UNTRR - trecerea refugiaților ucraineni și a transportatorilor rutieri români, fără blocaje și fără șpăgi de 300-500 euro Recomandat

UNTRR - trecerea refugiaților ucraineni și a transportatorilor rutieri români, fără blocaje și fără șpăgi de 300-500 euro

UNTRR solicită intervenția urgentă a autorităților române și ucrainene pentru asigurarea de sprijin reciproc, fără a penaliza transportatorii rutieri români și șoferii profesioniști blocați la frontiere urmare conflictului din Ucraina.

"Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR urmărește cu adâncă îngrijorare evoluția conflictului din Ucraina și exprimă sprijinul industriei transporturilor rutiere din România pentru asistența umanitară de urgență în Ucraina.
În acest context, UNTRR a solicitat Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne și Ambasadei Ucrainei în România să intervină la autoritățile ucrainene pentru ca acestea să permită accesul în zona punctelor de trecere a frontierei pentru acțiuni umanitare, destinate atât cetățenilor/refugiaților ucraineni, cât și șoferilor profesioniști, care așteaptă la ieșirea din Ucraina.
Pe această cale, dorim să vă semnalăm faptul că și șoferii profesioniști români care au fost surprinși de război pe teritoriul Ucrainei se confruntă în prezent cu probleme umanitare. La acest moment, sunt încă șoferi români cu camioane blocate în vămile ucrainene localizate la frontierele Ucrainei cu România și Republica Moldova. Șoferii români nu mai au apă și alimente, întrucât Crucea Roșie sau alte instituții nu au posibilitatea de a ajunge la aceștia, ci din contră sunt expuși unor infractori deghizați în oficiali care merg să ceară bani de la șoferi.
Vămile aflate la frontierele României cu Ucraina sunt blocate cu refugiați cărora autoritățile vamale ucrainene le acordă prioritate și, în timp ce UNTRR înțelege preocuparea umanitară, considerăm însă că și șoferilor profesioniști români trebuie să li se acorde asistență de urgență pentru repatriere.
Având în vedere aceste circumstanțe neprevăzute, UNTRR solicită autorităților române să intervină de urgență la autoritățile vamale ucrainene pentru ca acestea să faciliteze atât trecerea refugiaților ucraineni, cât și a transportatorilor rutieri români, fără blocaje și fără a le solicita plata unor “atenții” de 300-500 euro.
O altă problemă îngrijorătoare semnalată de transportatorii români este legată de confiscarea de către autoritățile ucrainene a mărfurilor plătite de clienți europeni exportatorilor din Rusia și care sunt transportate de firme din România sau refuzul autorităților vamale ucrainene de a îndeplini formalitățile vamale necesare în vederea fluidizării fluxului operațional.
UNTRR semnalează incertitudinea generată de practica autorităților ucrainene de a confisca mărfurile transportate de firmele românești ,care au fost preluate din Federația Rusă – chiar dacă mărfurile au fost încărcate din Rusia înainte de 24 februarie a.c. și au fost complet plătite de clienții UE înainte de încărcare.
Prin confiscarea acestor mărfuri, autoritățile ucrainene penalizează numai operatorii de transport și clienții din România și alte țări europene care sprijină Ucraina cu preluare refugiați și ajutoare umanitare, fără a penaliza de fapt firmele exportatoare din Rusia, care și-au încasat banii pe mărfuri.
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR solicită Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne și Ambasadei Ucrainei în România să intervină de urgență la autoritățile vamale ucrainene și să le solicite acordarea de sprijin reciproc, fără a penaliza țări care nu au nicio vină.
Totodată, UNTRR a solicitat Prim-ministrului României ca Guvernul să acorde compensări pentru pierderile suferite de transportatorii rutieri români prinși în evenimentele din Ucraina, precum și măsuri de susținere a eforturilor industriei transporturilor rutiere implicate în acțiunile de ajutor umanitar pentru Ucraina și refugiații de război.", se spune în comunicatul UNTRR din seara zilei de 2 martie 2022.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.