Suedia. Un român care a ucis un șofer profesionist a fost prins după 7 ani Recomandat

Suedia. Un român care a ucis un șofer profesionist a fost prins după 7 ani

Anchetatorii suedezi au reușit să îl descopere pe ucigașul unui șofer profesionist după 7 ani.

Potrivit cotidianului suedez Goteborgs Posten autorul omuciderii este un român care e deja închis în țară pentru alte infracțiuni cu violență. Românul a fost extrădat și va fi judecat în Scandinavia.
În februarie 2013, un șofer profesionist a fost găsit mort într-o cabină de camion arsă, pe insula Tjörn, a șasea cea mai mare din Suedia, la nord de Goteborg. Poliția a demarat o anchetă pentru crimă, dar abia în toamna anului trecut a descoperit prima pistă concludentă.
Echipa poliției suedeze a reușit atunci, cu asistență juridică internațională, să identifice amprentele de la crima de acum peste șapte ani ca fiind ale unui bărbat de 27 de ani, care era închis într-un penitenciar din România. Românul e acuzat că, împreună cu una sau mai multe persoane, l-ar fi atacat pe șoferul care a fost sugrumat până a murit și că ar fi furat marfa din camion, sârmă de cupru și aluminiu, care valora, la momentul jafului, 20.000 de euro (200.000 SEK). Anchetatorii nu au reușit să stabilească locul exact al crimei. Ei au descoperit doar capul tractor al camionului, în flăcări, într-un crâng de la marginea unei șosele. Șoferul era în interior. Pompierii au ajuns la camion când încă ardea ca o torță.
Inițial s-a crezut că șoferul a murit ars sau intoxicat cu fum, dar după cercetări s-a descoperit că fusese ucis prin sugrumare, după ce fusese lovit violent.
Pe numele românului a fost emis un mandat de arestare în lipsă în toamna anului trecut, iar în decembrie un tribunal românesc a admis extrădarea sa în Suedia, pentru a fi judecat. „A sosit aici miercuri seară, săptămâna trecută. Apoi, a avut loc joi o audiere la Tribunalul districtual din Göteborg”, spune procurorul șef Daniel Edsbagge, care are acum patru săptămâni pentru a aduce acuzații. La prima audiere, românul a negat toate acuzațiile.
Cazul este unul neobișnuit, pentru că principala regulă este că cetățenii nu sunt extrădați până nu au executat sentințele pe care le-au început în țara unde le execută. Aici însă, judecătorii români au ținut cont că acuzatul, care e închis pentru infracțiuni cu violență, nu va fi eliberat condiționat în România mai devreme de 2027. Acum a fost emis un acord între România și Suedia, așa-numita „predare temporară”, care este o extrădare temporară. Statul suedez, prin intermediul procurorului și al poliției, a dat garanții că, dacă ar fi găsit nevinovat și eliberat în cazul uciderii șoferului profesionist, nu va fi eliberat, ci va fi transportat înapoi în România, în stare de arest, pentru a-și continua pedeapsa.
Dacă va fi condamnat în Suedia pentru crimă, atunci se va ajunge la un acord între cele două state. Fie va fi trimis în România să-și termine pedeapsa și transferat în Suedia imediat după, fără nicio zi de libertate, fie va executa pedeapsa pentru crimă în Scandinavia și se va suprapune cu cea din țară.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.