul firmelor, la amenzile care la noi nu au rolul de a preveni abateri, ci de a aduce bani la buget. Pe termen mediu și lung, ar fi realizarea infrastructurii rutiere, de care avem nevoie ca de aer. Pentru toată lumea este o piedică, vitezele și condițiile de deplasare sunt extrem de grele și dificil de parcurs distanțele din România în aceste condiții.
Ionel Cipere, acționar Practicom: Primul lucru, în opinia mea, ar fi să nu încurce. Când discutăm de ce s-ar putea face, discutăm de foarte multe. Noi, Practicom, avem o gamă largă de servicii din domeniul transporturilor, de la distribuția în orașe, la nivel național, de lungă distanță, cum se spune în domeniul nostru „pe comunitate”. Fiecare are particularitățile lui. Spre exemplu, ne pare firesc, la partea de transport „pe comunitate”, să putem face inspecțiile tehnice acolo. Nu să trebuiască să venim în România, o dată pe an, pentru o verificare și, până la urmă, pentru o ștampilă. În ceea ce privește transportul în orașe, ar trebui o bună colaborare cu primăriile, pentru că ne lovim de aspecte care se bat cap în cap, ceea ce face imposibilă aprovizionarea unui magazin.
VERSUS EP.01 - CRIZA ȘOFERILOR PROFESIONIȘTI
"Cum credeți că poate fi rezolvată problema lipsei de șoferi profesioniști?", aceasta este întrebarea pe care le-a adresat-o celor patru transportatori Alina Anton-Pop, director Marketing&PR al revistei TIR.
George Niță, director general Holleman: Eu cred că nu avem o lipsă de șoferi profesioniști. Cred că, pe cap de locuitor, avem mulți șoferi profesioniști. Șoferii profesioniști sunt plecați în alte state din Occident să lucreze și depinde de noi cum îi atragem. Trebuie să înțelegem că există o medie a salarizării la nivel european la care trebuie să ajungem sau să ajungem să fim peste. Dar mai sunt și alte elemente prin care să îi atragem, nu doar cu bani. Dar, criza nu există, fiecare trebuie să își găsească nișa, trebuie să facă profit, să acopere și veniturile pe care le cer șoferii.
Mircea Mănescu, director general Ahead Logistics: Una dintre variantele pe care le sugerăm este aceea de a aduce șoferi extracomunitari. Întrucât piața permite creșterea și dezvoltarea domeniului, considerăm că este foarte important să fie admiși și cei din zonele extracomunitare pentru a suplini acest deficit de forță de muncă.
Marius Dan, acționar Licurici Impex și South Line: Din păcate, nu există o singură soluție la o astfel de problemă. Cu siguranță, piața va rezolva de la sine problema în modul în care și patronii vor înțelege că trebuie să acorde salarii mai mari șoferilor, iar șoferii vor accepta un nivel salarial care să reflecte munca lor. Și aici mă refer la un singur lucru. Pretențiile actuale ale șoferilor sunt să primească salarii ca în Vest, în condițiile în care vor să muncească ca în Est. Ceea ce este extrem de greu de rezolvat. Chiar dacă ai fi dispus să accepți un salariu de 2600-2700 de euro net, categoric acel șofer va trebui să presteze un serviciu echivalent cu cel din Germania. Asta înseamnă că va trebui să lucreze permanent tot anul având doar concediu legal, exact ca în Germania. Este dificil să oferim astfel de sume unor oameni care doresc ca la șase săptămâni să se întoarcă acasă, pentru una sau două săptămâni și să fie plătiți în continuare în aceleași condiții.
Ionel Cipere, acționar Practicom: Prima dată ar trebui să vedem dacă există o lipsă. Dacă citim statisticile de la ARR avem 127 de mii de licențe de transport și 340 de mii de atestate profesionale. Dacă vorbim din perspectiva acestei cifre, nu putem discuta de o lipsă de șoferi. Putem discuta, în mod particular, despre fiecare companie cum reușește să atragă șoferii de care are nevoie. Cea mai bună soluție este a avea un department de HR profesionist. Nu mai merge ca acum 20 de ani, când chemam șoferul, îi dădeam cheile și îi spuneam să pornească la drum. E nevoie de profesionalismul oamenilor din HR.
VIDEO: VERSUS EP.01 BONUS - UN ȘOFER PROFESIONIST VORBEȘTE DESPRE CRIZA ȘOFERILOR
Constantin Daniel Cimpoeru, un șofer profesionist care lucrează în Germania, a dorit să exprime un punct de vedere după ce a urmărit episodul 01 al serialului VERSUS.
Într-un videoclip filmat în cabina camionului pe care îl conduce, el analizează punct cu punct, din perspectiva angajaților, soluțiile pe care le-au exprimat, în legătură cu rezolvarea crizei șoferilor profesioniști, George Niță, director general Holleman, Mircea Mănescu, director general Ahead Logistics, Marius Dan, acționar Licurici Impex și South Line, și Ionel Cipere, acționar Practicom.
