ȘOCANT. Dragnea&Tăriceanu declară RĂZBOI SUA: lăsați-ne în pace!
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au o poziţie comună faţă de comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA, transmiţând că dezbaterile, deciziile şi voturile din Parlament se desfăşoară în numele suveranităţii poporului şi nu pot face obiectul niciunei forme de presiune. În replică, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a catalogat ca ”revoltătoare” poziţia preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului faţă de comunicatul Departamentului de Stat al SUA, liberalul acuzându-i că au atribuit Parlamentului, în mod abuziv, o opinie personală. Cristian Ghinea s-a declarat ”dezgustat” de reacţia preşedinţilor Camerelor, precizând că Parteneriatul dintre România şi Statele Unite va rezista atacurilor celor ”doi penali”.
Răspunsul oficial al preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului: Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul Departamentului de Stat al SUA
"Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiţiei. Dorim să subliniem că, în orice discuţie cu partenerii noştri trebuie să plecăm de la un principiu constituţional fundamental, acelaşi în SUA şi în România, potrivit căruia dezbaterile, deciziile şi voturile din Parlament se desfăşoară în numele suveranităţii poporului şi nu pot face obiectul niciunei forme de presiune. Statele Unite ale Americii trebuie să aibă încredere în Parlamentul României care urmăreşte să consolideze independenţa sistemului judiciar şi eliminarea influenţelor politice în funcţionarea justiţiei", se arată într-un comunicat de presă comun al preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României.
Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu transmit că Statele Unite ale Americii trebuie să aibă încredere în Parlamentul care dezbate legile, fiind acelaşi for care a adoptat Declaraţia privind aniversarea a două decenii de Parteneriat Strategic România – SUA; alocarea a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare; a decis participarea forţelor armate ale României în teatrele de operaţiuni din Afganistan şi Irak precum şi în cadrul cooperării în coaliţia anti-ISIS/DAESH alături de SUA şi alţi aliaţi; a adoptat legile privind achiziţionarea sistemului de apărare antirachetă Patriot.
"Exprimăm speranţa că declaraţia Departamentului de Stat al SUA a fost făcută cu bună credinţă, dar nu putem să nu remarcăm că ea nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate, obiective şi cuprinzătoare a faptelor, făcând mai degrabă ecou unor opinii vehiculate în spaţiul public românesc.Natura şi forma Declaraţiei Departamentului de Stat al SUA sunt de neînţeles în contextul în care este greu de imaginat că în Statele Unite ar fi putut avea loc încălcările drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti la care asistăm frecvent în România. Este greu de crezut că în SUA un procuror şi-ar permite să prezinte în faţa instanţei de judecată interceptări măsluite sau să şantajeze judecătorul că îi va face dosar penal dacă nu ia o decizie în favoarea sa. Este greu de crezut că într-o democraţie consolidată, cum e cea a SUA, există protocoale de colaborare între serviciile de intelligence şi magistraţi. E probabil de neconceput în sistemul de justiţie american ca reprezentanţii serviciilor secrete să îşi extindă câmpul tactic până în sala de judecată şi să ofere opinii juridice magistraţilor, după care să urmărească dacă aceştia iau decizii în acord cu soluţiile sugerate. Este de asemenea de neimaginat în SUA ca un funcţionar public de rang înalt să refuze a se prezenta în faţa unei comisii parlamentare de anchetă, încălcând astfel decizii clare ale Curţii Constituţionale. Nu în ultimul rând este greu de crezut că în SUA un magistrat care încalcă flagrant drepturile fundamentale ale omului nu are niciun fel de răspundere în faţa legii", transmit şefii celor două Camere.
În comunicatul transmis se arată că abuzurile menţionate au dus la necesitatea iniţierii dezbaterilor privind reforma justiţiei.
"Parlamentul României ar fi bucuros să pună la dispoziţie Departamentului de Stat al SUA întreaga documentaţie referitoare la principiile care au stat la baza elaborării propunerilor actuale de reformă a sistemului judiciar, principii larg susţinute de asociaţiile profesionale ale magistraţilor din România care au luat parte activ la dezbaterile ce se desfăşoară în această perioadă", se arată în finalul declaraţiei comune semnată de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.
Orban: Poziţia preşedinţilor Camerelor faţă de semnalul Departamentului de Stat este revoltătoare
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a catalogat ca ”revoltătoare” poziţia preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului faţă de comunicatul Departamentului de Stat al SUA, liberalul acuzându-i pe Dragnea şi Tăriceanu că au atribuit Parlamentului, în mod abuziv, o opinie personală.
