Șoferii germani, nou protest la Berlin împotriva „concurenței neloiale” a transportatorilor din Estul Europei Recomandat
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare

Inițiativa BLV pro a lansat un apel pentru o organizarea unei a doua demonstrații a șoferilor de camioane la Berlin. Acest lucru este planificat pentru vineri, 24 iulie 2020.
Demonstrația este destinată să atragă atenția politicienilor asupra nemulțumirilor din industria transporturilor, se arată într-un comunicat de presă. Protestatarii atrag atenția asupra încălcărilor reglementărilor de cabotaj care ar pune pe butuci cel puțin 5000 de companii de transport mici și mijlocii din Germania, cu aproximativ 150.000 de șoferi.
Transportatorii nemți spun că se îndreaptă spre faliment, urmare a concurenței neloiale venită din partea companiilor străine, în special din Europa de Est, scrie trucker.de
În plus, statul și Oficiul Federal pentru Transportul de Marfă nu ar face nimic în acest sens, se arată în comunicat.
Pe 20 iunie a avut loc, în Germania, un prim protest simbolic al transportatorilor asupra concurenței neloiale făcută de firmele de transport din Eropa de est pe care le acuză de dumping social.
Din punctul de vedere al organizatorilor, protestul împotriva dumpingului social și practicilor prețurilor scăzute venite din partea companiilor de transport est europene a fost un succes. Peste 100 de camioane au venit la Berlin, pe 19 iunie, în mare parte transportatori mici și mijlocii, care, din cauza unei situații concurențiale inegale la care contribuie firmele din Europei de Est și care există de ani buni este acum agravată de criza acută de coronavirus.
Cererile firmelor de transport germane, adresate în primul rând politicienilor c are se ocupă de transportul din germania, au fiecare propria lor justificare indiscutabilă, arată un comentariu de pe siteul https://www.eurotransport.de/, consultat de revista TIR.
În primul rând s-a cert un control mai bun al companiilor de transport din Europa de est.
Autorul articolului spune că transportatorii din Est „merg” și cu 80 de cenți pe kiloemtri, în timp ce pentru transportatorul german profitul începe de la 1,25 de euro pe kilometru.
Articole înrudite
- 21 de puncte de trecere a frontierei între Austria și Ungaria se închid. Lista completă
- Mașinile de salubritate scutite de taxa de tonaj greu în București
- Emisarul guvernului României pe lângă Trump deține 700 de camioane în SUA
- Un camion a spulberat un stâlp de electricitate și o conductă de gaze
- 4 femei ucise după ce un camion a ieșit în trafic fără să se asigure