VIDEO. Potrivit ISCTR, jumătate dintre camioanele verificate sunt supraîncărcate Recomandat

VIDEO. Potrivit ISCTR, jumătate dintre camioanele verificate sunt supraîncărcate

Jumătate dintre camioanele oprite în trafic pentru verificări de către Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) sunt încărcate peste limita admisă de lege.

Camioanele grele distrug șoselele și sunt un pericol, pentru că oricând le poate ceda sistemul de frânare.

Deoarece amenzile sunt mici, Ministerul Transporturilor vrea să schimbe legea.

Un camion care circulă cu o încărcătură legală, la peste 80 de kilometri pe oră, frânează în 36 metri. Când greutatea creşte, sistemul de frânare devine ineficient.

Daniel Bejusca, inspector de stat șef ISCTR: “Sistemul de frânare devine ineficient în cazul în care e încărcat peste capacitate şi ne pune vieţile în pericol.”
Reporter: “Infrastructura se distruge iremediabil şi ireversibil?”
Daniel Bejusca, inspector de stat șef ISCTR: “Categoric.”
Asta se vede cu ochiul liber. Pe A1, la intrarea în Bucureşti, autostrada este denivelată pe banda 1, acolo unde circulă camioanele.

În Comarnic, la intrarea pe DN1, locuitorii spun că şoseaua s-a deformat sub greutatea remorcilor supraîncărcate cu lemne.
Localnică: “Se strică că dacă vin maşini din astea mari imediat se strică.”

Zeci de camioane au fost oprite la prima oră în toată România pentru proba cantarului.

În mod normal, un TIR are voie să transporte 40 de tone. Inspectoratul pentru Controlul în Transport Rutier a descoperit însă camioane care aveau şi 60 de tone.

Şoferii de camion s-au anunţat pe aplicaţii de GPS sau pe staţii ca la km 31 pe A1 exista un control. Aşa că toţi cei care simt şi ştiu că au probleme evita această zonă. Doar ca inspectorii ISCTR au pus la cale altă schema de control. Îi opresc în trafic pe şoferi şi la 20 de kilometri distanţa îi aduc, îi verifica şi îi cântăresc.

Cei prinşi că au supraîncărcat maşinile sau că au depăşit timpii de conducere au fost amendaţi şi au rămas şi fără atestatele care le permit să urce la volan.

În loc să stea cu camionul în parcare nouă ore, aşa cum i s-a cerut pentru a respecta timpii de odihnă, şoferul a plecat după câteva minute. Acum inspectorii îl vor căuta la firma de transport unde vor mai face un control. Şi alte firme vor fi vizitate pentru a opri valul de ilegalităţi.

În doar câteva zile de controale, din aproape 200 maşini oprite, jumătate aveau depăşiri de greutate.

Cele mai afectate drumuri de camioanele grele sunt DN1, Centura Capitalei şi DN2, spun responsabilii, care vor să înăsprească legea. Unii transportatori refuză chiar cântărirea maşinilor şi prefera să plătească amendă de 1500 de lei. Inspectorii propun mărirea sancţiunii la 10 mii de lei pentru refuzul cantarului. Ca să-i prindă pe cei care distrug şoselele şi pun în pericol circulaţia, Inspectoratul a anunţat şi că va angaja mai mulţi controlori.

CONTROALE ISCTR PENTRU TRANSPORTUL DE MĂRFURI, INCLUSIV MATERIAL LEMNOS
Urmare planului de acţiune a ISCTR desfăşurat în perioada (16.08.2021-21.08.2021) ce are ca scop menţinerea unui climat concurenţial corect şi de protejare a infrastructurii rutiere pe sectoarele intens tranzitate, vă supunem atenţiei sinteza rezultatelor obţinute la finalul acţiunii, în raport cu obiectivele asumate, după cum urmează:

• Echipaje participante 16;
• Orar de control 24/24 h;
• Total autovehicule verificate 601 din care:
- 238 transport bunuri divizibile/produse agricole/material lemnos;
- 338 transport mărfuri generale;
- 25 transport mărfuri agabaritice şi alte mărfuri;

• Autovehicule cântărite 226, imobilizate până la intrarea în legalitate 154;
• Au fost întocmite 219 de PVCC în valoare totală de 1.333.900 lei pentru un număr de 257 contravenţii din care 84 la regimul drumurilor, 107 pentru nerespectarea legislaţiei sociale, 50 pentru abateri privind legalitatea transportului, 16 pentru lipsă rovinietă.
În cadrul controalelor tematice desfăşurate la punctele de încărcare/descărcare a furnizorilor şi beneficiarilor de bunuri divizibile au fost verificaţi 41 de operatori economici, fiind întocmite un număr de 35 PVCC în valoare totală de 400.000 lei.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.