”Considerăm revoltătoare luarea de poziţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, într-un comunicat oficial, faţă de semnalul dat în cursul zilei de ieri de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii”, se arată într-un comunicat de presă al lui Ludovic Orban.
Preşedintele PNL aminteşte că Parlamentul nu le-a dat un mandat celor doi să se pronunţe în numele său.
”Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu atribuie Parlamentului României, în mod abuziv şi fraudulos, o poziţie politică care nu a făcut obiectul vreunei dezbateri parlamentare, conform normelor regulamentare în vigoare (...) Chiar dacă domniile lor sunt aleşi de majoritatea parlamentară, o astfel de poziţie politică nu poate fi, în niciun moment, prezumată ca fiind a tuturor grupurilor politice parlamentare şi nici a majorităţii parlamentarilor. Ei se reprezintă doar pe sine şi pe nimeni altcineva din Parlamentul României”, a afirmat Orban.
Acesta îşi exprimă stupefacţia faţă de faptul că liderii PSD şi ALDE ar condiţiona respectarea înţelegerilor dintre România şi SUA de neimplicarea în chestiuni care ţin de respectarea statului de drept.
”De asemenea, denunţăm folosirea manipulatorie de către Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu de informaţii trunchiate, nedovedite în mod riguros de instituţiile abilitate, care sunt prezentate cu titlu de adevăr şi cu relevanţă generală. Se pare că propria propagandă instrumentată de liderii PSD-ALDE le-a luat minţile, ajungând să enunţe din poziţii oficiale ale statului român realitatea paralelă în care trăiesc domniile lor. Înainte de a face orice consideraţii legate de modul de funcţionare democraţiei în Statele Unite ale Americii, Dragnea şi Tăriceanu dovedesc faptul că ar trebui să pună din nou mâna pe carte pentru a-i înţelege arhitectura instituţională”, consideră Ludovic Orban.
El cere parlamentarilor, inclusiv celor din arcul guvernamental, să se delimiteze de poziţia exprimată de către Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu.
Cristian Ghinea (USR): Sunt dezgustat de comunicatul dat de Tăriceanu şi Dragnea; Nu în numele meu!
Cristian Ghinea se declară ”dezgustat” de reacţia preşedinţilor Camerelor la comunicatul Departamentului de Stat al SUA privind legile justiţiei, deputatul USR precizând că Parteneriatul dintre România şi Statele Unite va rezista atacurilor celor ”doi penali”.
”Tăriceanu şi Dragnea dau un comunicat în care se împăunează cu o reacţie a Parlamentului la comunicatul Departamentului de Stat. Ca membru ales al Parlamentului României sunt dezgustat de comunicatul dat de cele două personaje”, a scris Ghinea pe Facebook, într-o postare intitulată ”Nu în numele meu!”.
Cristian Ghinea consideră că poziţia expriamtă de Departamentul de Stat este un semn de prietenie faţă de România. ”Salut reacţia SUA şi cred că adevăraţii prieteni sunt cei care spun adevărul. Parteneriatul româno-american e mai important şi va rezista atacurilor celor doi penali Dragnea şi Tăriceanu”, a conchis Ghinea.
De asemenea, şi deputatul USR Iulian Bulai a postat pe facebook o imagine cu el ţinând în mână o foaie de hârtie pe care scrie ”Nu în numele meu!”. ”Cu deplină seninătate refuz să accept ca numele Parlamentului României să fie târât într-o luptă pentru apărarea intereselor personale!”, a scris Bulai.
USR: Este inadmisibil ca Dragnea şi Tăriceanu să publice comunicate în numele Parlamentului
USR a precizat, marţi, că este „inadmisibil” ca Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu să transmită comunicate oficiale în numele Parlamentului României pentru a răspunde mesajului Departamentului de Stat al SUA în legătură cu modificarea legilor justiţiei.
„Este inadmisibil ca Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu să publice comunicate oficiale în numele Parlamentului României pentru a răspunde comunicatului de ieri al Departamentului de Stat al Statelor Unite cu privire la modificarea legilor justiţiei. Dacă cei doi lideri PSD-ALDE vor să le transmită un răspuns partenerilor strategici ai României, sunt liberi să-şi exprime poziţiile politice particulare prin comunicate în nume personal”, se arată într-un comunicat al USR.
