UNTRR - SOLICITĂ SUSȚINEREA AUTORITĂȚILOR ROMÂNE LA C.J.U.E. Recomandat

UNTRR - SOLICITĂ SUSȚINEREA AUTORITĂȚILOR ROMÂNE LA C.J.U.E.

UNTRR solicită susținerea urgentă a MTI, MAE și a Agentului Guvernamental pentru CJUE în acțiunea depusă alături de transportatorii rutieri români la Tribunalul General UE pentru anularea obligației întoarcerii acasă a camioanelor.

"Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR a solicitat Ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Ministrului Afacerilor Externe și Agentului Guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene susținerea urgentă a României în acțiunea depusă de UNTRR alături de transportatorii români la Tribunalul General UE pentru anularea obligației întoarcerii acasă a camioanelor. Semnalăm Guvernului României că termenul limită pentru această intervenție importantă pentru soarta transportatorilor rutieri români este astăzi, 22 februarie 2020!
Reamintim că, anul trecut, UNTRR împreună cu operatori de transport rutier din România au depus o acțiune de anulare în fața Tribunalului General al Uniunii Europene solicitând anularea obligației întoarcerii acasă a camioanelor, introdusă prin Regulamentul (UE) 1055/2020 de modificare a regulilor de acces la profesie și la piața de transport rutier de mărfuri în UE, parte a Pachetului Mobilitate 1 publicat pe 31.07.2020 și ale cărui prevederi se vor aplica din 21 februarie 2022.
În același timp, UNTRR a susținut acțiunea Guvernului Român de contestare a Pachetului Mobilitate 1 la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, și a transmis Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor studiile și analizele UNTRR privind impactul negativ al Pachetului Mobilitate 1 asupra transportatorilor români, realizate pe baza numeroaselor probleme semnalate de firmele românești de transport rutier.
În acest context, UNTRR a considerat important ca și transportatorii rutieri români, ca părți direct afectate, să acționeze împotriva Pachetului Mobilitate 1 la Curtea Generală a UE, alăturându-se astfel demersurilor României și ale altor 6 State Membre UE (Bulgaria, Lituania, Ungaria, Polonia, Cipru, Malta), precum și ale transportatorilor din Bulgaria și din Belgia.
Totodată, UNTRR salută demersurile suplimentare ale Guvernului României vizând anularea unor dispoziții ale Pachetului Mobilitate I, respectiv faptul că pe 11.02.2021, au fost introduse cereri privind intervenția statului român în 12 acțiuni în anularea unor dispoziții din Pachetul Mobilitate I, introduse de Bulgaria, Cipru, Lituania, Malta, Polonia și Ungaria.

Obligația întoarcerii acasă a camioanelor are un impact negativ semnificativ asupra României. Datorită acestei noi condiții, operatorii români de transport rutier sunt obligați să organizeze întoarcerea vehiculelor la unul dintre centrele operaționale din România în termen de opt săptămâni de la plecarea din acesta, cu consecințe negative majore asupra activității acestora. Conform Studiului KPMG - Analiza de impact a modificărilor Pachetului Mobilitate 1 asupra sectorului de transport rutier de marfă solicitat de UNTRR, întoarcerea obligatorie acasă a celor 60.650 de camioane românești implicate în transport internațional cross-trade și cabotaj va duce la curse goale și la costuri suplimentare semnificative pentru companiile românești, generând pierderi anuale de venituri de 524 milioane euro. Aceste pierderi de venituri și creșteri ale costurilor vor determina mulți dintre transportatorii rutieri de mărfuri din România fie să-și întrerupă activitatea, fie să își mute operațiunile în alte State Membre.
Recent, Comisia Europeană a publicat rezultatele studiului de evaluare a impactului obligației întoarcerii acasă a camioanelor la 8 săptămâni, confirmând impactul negativ major al acestei măsuri asupra mediului și asupra transportatorilor rutieri Est-Europeni, semnalat de UNTRR în mod constant instituțiilor europene în ultimii ani.
Per total, această nouă condiție va determina o scădere a veniturilor României din transportul rutier internațional de marfă cu 4,5 miliarde EUR, corespunzător unui impact net estimat de 3 miliarde EUR asupra economiei României. Aceasta reprezintă o scădere de 1,4% a PIB-ului României!
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România face apel la intervenția urgentă a Guvernului României pentru a susține acțiunea depusă de UNTRR și transportatorii români la Tribunalul General UE, vizând anularea obligației întoarcerii acasă a camioanelor!", se spune în comunicatul UNTRR din data de 22 februarie 2021.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.