Școlile de șoferi ar putea folosi și camioane cu alte tipuri de transmisie, nu doar pe cele cu cutie manuală

Școlile de șoferi ar putea folosi și camioane cu alte tipuri de transmisie, nu doar pe cele cu cutie manuală

Printr-un proiect de ordin aflat în dezbatere publică, Ministerul Transporturilor (MT) vrea să schimbe situația din prezent și să elimine una dintre obligațiile pe care le au acum școlile de șoferi în ceea ce privește mașinile destinate instruirii elevilor.

Mai exact, se va elimina obligativitatea folosirii unor camioane dotate cu cutie manuală, indiferent dacă vorbim despre mașinile din categoria C sau CE, adică cu remorcă sau fără.
Proiectul de ordinul al MT modifică, de fapt, condițiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească “vehiculele destinate instruirii practice în conducerea auto, în vederea obţinerii permisului de conducere”.

Concret, se propune eliminarea obligativității dotării vehiculelor cu sistem de transmisie care presupune o selecţie manuală a vitezelor în cazul mașinilor din categoria CE, adică a camioanelor cu remorcă.

Se propune această schimbare acum, deoarece, în septembrie, a fost eliminată obligația, prin Ordinul MT 1.123/2021, în cazul mașinilor din categoria C (camioane), dar categoria CE (camioane cu remorcă) a fost omisă.

Astfel, după ce proiectul de ordin se va aplica, obligația școlilor de șoferi de a folosi doar camioane cu cutie manuală, fie că au remorcă sau nu, va dispărea.

“În cuprinsul textului de modificare (Ordinul MT nr. 1.123/2021 - n. red.), referința s-a făcut doar la vehicule din categoria C, nefiind cuprinse și vehiculele din categoria CE, care sunt similare prin construcție cu cele din categoria C și pentru care, potrivit vechilor norme, era, de asemenea, stabilită obligativitatea de a fi echipate cu un sistem de transmisie care presupune o selecţie manuală a vitezelor”, apare în nota de fundamentare a proiectului de ordin. Așadar, în acest context a apărut acum proiectul de ordin pus în dezbatere la MT.

Tot prin Ordinul MT nr. 1.123/2021 s-a stabilit ca școlile de șoferi să nu depindă, pentru a-și menține autorizația, de rata de promovare a elevilor. Chiar dacă această condiționare apărea în legislație, ea n-a fost aplicată niciodată. (avocanet.ro)

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.