Video: CONFERINȚA UNTRR "PACHETUL MOBILITATE 1 A INTRAT ÎN TRIALOG" Recomandat
- Scris de Administrator
- Imprimare
- Video
"Trialogul privind Pachetul Mobilitate 1 - provocări și soluții pentru transportatorii rutieri români" - aceasta a fost tema unei conferințe organizate de Uniunea Națională a Transportatorilor din România (UNTRR), vineri, 11 octombrie 2019.
La evenimentul care a avut loc la Romexpo, transportatorii au avut un dialog deschis cu eurodeputații Maria Grapini, Marian-Jean Marinescu și Clotilde Armand.
De asemenea, mai multe detalii despre ce fac autoritățile de la noi pentru a se ajunge la o formă a Pachetului Mobilitate 1 cât mai puțin dezastruoasă pentru transportul rutier românesc a adus Marius Alban, consilier Afaceri Europene la Ministerul Transporturilor.
Roxana Ilie, responsabil reprezentare și informare la UNTRR, a prezentat divergențele dintre punctele de vedere ale Parlamentului European și ale Comisiei Europene și a realizat un sondaj de opinie în cadrul căruia transportatorii prezenți la conferință au putut să aleagă variantele de reglementări care sunt cele mai favorabile pentru afacerile lor.
Reprezentanții UNTRR au reamintit că Pachetul Mobilitate 1, publicat în 2017 pe fondul protecționismului în creștere al Statelor vestice membre ale Alianței Rutiere, nu a putut fi adoptat în legislatura europeană precedentă după aproape 2 ani de dezbateri aprinse la nivel european, din cauza mai multor prevederi periculoase de modificare a legislației europene în domeniul transporturilor, propuse de Parlamentul European precedent, de Consiliu și de Comisia Europeană fără o evaluare a impactului acestora asupra pieței de transport și asupra mediului. De asemenea, este important să reamintim că, în ciuda faptului că 2 din cele 3 dosare ale Pachetului Mobilitate 1 au fost respinse de Comitetul TRAN la începutul acestui an, plenul PE a adoptat cele 3 dosare legislative sub presiune politică, dar în absența unei evaluări de impact pentru modificările semnificative introduse de către PE la problemele cheie.
UNTRR a semnalat Eurodeputaților români și tuturor membrilor TRAN cele mai periculoase măsuri propuse de cele 3 dosare ale Pachetului Mobilitate 1:
- Obligația întoarcerii acasă a vehiculelor și restricționarea cabotajului afectează libertățile fundamentale de circulație în UE, fiind totodată în contradicție cu viziunea UE de decarbonizare a transporturilor. În timp ce Comitetul TRAN votează aceste măsuri pe 19.09.2019, Consiliul Miniștrilor de Transport UE din 19-20.09.2019 va desfășura o amplă dezbatere de orientare axată pe tema crucială a transporturilor și schimbărilor climatice concentrându-se asupra modalităților de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) din domeniul transporturilor, în conformitate cu angajamentele asumate de UE în temeiul Acordului de la Paris. În contradicție cu aceste preocupări europene și globale urgente, Pachetul Mobilitate 1 propune întoarcerea acasă a camioanelor și restricționarea cabotajului, măsuri care vor determina creșterea semnificativă a curselor fără încărcătură în UE și a emisiilor de CO2.
Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere - IRU a adresat factorilor de decizie naționali și europeni o scrisoare deschisă cu privire la posibilele consecințe ale obligației întoarcerii acasă a camioanelor la 4 săptămâni, exprimând principalele preocupări ale industriei de transport rutier:
• Creștere dramatică a curselor fără încărcătură și a emisiilor de CO2 : astăzi, majoritatea camioanelor se întorc în țara de înființare a companiei doar o dată sau de două ori pe an. O obligație pentru aceleași camioane să se întoarcă la fiecare trei-patru săptămâni ar putea crește parcursul camioanelor europene cu 80 până la 135 de milioane de kilometri pe an (45-75%), generându-se o poluare nejustificată de până la 100 000 de tone de emisii de CO2 pe an sau chiar mai mult.
• Contradicție cu politicile UE actuale de decarbonizare: Obligația întoarcerii acasă a vehiculelor și, de asemenea, restricționarea cabotajului sunt în contradicție directă cu politica comună de transport a UE și obiectivele sale de decarbonizare și eficiența rețelei de transport, punând în pericol eforturile industriei de a reduce amprenta sa de carbon.
Aceste măsuri vor afecta totodată și consumatorii finali ai UE care se vor confrunta cu creșteri ale prețurilor la majoritatea produselor de pe raft, întrucât forțarea camioanelor să se întoarcă acasă fără încărcătură nu va crește doar consumul de combustibil al transportatorilor, ci și costul final al transportului, care va fi transferat către clienți, crescând astfel prețurile finale pentru mărfurile transportate.
De asemenea, restricționarea cabotajului și accesului la piață este împotriva obiectivelor principale ale Cărții albe a UE pentru transporturi 2011-2020, propunând o foaie de parcurs către un Spațiu European unic al Transporturilor și un sistem de transport competitiv și eficient din punct de vedere al resurselor.
Video
Articole înrudite
- Video. VERSUS S03E06: Impozitarea diurnelor șoferilor profesioniști
- VIDEO. CEO-ul AIC Group în postura de Ghost Rider
- UNTRR: În 3 luni transportatorii români ar putea avea interzis la internațional!
- VIDEO. Mai multe persoane încarcerate la impactul cu un camion
- VIDEO. Oktoberfest 2024 la Schmitz Cargobull România