Sistem modern pentru scanarea vehiculelor şi containerelor în Portul Constanţa

Sistem modern pentru scanarea vehiculelor şi containerelor în Portul Constanţa

Direcţia de Poliţie Transporturi a Poliţie Române va beneficia de un sistem modern de scanare a vehiculelor şi containerelor în Portul Constanţa şi Portul Constanţa-Sud care va scădea viteza de verificare de la câteva ore la câteva minute şi care are finanţare europeană prin proiectul Cargoscan. „Sistemul este compus dintr-un scaner mobil escamotabil, instalat pe un autovehicul de transport, ce se poate amplasa în zonele de control şi care „radiografiază” vehicule şi containere atât în staţionare, cât şi în mers”, arată un comunicat de presă.


„Prin folosirea acestui sistem modern de scanare a vehiculelor şi containerelor, timpul mediu de verificare scade de la câteva ore la câteva minute. Poliţia Română a obţinut finanţarea unui proiect european care permite modernizarea instrumentelor de lucru utilizate în investigarea faptelor de evaziune fiscală, contrafacere de bunuri, contrabandă cu ţigări, migraţie ilegală şi a altor infracţiuni înrudite. În cadrul proiectului, a fost realizat un sistem mobil autonom, pentru Direcţia de Poliţie Transporturi a Poliţiei Române, care permite scanarea vehiculelor şi containerelor în Portul Constanţa şi în Portul Constanţa – Sud. Sistemul este compus dintr-un scaner mobil escamotabil, instalat pe un autovehicul de transport, ce se poate amplasa în zonele de control şi care „radiografiază” vehicule şi containere atât în staţionare, cât şi în mers”, potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei Române.

Conform sursei citate, scanerul are capacitatea de a „privi” prin containerele din oţel şi poate fi controlat de la distanţă, în condiţii de radiaţie profesională zero pentru poliţistul operator. Echipamentul este dotat cu un sistem informatic de imagistică şi o aplicaţie software, instalată pe centrul portabil de comandă ce realizează separarea spectrală a materialelor organice şi anorganice.

„În dotarea Poliţiei Române, mai există un sistem de supraveghere video de înaltă rezoluţie, pentru monitorizarea de la distanţă a procesului de scanare, precum şi un subsistem automatizat de protecţie a zonei de excludere. Poliţiştii operatori ai sistemului mobil de scanare a vehiculelor şi containerelor au urmat sesiuni de pregătire şi vor lua parte la schimburi de experienţă cu unităţile de poliţie din Bulgaria. Prin folosirea acestui sistem, timpul mediu de verificare a unui container scade de la câteva ore la câteva minute, reducând astfel timpii de aşteptare şi eficientizând munca poliţiştilor”, mai indică sursa menţionată

Proiectul CARGOSCAN 2018 se derulează pe o perioadă de 18 luni. În urma semnării contractului de finanţare, bugetul alocat este de peste 1,5 milioane de euro, dintre care mai mult de 1,2 milioane de euro, 80 la sută, reprezintă finanţare nerambursabilă de la Comisia Europeană, prin Programul OLAF Hercule III, iar aproape 310.000 de euro, 20 la sută, constituie co-finanţare susţinută de Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.