Taxa de pod de la Fetești va fi reintrodusă de vineri Recomandat
- Scris de Administrator
- Imprimare
Taxa de pod de la Fetești va fi reintrodusă, după o perioadă în care șoferii au fost scutiți, iar statul român a pierdut 20 de milioane de lei.
Taxa se întoarce de vineri 14 iulie 2023, de la ora 12 noaptea, după o perioadă bună de timp în care podul a fost în reparații, iar din 1 iunie se circula pe o singură bandă de sens. Așadar, șoferii s-au bucurat de scutire de la această taxă din 1 iunie, aproximativ 1 lună jumate.
Podul este extrem de circulat pentru că pe aici trec majoritatea românilor care se duc pe litoralul românesc, astfel că autoritățile au introdus o taxă destul de costisitoare. Acum, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis că se vor ridica restricțiile instituite pe A2, pentru lucrările de reabilitare la podul peste brațul Borcea.
Așadar, se va circula normal pe pod, însă revine și faimoasa taxă de pod de la Fetești. Podul a fost reabilitat pentru prima dată după 38 de ani, astfel că autoritățile au considerat că șoferii merită să fie scutiți de această taxă pe durata lucrărilor, deși statul român a pierdut 20 de milioane de lei.
Asta, mai ales că șoferii au avut parte doar de nervi în această perioadă, când minivacanțele de 1 mai, 1 iunie și Rusalii au creat cozi de zeci de kilometri, pentru că se circula pe o singură bandă. Lucrările de acum au o garanție de 5 ani după recepție, iar lucrările vor avea o perioadă de serviciu de cel puțin 40 de ani.
”Menționăm faptul că defectele structurale la tablierele din beton armat ale podului peste brațul Borcea, calea 2, au fost evaluate prin carotare încă din vara anului 2022. Experții responsabili de interpretarea rezultatelor de laborator, au solicitat încă o evaluare a betonului suprastructurii, după decopertarea straturilor căi și a betonului de pantă.
Astfel, în luna martie 2023 a avut loc ultima evaluare a stării de degradare a suprastructurii de beton armat a podului. După interpretarea ultimelor rezultate, experții au luat decizia de a spori cantitățile de beton structural necesare a fi înlocuite”, au mai transmis reprezentanții CNAIR.
Taxa de pod de la Fetești e destul de mare și diferă în funcție de autoturism, precum și de numărul de treceri peste pod.
Așadar, cine conduce un autoturism normal, cu o greutate mai mică de 3.5 tone, va scoate din buzunar 13 lei pentru o trecere peste pod, 26 de lei pentru două treceri și 208 lei pentru 20 de treceri. Așadar, cine optează pentru varianta cu 20 de treceri va plăti puțin peste 10 lei pentru o singură trecere.
Lucrurile se schimbă pentru vehiculele cu greutatea între 3.5 și 12 tone, unde o trecere pe pod e taxată cu 47 lei, două treceri cu 94 de lei și 20 de treceri cu 818 lei. Așadar, cine optează pentru această variantă de 818 lei va plăti puțin peste 40 de lei pe trecere.
Următorul prag de pentru autobuze și camioane mai mari de 13 tone, cu 3 axe, unde o trecere e 64 lei, 2 treceri 128 de lei și 20 de treceri 1114 lei, în timp ce camioanele mai grele de 12 tone cu 4 axe taxa e de 91 lei pentru o trecere, 182 de lei pentru două treceri și 1584 de lei pentru 20 de treceri.
Articole înrudite
- Un camion a luat foc aproape de stația de taxare Fetești
- Taxa de pod de la Fetești va fi suspendată începând cu 1 iunie 2023
- Taxa de pod de la Feteşti va fi suspendată de la 1 iunie
- C5. Penelistul Marcel Vela vrea să blocheze transporturile trei zile pe săptămână
- Ce amendă primești dacă nu plătești taxa de pod de la Fetești