Formaţiunea a mai transmis că protestează faţă de modul în care Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu îşi folosesc funcţiile de demnitate publică pentru rezolvarea problemelor personale cu justiţia.
„Domnii Dragnea şi Tăriceanu confundă Parlamentul cu propriile partide şi se substituie instituţiei. Nu au dreptul să vorbească în numele întregului Parlament. De fapt, cei doi domni ar trebui să îşi dea demisia de la conducerea celor două Camere, după avertismentele dure pe care partenerii strategici ai României le-au dat în ultima perioadă în legătură cu statul de drept şi justiţia”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna, potrivit documentului citat.
Comunicatul integral al preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului:
Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiţiei.
Dorim să subliniem că, în orice discuţie cu partenerii noştri trebuie să plecăm de la un principiu constituţional fundamental, acelaşi în SUA şi în România, potrivit căruia dezbaterile, deciziile şi voturile din Parlament se desfăşoară în numele suveranităţii poporului şi nu pot face obiectul niciunei forme de presiune.
Statele Unite ale Americii trebuie să aibă încredere în Parlamentul României care urmăreşte să consolideze independenţa sistemului judiciar şi eliminarea influenţelor politice în funcţionarea justiţiei.
Statele Unite ale Americii trebuie să aibă încredere în Parlamentul României care dezbate în aceste zile legile de reformă ale justiţiei, pentru că este acelaşi Parlament care:
a adoptat Declaraţia privind aniversarea a două decenii de Parteneriat Strategic România – SUA;
a aprobat alocarea a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare;
a decis participarea forţelor armate ale României în teatrele de operaţiuni din Afganistan şi Irak precum şi în cadrul cooperării în coaliţia anti-ISIS/DAESH alături de SUA şi alţi aliaţi;
a adoptat legile privind achiziţionarea sistemului de apărare antirachetă Patriot
Exprimăm speranţa că declaraţia Departamentului de Stat al SUA a fost făcută cu bună credinţă, dar nu putem să nu remarcăm că ea nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate, obiective şi cuprinzătoare a faptelor, făcând mai degrabă ecou unor opinii vehiculate în spaţiul public românesc.
Natura şi forma Declaraţiei Departamentului de Stat al SUA sunt de neînţeles în contextul în care este greu de imaginat că în Statele Unite ar fi putut avea loc încălcările drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti la care asistăm frecvent în România.
Este greu de crezut că în SUA un procuror şi-ar permite să prezinte în faţa instanţei de judecată interceptări măsluite sau să şantajeze judecătorul că îi va face dosar penal dacă nu ia o decizie în favoarea sa.
Este greu de crezut că într-o democraţie consolidată, cum e cea a SUA, există protocoale de colaborare între serviciile de intelligence şi magistraţi.
E probabil de neconceput în sistemul de justiţie american ca reprezentanţii serviciilor secrete să îşi extindă câmpul tactic până în sala de judecată şi să ofere opinii juridice magistraţilor, după care să urmărească dacă aceştia iau decizii în acord cu soluţiile sugerate.
Este de asemenea de neimaginat în SUA ca un funcţionar public de rang înalt să refuze a se prezenta în faţa unei comisii parlamentare de anchetă, încălcând astfel decizii clare ale Curţii Constituţionale.
Nu în ultimul rând este greu de crezut că în SUA un magistrat care încalcă flagrant drepturile fundamentale ale omului nu are niciun fel de răspundere în faţa legii.
Toate aceste numeroase abuzuri care au avut loc în România reprezintă motivul principal pentru iniţierea dezbaterilor privind reforma justiţiei. Fiecare amendament adoptat în cadrul Comisiei speciale are scopul de a îndrepta abuzurile şi vulnerabilităţile, precis documentate, din sistemul actual de justiţie.
Parlamentul României ar fi bucuros să pună la dispoziţie Departamentului de Stat al SUA întreaga documentaţie referitoare la principiile care au stat la baza elaborării propunerilor actuale de reformă a sistemului judiciar, principii larg susţinute de asociaţiile profesionale ale magistraţilor din România care au luat parte activ la dezbaterile ce se desfăşoară în această perioadă. (Mediafax)
Articole înrudite
- FOTO&VIDEO Zeci de șoferi de camion au rămas înzăpeziți
- Camion încărcat de 3 ori peste greutatea admisă. N-avea nici autorizație de transport
- COD ROȘU Remorca unui camion a fost luată de vânt
- Accident teribil pe Valea Oltului între două camioane
- Un șofer de camion a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce crime a făcut?