"Vreau să îi răspund domnului Marius Dan, acționar Licurici Impex și South Line care a avut o intervenție în filmul „Versus” realizat de publicația TIR.
El face, cu tot respectul, o mare greșeală. Din interviul acordat, eu am tras concluzia că nu prea știe despre ce e vorba. Încercați să manipulați șoferii sau mințile lor cu texte precum: nu putem oferi salariu de 2.600 de euro net. Spuneți că dacă vom oferi salarii ca în Germania, șoferii vor trebui să muncească tot anul. Spuneți că dacă veți plăti șoferul ca în Germania, șoferul nu va mai avea concediu legal decât o dată pe an. Ziceți că șoferii cer salarii ca în Vest dar vor să lucreze ca în Est. Ați mai făcut o ultimă remarcă și ați zis „salarii”, apoi ați corectat spunând „venituri”.
Să luăm pe rând. Eu sunt șofer român profesionist în Germania. Ați spus că în străinătate lucrăm tot anul. Corect. Dar noi avem domiciliul aici unde lucrăm, și nu în țară. Din ceea ce spuneți, am înțeles că vă doriți șoferi pe care să îi plătiți cu 2.600 de euro net, dar să lucrați cu ei tot în stil comunitar. Deci, nu pe național. Noi, șoferii stabiliți în țări străine, avem chirii de plătit, familii, aici avem rezidența, domiciliul. Așa cum, dacă aș lucra în România, m-aș întoarce în fiecare seară sau o dată la două seri acasă. Asta aș vrea: să pot sta la mine în țară, nu să fiu plecat să fac comunitate cu lunile.
Spuneți că vrem salarii ca în Vest, dar că vrem să muncim ca în Est. Cum se lucrează în Est, că nu înțeleg această frază?! Cum pot să o înțeleg – că în blocul comunist se lucrează cu magneți, telecomenzi, cu stația în brațe. Cum de lucrează în Est? Vă spun eu cum: cu salariu minim pe economie, fără plata sporurilor legale și fără respect de ambele părți. Șoferul e plătit cu salariu minim și diurnă. Spuneți că șoferul, după șase săptămâni, vrea să stea la domiciliu o săptămână sau două dar și să fie la fel plătit. Nu înțelgeți de ce vor oamenii să se întoarcă acasă lângă familie după ce au fost șase săptămâni detașați? Păi, nu s-au căsătorit cu camionul. Au familie și copii.
De ce vrea omul să stea acasă? Pentru că e dreptul și e timpul lui de recuperare pentru perioada de detașare. Nu induceți lumea în eroare, mai ales ieșind public. Mai spunea cineva că se gândește la forța de muncă din afara țării. Aduceți-o! Dacă așa credeți că se rezolvă lucrurile.
Mi-au plăcut domnul George Niță, director general Holleman și domnul Ionel Cipere, acționar Practicom. Sunt 340 de mii de șoferi. Foarte mulți. Licențe sunt 120 de mii de transport. Nu există o criză de șoferi, ci de plată a drepturilor salariale corect plătite. Patronii români asta știu: să se plângă că nu sunt șoferi, că i-a luat Vestul. Nu e așa. Au plecat de bună voie pentru că nu plătiți cu salarii cu toate drepturile, ci doar salariu minim pe economie și o jonglați din diurnă, care este cheltuiala zilnică a șoferului cu mâncarea, de exemplu. O mare parte dintre voi nu sunteți capabili să dați act adițional cu diurna, pe care o negociați la angajare pe motiv că se poate impozita, că trebuie plătite taxe. Nu există așa ceva. Chiar dacă s-ar plăti taxe, e dreptul angajatului să decidă dacă va plăti sau nu taxele. Zicea domnul Ionel Cipere, acționar Practicom că nu mai suntem cu 20 de ani în urmă când îi dădea cheia șoferului și el pleca în cursă. Dar, din păcate, tot așa se întâmplă. Să semnăm repede, să nu fie atent șoferul la ce semnează, ia actele și du-te că restul ți le trimit eu pe drum. La care companie nu se întâmplă așa, tot respectul meu!
Spuneți că nu puteți oferi salariu de 2600 de euro pe lună, dar eu, Cimpoeru Daniel, vă spun că șoferul român, care e și naționalist, nu vrea să plece de nebun din țara lui. Toți care suntem plecați avem inima frântă, pentru că în țara noastră nu avem înțelegere, nu găsim veniturile alea care să ne confere un trai decent, siguranța zilei de mâine.
Ați putea lua modelul gândirii domnilor de la Holeman și Practicom care au expus bine problema. Și-au dat seama că este o problemă de resurse umane. Oameni profesioniști care să aibă grijă de profesioniști, care să le înțeleagă nevoile, care să îi testeze la angajare. Trebuie să vezi dacă e sau nu profesionist, dacă știe regulamentul, dacă are orientare pe traseu. E mai ușor să ne văităm și să aducem șoferi din alte țări.
