Senatul a decis: ANAF nu va putea reîncadra retroactiv diurnele transportatorilor Recomandat

Senatul a decis: ANAF nu va putea reîncadra retroactiv diurnele transportatorilor

Senatul a adoptat toate amendamentele propuse de transportatori.

„Senatul a aprobat fără nici un vot împotrivă, legea care protejează industria transportatorilor, clarificând impozitarea diurnei șoferilor și dând o amnistie fiscală pentru perioada trecută.

România este pe locul 3 în Europa la operațiunile de transport rutier internațional de tip cross-trade, după Polonia și Lituania, transportatorii contribuind la exportul de servicii cu peste 22,3 miliarde de euro, aproape 5% din PIB-ul României și angajând peste 350.000 persoane.

Suntem aleși în Parlament să facem legi care să ajute nu care să încurce”, a anunțat senatorul PSD Robert Cazanciuc.

Proiectul va trebui să fie adoptat și de către Camera Deputaților, care e for decizional. Dacă proiectul va intra în vigoare,  ANAF nu va putea reîncadra diurnele retroactiv de la data intrării în vigoare a legii, de 1 iulie 2015. Astfel, sumele plătite de companiile de transport aferente recalculării diurnelor vor trebui restituite de către ANAF.

AMENDAMENTE ADMISE asupra propunerii legislative pentru anularea unor obligaţii fiscale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (L455/2021)

ART. I - (1) Se anulează diferenţele de obligaţii fiscale principale şi/sau obligaţiile fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a calificării ulterioare de către organul fiscal a sumelor reprezentând indemnizaţii sau orice alte sume de aceeaşi natură, primite pe perioada delegării, detaşării sau desfăşurării activităţii pe teritoriul altei ţări, de către angajaţi ai angajatorilor români care şi-au desfăşurat activitate pe teritoriul altei ţări, aferente perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi data intrării în vigoare a prezentei legi şi neachitate.

(8) Nu intră sub incidenţa prezentului articol, sumele menţionate la alin.[l), pentru care instanţele judecătoreşti au stabilit, prin hotărâri judecătoreşti definitive, că sunt datorate bugetului general consolidat.

La articolul 76 alineatul (2), literele k) şi m) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„k) indemnizaţia de delegare, indemnizaţia de detaşare, inclusiv indemnizaţia specifică detaşării transnaţionale, prestaţiile suplimentare primite de salariaţi în baza clauzei de mobilitate, precum şi orice alte sume de aceeaşi natura, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare, primite de salariaţi potrivit legislaţiei în materie, pe perioada desfăşurării activităţii în altă localitate, in ţară sau în străinătate, în interesul serviciului, pentru partea care depăşeşte plafonul neimpozabil stabilit astfel:

i) în ţară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizaţie, prin hotărâre a Guvernului pentru personalul autorităților și instituțiilor publice;

(ii) în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă prin hotărâre a Guvernului pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 3 salarii de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detaşare.

Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detaşare.

Indemnizaţiile şi orice alte sume de aceeaşi natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare primite pe perioada deplasării, în altă localitate, în ţară sau în străinătate, în interesul desfăşurării activităţii, astfel cum este prevăzut în raportul juridic, de către administratorii stabiliţi potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de către directorii care îşi desfăşoară activitatea în baza contractului de mandat potrivit legii, de către membrii directoratului de la societăţile administrate în sistem dualist şi ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, precum şi de către manageri, în baza contractului de management prevăzut de lege, pentru depăşeşte stabilit plafonul astfel: partea neimpozabil [i) în ţară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizaţie, prin hotărâre a Guvernului pentru personalul autorităţilor instituţiilor publice; [ii] în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă prin hotărâre a Guvernului pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 3 remuneraţii prevăzute în raportul juridic.

Plafonul aferent valorii a 3 remuneraţii prevăzute în raportul juridic se calculează prin raportarea celor 3 remuneraţi la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada deplasării.”

La articolul 76 alineatul (4), litera h) se modifica va avea următorul cuprins:

"h] indemnizaţia de delegare, indemnizaţia de detaşare, inclusiv indemnizaţia specifică detaşării transnaţionale, prestaţiile suplimentare primite de salariaţi în baza clauzei de mobilitate, precum orice alte sume de aceeaşi natura, primite de salariaţi potrivit legislaţiei in materie, pe perioada desfăşurării activităţii în altă localitate, în ţară sau în străinătate, in interesul serviciului, in limita plafonului neimpozabil stabilit la alin. (2) lit. k), precum cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare.

