Se introduce un nou sistem de monitorizare a transporturilor de mărfuri pentru combaterea evaziunii Recomandat

Se introduce un nou sistem de monitorizare a transporturilor de mărfuri pentru combaterea evaziunii

Guvernul a aprobat OUG 130 din 17 decembrie 2021privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

În Nota de Fudamentare se specifică introducerea unui nou sistem de monitorizare în Transporturi.

Nota de Fundamentare este AICI.


„Sistemul național privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport

Romania înregistrează în mod constant în ultimii ani un nivel ridicat al decalajului la TVA. Ultimul raport publicat de Comisia Europeană arată un nivel al decalajului fiscal la TVA de 34,9% pentru anul 2019, aspect care indică o problemă structurală, ce va necesita timp și acțiuni susținute pentru a fi soluționată în următorii ani. Tocmai intervalul de timp necesar pentru implementarea reformelor, dar mai ales producerea rezultatelor scontate pentru reducerea decalajelor fiscale necesită acțiuni urgente.

Pierderea importantă de venituri este generată de frauda fiscală. Mecanismele tradiționale de conformare în materie de TVA care se bazează pe raportarea periodică a datelor agregate și inspecții fiscale s-au dovedit în mai mică măsură adecvate pentru detectarea și eliminarea activităților frauduloase. A devenit clar că activitatea de colectare a taxelor si impozitelor poate fi îmbunătățită dacă administrația fiscala primește în timp real date referitoare la operațiunile și tranzacțiile din economie.

Schemele de fraudare se bazează pe transferul succesiv al bunurilor achiziționate de pe piața internă sau din spațiul intracomunitar, prin specularea pe de o parte a facilității fiscale ce constă în scutirea de TVA a livrării intracomunitare prin preluarea sarcinii fiscale corespunzătoare achiziției intracomunitare și livrării ulterioare/succesive, pe teritoriul național. Controalele antifraudă realizate în ultimii 5 ani au relevat prejudicii majore cauzate bugetului general consolidat al statului.

Astfel, implementarea și operaționalizarea unui sistem informatic de monitorizare a transporturilor de bunuri - e-Transport, prin interconectare cu sistemele actuale deținute de Ministerul Finanțelor (RO e-Factura și Trafic control), va asigura creșterea gradului de colectare TVA și va conduce la prevenirea și combaterea fraudei și evaziunii fiscale din domeniu”.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 130 din 17 decembrie 2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative spune că:

Articolul XXVIII
(1) Ministerul Finanțelor, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală, monitorizează transporturile de bunuri pe teritoriul național prin intermediul sistemului național privind monitorizarea transporturilor de bunuri, pus la dispoziție de către Centrul Național de Informații Financiare, denumit în continuare RO e-Transport.
(2) Sistemul național privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport reprezintă ansamblul de principii, reguli și aplicații informatice având drept scop monitorizarea transporturilor de bunuri pe teritoriul național.
(3) Procedura de aplicare se stabilește prin ordin al ministrului finanțelor care se emite în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
(4) Ministerul Finanțelor asigură resursele necesare și ia toate măsurile pentru dezvoltarea, implementarea și funcționarea sistemului național privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport.

OUG este AICI.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.