Eu m-aș întoarce și sunt convins că mulți s-ar întoarce și pe 2000 de euro salariu. Să lucrăm pe național, chiar dacă sunt curse tur-retur mai lungi de o săptămână. Ați zis că în Germania lucrăm tot anul, dar seară de seară poți ajunge acasă. Și în Germania poți ajunge doar la final de săptămână, în funcție de firma la care lucrezi. Dar lumea e happy. E un serviciu normal, concediul e plătit. Nu îi pui perioada de recuperare drept concediu. Mare mi-a fost mirarea că cei doi oameni știau despre ce e vorba: nu e o criză a șoferilor, ci de abordare, de cum percepem, de cum interacționăm cu șoferul, cum îi înțelegem nevoile. De multe ori nu un venit exorbitant conteză pentru un șofer. Unii ar accepta un venit mai mic decât pe comunitate dar să fie acasă cu familia.", afirmă Constantin Daniel Cimpoeru.
VIDEO: VERSUS EP.01 - BONUS 02 - MARIUS DAN CONTRAATACĂ
După ce l-a ascultat cu mare atenție pe șoferul profesionist Constantin Daniel Cimpoeru, Marius Dan, acționar Licurici Impex și South Line, a decis să îi răspundă. În același fel, de la volanul unui camion!
"Am stat un pic pe gânduri dacă e bine să vă răspund sau nu, dumneavoastră, domnule conducător auto profesionist. Dar, nu vreau să intru într-o polemică cu dumneavoastră, ci doar să vă provoc la un exercițiu de imaginație. După cum vedeți, ceea ce faceți dumneavoastră, fac și eu. Cu siguranță, fac cel puțin la fel de profi, ca și dumneavoastră, această meserie de conducător auto.
Însă, între noi doi există niște diferențe. În primul rând, o diferență de vârstă. Și spun asta în condițiile în care am cel puțin 20 de ani de muncă în plus față de dumneavoastră și în condițiile în care am reușit, până acum, să înființez o companie la care lucrează peste 300 de angajați, din care peste 60 în domeniul transportului de marfă. Dacă vorbim de conducători auto, mă mândresc foarte mult că am printre cei mai buni șoferi din România în această companie. Colegi de-ai noștri au luat locul trei la Consursul Scania, concurs profesional, locul doi la Volvo și locul unu la Mercedes, oameni cu care ne mândrim. Avem șoferi cu studii superioare. Avem oameni serioși, care merită tot respectul nostru. Dar avem și mercenari. Eu așa prefer să împart șoferii, în două mari categorii: oameni serioși și oameni care te vând pentru 50 de euro. Care au venit pentru 50 de euro în plus și vor pleca la primii 50 de euro în plus primiți din altă parte. Sunt suficient de mulți. Avem și începători, oameni pe care i-am format de la zero. Și aici, la fel, s-a respectat principiul. Cei serioși au rămas la noi, iar mercenarii, după șase luni, cu o carte de vizită subțire, au plecat mai departe spunând că sunt șoferi profesioniști și au lucrat la Licurici.
În acest condiții, provocarea mea e următoarea. Încercați să vă puneți și în pielea celor care oferă salarii, diurne, venituri pe care le primiți și în Germania sub aceeași formă de salariu și diurnă, dar numai la noi se vede asta. Încercați, pentru o clipă, să vă imaginați că sunteți proprietarul unui număr de camioane, că trebuie să angajați un număr de șoferi, să faceți „comunitate” cu ei, pentru că este o piață liberă și deschisă, și pentru voi ca angajați dar și pentru companii. Putem lucra oriunde în Europa. Să continuăm exercițiul. Aveți câteva camioane, trebuie să angajați șoferi, a căror pretenție este să muncească maxim opt luni pe an din cele 12, pentru că, o dată la șase săptămâni sau la două luni, vor să vină acasă pentru odihnă, recuperare, cum vreți să îi spuneți dumneavostră. Dar, totuși, vor salarii ca cel pe care îl primiți dumneavostră în Germania, pentru un an întreg de muncă, cu o singură lună de concediu. Puneți-vă în situația asta, dacă credeți că puteți face un asemenea efort financiar, credeți-mă că vin, oricând, să mă învățați cum ați făcut. Vă mulțumesc mult și vă urez drumuri bune și success.", spune în videoclip Marius Dan, acționar Licurici Impex și South Line.
Video
Articole înrudite
- Video. VERSUS S03E06: Impozitarea diurnelor șoferilor profesioniști
- Video. VERSUS S03E05: Efectele Pachetului Mobilitate 1
- Video. VERSUS S03E04: Schengen și transportul rutier românesc
- Video. VERSUS S03E03: Războiul din Ucraina și transportul rutier românesc
- Germania. Șofer profesionist român, jefuit de trei bărbați îmbrăcați în polițiști