Tot mai multe tentative de manipulare a tahografului la camioane Recomandat
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Un șofer care a condus autovehiculul mai bine de 12 ore încontinuu și care a produs un accident mortal în Timiș, a fost reținut pentru 24 de ore.
Bărbatul folosea inclusiv cartela tahograf a altei persoane, dar și telecomenzi pentru a păcăli sistemul de verificare al camionului, care nu i-ar fi permis să conducă pentru o perioadă așa mare de timp.
La data de 4 septembrie 2022, polițiștii Brigăzii Autostrăzi - Biroul de Poliție Autostrada A1 Deva - Nădlac au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat, în vârstă de 56 ani, din Zalău, cercetat penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.
În fapt, la data de 3 septembrie 2022, în jurul orei 21:50, bărbatul ar fi condus un ansamblu de vehicule pe autostrada A1 Deva-Nădlac, pe sensul de deplasare Nădlac înspre Deva, iar, la km 451, a provocat un accident rutier, în urma căruia a rezultat decesul unei persoane și rănirea altor două persoane.
Șoferul de cursă lungă
Ca urmare a administrării probatoriului în cauză, s-a constatat faptul că acesta ar fi condus neîntrerupt 12 ore și 30 de minute, folosind atât cartela tahografică eliberată pe numele său, cât și o altă cartelă tahografică eliberată pe numele unei alte persoane, care nu se afla cu el în vehicul.
La momentul producerii accidentului, în aparatul tahograf al autovehiculului se afla introdusă o altă cartelă tahografică decât cea eliberată pe numele conducătorului auto.
Astfel, la data de 4 septembrie, polițiștii rutieri au luat măsura reținerii conducătorului ansamblului de vehicule pentru 24 de ore, iar, la data de 5 septembrie, magistrații au dispus aplicarea măsurii preventive a controlului judiciar, pentru 60 de zile.
Cercetările sunt continuate de politiștii din cadrul Biroului de Poliție Autostrada A1 Deva - Nădlac, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Faget.
Infracțiuni la tahograf
La nivelul Biroului de Politie Autostrada A1 Deva - Nadlac, în primele opt luni ale anului 2022, atât în cadrul activităților zilnice de patrulare, supraveghere, îndrumare și control al traficului rutier, cât și în cadrul acțiunilor tematice preventiv-reactive, în ceea ce privește verificarea legalității transportului rutier de mărfuri sau persoane, au fost constatate 728 de contravenții pentru nerespectarea prevederilor Ordonanței deUrgență nr. 37 din 7 august 2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora, în valoare de aproximativ 2.512.000 de lei. Dintre acestea 168 de abateri au fost pentru manipularea aparatului tahograf prin utilizarea unor dispozitive cu proprietăți magnetice sau telecomandă, precum și prin utilizarea unei alte cartele decât cea eliberată pe numele conducătorului auto.
În toate aceste cazuri, a fost dispusă și măsura imobilizării vehiculului, până la îndeplinirea condițiilor de legalitate pentru continuarea transportului.
De asemenea, în perioada menționată, au fost constatate 38 de contravenții pentru încălcarea prevederilor HG nr. 69 din 1 februarie 2012 _privind stabilirea încălcărilor cu caracter contravențional ale prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.071/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009.
"Recomandăm tuturor conducătorilor auto să respecte legislația rutieră în vigoare și legislația incidentă în domeniul legalității transportului rutier de mărfuri sau persoane, pentru a ajunge în siguranță la destinație", precizează polițiștii.
Românul cu două carduri tahograf
NU este un caz singular. Două carduri aparținând unui șofer din România urmau să ascundă încălcarea timpilor de lucru și de odihnă. Bărbatul a folosit cardul suplimentar când a depășit programul de lucru permis de lege.
Camionul românesc a fost oprit pentru inspecție pe autostrada A4 din Gliwice. Echipajul era format din doi cetăţeni români. O analiză preliminară a activității șoferilor a evidențiat nereguli. Cu câteva ore mai devreme, vehiculul a parcurs câțiva kilometri în timpul presupusei odihne a șoferilor.
