VIDEO. Podul de la Brăila - semnalizare rutieră dezastruoasă Recomandat
- Scris de Administrator
- Imprimare
- Video
Podul de peste Dunăre de la Brăila a intrat în reparații la doar două luni de la inaugurare.
Compania de construcții Webuild a început să decoperteze asfaltul vălurit.
Primele semne ale calității execrabile a construcției au apărut la testele statice și dinamice, la care a fost supus podul, care au avut loc începând cu 12 iunie 2023. Mai multe toroane, cabluri împletite din mai multe fire, care susțin greutatea podului, s-au rupt.
Apoi imagini incredibile cu cea mai înaltă și cea mai scumpă construcţie din România au apărut în spațiul public la finalul lunii august 2023. „Golden Gate”-ul de la Brăila, inaugurat de nici două luni, se deșurubează cu mâinile goale. Locuitorii din zonă au surprins în imagini cum șuruburile se desprind din parapeții de pe margine.
Veșnic nevinovată, CNAIR a dat atunci vina pe neglijența constructorilor, dar a mai afirmat că nu există niciun pericol ca podul să se prăbușească.
La începutul lunii august 2023, după câteva zile caniculare, șoferii care traversau podul au început să se plângă de faptul că asfaltul are denivelări.
Mai apoi, în prima parte a lunii septembrie 2023, au ieșit la iveală și problemele semnalizării rutiere de pe pod.
Panourile de orientare sunt făcute din profile de tablă de oțel de 1 mm grosime, în loc să fie din profile din aluminiu de 2 mm grosime. Astfel, în cel mult doi-trei ani, vom asista la o corodare accentuată a panourilor cauzată de atmosfera umedă.
Stâlpii de susținere ai indicatoarelor de la pod au început să cadă. Fundația lor este de toată jena.
Panourile verzi antiorbire sunt montate pe niște țevi metalice, care, la rândul lor, sunt montate pe parapet, încălcând grav prevederile standardului european în domeniu, SR EN 1317, care nu permite îngreunarea metrului liniar de parapet cu mai mult de 2 kg.
În cazul Podului de la Brăila, numai țeava are 4 kg pe metru liniar.
Există și o adresă trimisă de CNAIR, în acest sens, care interzice montarea balizelor antiorbire pe țeavă metalică, ele trebuind să fie montate direct pe parapet pentru a nu îl îngreuna.
Potrivit adresei nr. 6/2824/17.07.2023, "pentru fixarea panourilor antiorbire pe parapetul deformabil din metal:
- sistemul de prindere pentru fixarea panourilor antiorbire pe parapetul deformabil din metal trebuie să fie un ansamblu format din bride din material plastic, care se fixează cu șuruburi, piulițe și șaibe, asigurând legătura între panoul antiorbire și parapetul de metal (prindere directă pe lisa de parapete);".
Cu alte cuvinte, NU PE ȚEVI METALICE, așa cum este la Podul de la Brăila!
Despre marcaje ce să mai vorbim? Cum e turcu' şi pistolu'! Ele respectă “calitatea lucrărilor”. Adică PRAF!!!
Vă lăsăm, stimați cititori să admirați, în videoclipul de mai jos, calitatea marcajelor așternute de GIROD.
Toate soluțiile tehnice implementate au fost alese exclusiv de WEBUILT. La semnalizare s-a mers numai cu controversata firmă Girod Semnalizare Rutieră SRL din Timișoara, resposabilă sută la sută pentru soluțiile "năstrușnice" ale semnalizării rutiere ale Podului de la Brăila.
Sigur, nu numai firmele constructoare din asocierea Webuild – IHI Infrastructure Systems Co.,Ltd. sunt vinovate de calitatea proastă a lucrărilor, ci și consultantul, adică cel care a supervizat pe bani grei lucrarea și a acceptat să dea în plată lucrările de proastă calitate.
CNAIR a anunțat, în ianuarie, că a semnat contractul "Supervizarea Proiectării și Execuției Podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila" cu asocierea Metroul - Italrom Inginerie Internationala - Sistema Ingegneria - Arex Lider Company, valoarea contractului fiind de 35,16 milioane lei fără TVA.
Trebuie precizat faptul că, la firma Metroul, una dintre cele din asocierea care a câștigat contractul de consultanță, lucrează acum Narcis Neaga, fostul director general al CNAIR/ CNADNR, responsabil direct de celebra "autostradă prăbușită", adică lotul trei al autostrăzii Sebeș-Deva, între Sălişte şi Cunţa.
Mobilizarea constructorului: slabă
Drumurile de legătură (varianta lungă pe la Jijila) între Brăila și Tulcea nu vor fi deschise până la sfârșitul anului, mobilizarea constructorului WeBuild (Italia) fiind „slabă”, potrivit unei informări a CNAIR. Podul peste Dunăre de la Brăila a fost deschis circulației pe 6 iulie, dar fără a fi și recepționat, iar traficul este permis doar pe varianta scurtă până la Măcin, proiectul complet însemnând în total 24 de kilometri (19 km varianta lungă cu 4 benzi/ 4 km varianta scurtă).
Varianta lungă pe la Jijila (11 km), care face legătura între Podul peste Dunăre și DN 22 Măcin–Jijila–Tulcea, este la 85% execuție, dar șansele de finalizare până la sfârșitul anului sunt destul de mici, a transmis CNAIR.
„Mobilizare slabă a antreprenorului WeBuild pe șantierul drumurilor de legătură din cadrul proiectului Podului Suspendat peste Dunăre de la Brăila! Stadiul fizic al lucrărilor la drumurile de legătură a ajuns la 85%, dar mobilizarea în șantier este slabă și sunt șanse mici ca lucrările să fie finalizate în termenul asumat de antreprenor, respectiv sfârșitul anului 2023”, sunt precizările CNAIR.
Video
Articole înrudite
- Video. VERSUS S03E06: Impozitarea diurnelor șoferilor profesioniști
- VIDEO. CEO-ul AIC Group în postura de Ghost Rider
- VIDEO. Mai multe persoane încarcerate la impactul cu un camion
- VIDEO. Oktoberfest 2024 la Schmitz Cargobull România
- VIDEO. Pitești. Aroganță în trafic. Cu autocamionul pe linie continuă!