VIDEO. A fost camionul încărcat cu explozibil cauza exploziei care a avariat podul din Crimeea? Recomandat

VIDEO. A fost camionul încărcat cu explozibil cauza exploziei care a avariat podul din Crimeea?

Pentru opinia publică, cauza uriașei explozii care a avariat, sâmbătă dimineață, podul Kerci din Crimeea, rămâne un mister.

Rușii spun că ar fi vorba despre un camion încărcat cu explozibil, în timp ce occidentalii mizează mai degrabă pe o barcă. Alte variante luate în calcul sunt o rachetă sau un comando ucrainean.

Incidentul, ironizat de ucraineni

Kievul nu a revendicat atacul, însă la câteva ore de la incident a lansat o colecție de timbre în care apare podul Kerci în flăcări.

Rușii încearcă să ducă în derizoriu efectele. Au reluat circulația autoturismelor și a trenurilor la doar câteva ore de la explozie, deși e posibil ca structura podului să fie afectată.

În orice caz, incidentul a dus la probleme grave legate de aprovizionarea trupelor ruse din sudul ocupat al Ucrainei.

Explozia s-a produs la prima oră a dimineții, pe secțiunea rutieră a podului Kerci, obiectiv strategic de maximă importanță pentru Moscova și principala legătură dintre Crimeea și Rusia.

Deflagrația extrem de puternică a aprins șapte vagoane-cisternă pline cu combustibil ale unui tren care se îndrepta spre Crimeea, pe artera feroviară a podului. Cel puțin trei oameni și-au pierdut viața.

Cauza exploziei rămâne un mister

Nici până acum nu se știe exact ce a provocat explozia. Rușii susțin că e vorba despre un atac terorist pus la cale de ucraineni, care ar fi folosit un tir încărcat cu explozibili.

Camerele de supraveghere au surprins, într-adevăr, un camion în locul unde are loc explozia. La o privire mai atentă, pare că „centrul” deflagrației este mai degrabă în dreapta podului, undeva deasupra apei.

Într-o altă filmare, care surprinde câțiva piloni, se observă valuri chiar sub pod. Altfel spus, acolo ar fi putut fi o ambarcațiune-capcană detonată de la distanță, susțin cei care au analizat detaliile.

Alții spun că ucrainenii ar fi folosit rachete cu rază lungă de acțiune. Un singur lucru e cert: podul a fost grav avariat.

Podul Kerci

Podul Kerci este format, de fapt, dintr-un pod rutier și unul feroviar, care leagă Peninsula Taman, din Rusia continentală, de regiunea Kerci din Crimeea. Explozia a afectat linia de cale ferată și a rupt în două locuri un sens de mers de pe podul rutier. Incidentul a blocat ore bune circulația dinspre Crimeea spre Rusia, iar autoritățile au fost nevoite să intervină pentru a ajuta sutele de șoferi rămași în peninsulă.

În fața reporterilor de la televiziunile ruse, localnicii par veseli, optimiști și deloc îngrijorați de incident.

Vitaly Kostyuk, localnic: „Nu sunt deloc impresionat sincer să fiu. Eu sunt în drum spre casă”.

Reporter: Nu vă e frică?

Vitaly Kostyuk, localnic: „Ce frică? Vreau doar să ajung acasă”.

Andrey Rybakov, localnic: „De ce să-mi fac griji? Unde suntem noi acum? Aici e Rusia. Ce motive de îngrijorare avem? Totul e în regulă, toată lumea e calmă, totul merge de minune”.

Numai că în Simferopol și în alte orașe din Crimeea localnicii s-au înghesuit la stațiile de alimentare ca să-și facă plinul de combustibil. Închiderea podului Kerci însemna că singura cale de acces către Federația Rusă rămânea drumul prin teritoriile ocupate din Ucraina.

Nick Paton Walsh, corespondent CNN: „Distrugerile provocate podului de peste strâmtoarea Kerci îl pun pe președintele rus Vladimir Putin în situația de a lua cât mai repede o serie de decizii extreme. Nu știm ce efecte o să aibă asupra aprovizionării trupelor ruse din sudul ocupat al Ucrainei, dar probabil că va cauza probleme lanțului de aprovizionare care e oricum afectat”.

În declarațiile oficiale și în mass-media, rușii au încercat să minimalizeze pagubele. Au permis circulația autoturismelor la câteva ore după explozie, iar pe seară au început să circule și trenurile, deși nu se știe cât de solidă mai e structura podului.

Explozia a declanșat o salvă de glume și ironii pe internet

„Mahmureala de după aniversare", a scris consilierul lui Zelenski, aluzie la aniversarea celor 70 de ani ai lui Putin, care a avut loc cu o zi înainte.

„O secțiune a podului se regrupează cu nava-crucișător Moskva".

„Podul și-a activat funcția care îl face invizibil".

Poșta ucraineană a scos imediat la vânzare, în mod ironic, un set de timbre dedicate distrugerii podului.

Ofensiva pe front continuă

Pe front, armata ucraineană continuă ofensiva, iar militarii spun că sunt pregătiți pentru orice scenariu ar pregăti rușii, inclusiv folosirea unor arme neconvenționale.

Oleksander, soldat ucrainean: „Din punct de vedere mental sunt gata să mor. Așa că, dacă se întâmplă, se întâmplă”.

Lynx, soldat ucrainean: „Nu ne mai temem de nimic. Știm pentru ce luptăm. Luptăm pentru țara noastră. Nu ne temem de arme nucleare sau chimice. Am început și nu ne vom opri până când nu ne eliberăm țara”.

Zelenski susține că rușii au început să se pregătească pentru arme nucleare
Ca urmare a rapoartelor furnizate de serviciile de informații, Volodimir Zelenski estimează că responsabili ruși ar fi început să „pregătească societatea" pentru o eventuală utilizare a armelor nucleare. Liderul de la Kiev nu crede însă că se va ajunge la asta.

Volodimir Zelenski: „Încep să pregătească societatea. Asta este foarte periculos. Ei nu sunt pregătiți s-o facă, să folosească arme nucleare, dar încep să comunice chiar dacă nu știu nici ei dacă le vor folosi ori nu. Cred că este periculos până și să vorbim despre asta”.

Reporter: Dacă Ucraina va câștiga războiul, credeți că Putin va supraviețui?

Volodimir Zelenski: „Nu-mi pasă!".


TRANSPORTATORI ÎN CONSTRUCȚII E06


HOLLEMAN AGABARITIC

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.