La o analiză amănununțită, s-a dovedit că unul dintre șoferi a raportat pierderea cardului de tahograf în toamna trecută și a obținut un card nou. Având două carduri valabile valabile, le folosea alternativ. Atunci când programul de lucru expira, folosea cardul obținut suplimentar.
Șofer a predat cardul suplimentar după ce afost somat de poliție. Inspectorii au analizat cu atenție timpul de lucru al ambilor șoferi. Au fost constatate câteva zeci de încălcări ale timpului zilnic de odihnă și de condus.
Poliția a decis reținerea permisului de conducere și amendă în valoare de 10 mii și 8 mii de zloți. Împotriva întreprinzătorului au fost inițiate proceduri administrative cu amendă de 12.00 zloți.
Sancțiuni la tahograf
Potrivit legii, sancționarea cu amendă de la 4.000 lei la 6.000 lei, se aplică conducătorului auto
- conducătorul auto deţine mai mult de o cartelă tahografică valabilă;
- utilizarea unei cartele tahografice defecte sau expirate;
Sancționare cu amendă de la 4.000 lei la 6.000 lei, care se aplică conducătorului auto:
- utilizarea incorectă a diagramei tahografice sau a cartelei tahografice;
- scoaterea neautorizată a diagramei tahografice sau cartelei tahografice din echipamentul/aparatura de înregistrare, care are impact asupra înregistrării datelor relevante;
- utilizarea diagramei tahografice sau a cartelei tahografice pentru o perioadă mai lungă decât cea pe care acestea pot înregistra date, rezultând pierderea/alterarea datelor;
- numele de familie al conducătorului lipseste de pe diagrama tahografică;
- prenumele conducătorului auto lipseste de pe diagrama tahografică.
Sancționare cu amendă de la 4.000 lei la 6.000 lei, care se aplică, după caz, conducătorului auto, operatorului de transport/întreprinderii sau atelierului care a instalat, calibrat, reparat ori verificat tahograful
- refuzul de a permite, în cursul controlului, verificarea, reţinerea sau copierea oricărei înregistrări privind perioadele de conducere, pauzele si perioadele de odihnă ale unui conducător auto, ale echipamentului/aparaturii de înregistrare sau refuzul de a permite efectuarea unui control al activităţii desfăsurate privind instalarea, calibrarea, repararea sau verificarea echipamentului/aparaturii de înregistrare;
Sancționare cu amendă de la 4.000 lei la 6.000 lei, care se aplică operatorului de transport/întreprinderii
- neprezentarea înregistrărilor din ziua curentă;
- neprezentarea organelor de control a înregistrărilor din cele 28 de zile anterioare zilei curente;
Sancționare cu amendă de la 4.000 lei la 6.000 lei, care se aplică conducătorului auto dacă
a) conducătorul auto nu a menţionat toate informaţiile necesare legate de activităţile desfăsurate în perioadele de timp în care echipamentul/aparatura de înregistrare nu a făcut înregistrări întrucât a fost neutilizabilă sau a funcţionat defectuos;
b) numărul cartelei tahografice sau numele si prenumele conducătorului auto sau numărul permisului de conducere nu sunt menţionate pe raportul imprimat de tahograful digital;
Sancționare cu amendă de la 4.000 lei la 6.000 lei, care se aplică conducătorului auto pentru nedeclararea furtului sau pierderii cartelei tahografice la autoritatea competentă din statul membru în care a avut loc evenimentul.
Articole înrudite
- FOTO&VIDEO Zeci de șoferi de camion au rămas înzăpeziți
- Camion încărcat de 3 ori peste greutatea admisă. N-avea nici autorizație de transport
- COD ROȘU Remorca unui camion a fost luată de vânt
- Accident teribil pe Valea Oltului între două camioane
- Un șofer de camion a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce crime a făcut?