La articolul 139 alineatul (1), literele j) şi 1) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

  1. j) indemnizaţia de delegare, indemnizaţia de detaşare, inclusiv indemnizaţia specifică detaşării transnaţionale, prestaţiile suplimentare primite de salariaţi în baza clauzei de mobilitate, precum şi orice alte sume de aceeaşi natura, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariaţi potrivit legislaţiei in materie, pe perioada desfăşurării activităţii in alta localitate, in tara sau in străinătate, in interesul serviciului, pentru partea care depăşeşte plafonul neimpozabil stabilit astfel:

(i] în ţară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizaţie, prin hotărâre a Guvernului pentru personalul autorităţilor şi instituţiilor publice;

(ii) în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă prin hotărâre a Guvernului pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 3 salarii de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detaşare.

1) indemnizaţiile şi orice alte sume de aceeaşi natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare primite pe perioada deplasării, în altă localitate, în ţară sau în străinătate, în interesul desfăşurării activităţii, astfel cum este prevăzut în raportul juridic, de către administratorii stabiliţi potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de către directorii care îşi desfăşoară activitatea în baza contractului de mandat potrivit legii, de către membrii directoratului de Ia societăţile administrate în sistem dualist şi ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, precum şi de către manageri, în baza contractului de management prevăzut de lege, pentru depăşeşte stability.

[i) în ţară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizaţie, prin hotărâre a Guvernului pentru personalul autorităţilor şi instituţiilor publice;

(ii) în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă prin hotărâre a Guvernului pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 3 remuneraţii prevăzute în raportul juridic. Plafonul aferent valorii a 3 remuneraţii prevăzute în raportul juridic se calculează prin raportarea celor 3 remuneraţi la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada deplasării.

La articolul 142, litera g) se modifică şi va avea următorul cuprins:

  1. g) indemnizaţia de delegare, indemnizaţia de detaşare, inclusiv indemnizaţia specifica detaşării transnaţionale, prestaţiile suplimentare, precum şi orice alte sume de aceeaşi natură, primite de salariaţi potrivit legislaţiei in materie, pe perioada desftşurării activităţii în alta localitate, in tara sau in străinătate, în interesul serviciului, in limita plafonului neimpozabil prevăzut la art. 76 alin. (2) litera k), precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare;

Punctul 5 se modifică şi vor avea următorul cuprins:

m] indemnizaţia de delegare, indemnizaţia de detaşare, inclusiv indemnizaţia specifică detaşării transnaţionale, prestaţiile suplimentare primite de salariaţi în baza clauzei de mobilitate, precum şi orice alte sume de aceeaşi natura, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariaţi potrivit legislaţiei in materie, pe perioada desfăşurării activităţii in alta localitate, in tara sau in străinătate, in interesul serviciului, pentru partea care depăşeşte plafonul neimpozabil stabilit astfel:

[i) în ţară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizaţie, prin hotărâre a Guvernului pentru personalul autorităţilor instituţiilor

  1. II) în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă prin hotărâre a Guvernului pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 3 salarii de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detaşare.
  2. o) indemnizaţiile şi orice alte sume de aceeaşi natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare primite pe perioada deplasării, în altă localitate, în ţară sau în străinătate, în interesul desfăşurării activităţii, astfel cum este prevăzut în

raportul juridic, de către administratorii stabiliţi potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de către directorii care îşi desfăşoară activitatea în baza contractului de mandat potrivit legii, de către membrii directoratului de la societăţile administrate în sistem dualist şi ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, precum şi de către manageri, în baza contractului de management prevăzut de lege, pentru plafonul astfel:

(i] în ţară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizaţie, prin hotărâre a Guvernului pentru personalul autorităţilor publice;

ii] în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă prin hotărâre a Guvernului pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar în limita a 3 remuneraţii prevăzute în raportul juridic.

Plafonul aferent valorii a 3 remuneraţii prevăzute în raportul juridic se calculează prin raportarea celor 3 remuneraţi la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada deplasării.”


Browserul pe care îl folosiți nu are un plugin pentru redarea fișierelor PDF.
În acest caz, puteți da click aici pentru a descărca documentul PDF.


Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.