Scanerele pentru controlul camioanelor, spre fier vechi. Sunt preferați câinii Recomandat
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Scanerele mobile din vămi pentru lupta împotriva contrabandei sunt defecte din 2016.
Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu a explicat că, „atunci când se împart banii din buget pentru investiții, fiecare componentă ANAF primește câte ceva și niciodată banii nu sunt destui pentru a acoperi toate nevoile”. Cu alte cuvinte, problema este că nu s-au alocat bani pentru asta de niciun guvern din 2016 până acum.
Lupta împotriva contrabandei se desfășoară greu în România pentru că nu avem scanere mobile funcționale, dacă ne uităm la rapoartele Curții de Conturi, asta în condițiile în care în 2018 și 2019 în România au fost înregistrate 316.608 intrări în țară a mijloacelor destinate transportului de marfă.
Este vorba despre sistemele ROBOSCAN/MIS.
Revista TIR Magazin a consultat raportele Curții de Conturi din 2018 și 2019.
Referirea la scanere este fosrte precisă: „Începând cu luna februarie 2018, echipamentele nu mai sunt autorizate pentru funcționare”. Se arată în raportul pe anul Curții de Conturi din 2019 aferent anului 2018.
„Strategia pe termen mediu a Agenției Naționale de Administrare Fiscală 2017-2020 a fost aprobată prin Ordinul Președintelui ANAF nr. 945/2017, în cadrul căreia au fost stabiliți indicatorii de performanță strategici subsecvenți obiectivelor strategice, care caracterizează activitatea de colectare a veniturilor, gestiune a declarațiilor pentru impozite și taxe, inspecție fiscală, control venituri persoane fizice, activitatea de asistență contribuabili, resurse umane, contabilitate, informații fiscale, strategie și relații internaționale, activitatea Direcției Generale Antifraudă Fiscală și activitatea Direcției Generale a Vămilor.
Pentru autoevaluarea activității, ANAF utilizează efectiv un număr de 36 de indicatori de performanță, care sunt calculați prin produsul informatic de gestiune a acestora, permițând efectuarea unor analize în dinamică a realizării lor, a unor rapoarte/situații centralizatoare necesare analizei evoluției indicatorilor specifici. Din analiza acestor indicatori se poate concluziona faptul că ANAF a reușit să atingă nivelurile planificate pentru unii dintre indicatori. Dintre aceștia enumerăm câțiva indicatori care permit o evaluare obiectivă a performanței ANAF în colectarea creanțelor fiscal…:
- utilizarea sistemelor mobile pentru controlul vamal nedistructiv al mijloacelor de transport și containerelor (tip ROBOSCAN/MIS) cu radiații ionizante cu raze Gamma: indicatorul asigură comensurarea numărului de controale efectuate cu sistemele mobile de control nedistructiv ROBOSCAN/MIS cu radiații ionizante cu raze Gamma funcționale din totalul numărului de intrări în țară a mijloacelor destinate transportului de marfă.
În anii 2018 și 2019 nu a fost efectuat niciun control cu sistemele de control nedistructiv ROBOSCAN/MIS cu radiații ionizante cu raze Gamma, deși în România au fost înregistrate 316.608 intrări în țară a mijloacelor destinate transportului de marfă. Aceste echipamente sunt defecte din august 2016 și nu au fost alocate fondurile necesare pentru mentenanță. Începând cu luna februarie 2018, echipamentele nu mai sunt autorizate pentru funcționare.
- utilizarea în BVF-Grad I a instalațiilor radiologice pentru controlul vamal nedistructiv al bunurilor tip RAPISCAN, Vidisco FoxRaylle, Vidisco Blaze, Itemiser ș.a. (excepție Roboscane/MIS-urile): în anul 2019 au fost efectuate 4.134 de controale cu instalațiile radiologice pentru controlul vamal nedistructiv în cazul mărfurilor, bunurilor, coletelor, autoturismelor, microbuzelor, autocarelor pentru birourile vamale de frontieră de grad I. Comparativ cu anii 2018 și 2017, când au fost efectuate 20.116 controale și, respectiv, 212.716 controale, în anul 2019 au fost operate de circa 50 de ori mai puține astfel de verificări față de anul 2017”.
Nici în 2020 nu s-au făcut controale
Curtea de Conturi a depus un raport și în anul 2020. Din el reiese că în anul 2019, scanerele au fost tot nefuncționale.
Documentul arată că: „Utilizarea sistemelor mobile pentru controlul vamal nedistructiv al mijloacelor de transport si containerelor (tip ROBOSCAN/ MIS) cu radiatii ionizante cu raze Gamma” a fost: „Numarul de controale efectuate cu sistemele mobile de control nedistructiv ROBOSCAN/MIS cu radiatii ionizante cu raze Gamma – ZERO” / „ Numarul de intrari in țara a mijloacelor destinate transportului de marfa” - ZERO
Documentul mai arată că: „Utilizarea instalatiilor radiologice pentru controlul vamal nedistructiv al bunurilor tip RAPISCAN, Vidisco FoxRaylle, Vidisco Blaze, Itemiser, s.a. (exceptie Roboscane/MIS-uri)” a fost: „Numarul de controale efectuate cu instalatiile radiologice pentru controlul vamal nedistructiv cu radiatii ionizante cu raze X in cazul marfurilor, bunurilor, coletelor, autoturismelor, microbuzelor, autocarelor la intrarea/iesirea in/din tara” – ZERO.
Nu există cine să le manipuleze
În 2020 a mai fost o tentativă de punere în funcțiune a scanerelor, ANAF organizând o licitație destinată achiziției serviciilor de manipulare a scanerelor.
„Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a inițiat și derulat, în anul 2019, două proceduri de achiziție care au fost anulate, deoarece ofertele au fost declarate neconforme. Precizăm că a fost inițiată a treia procedura pentru achiziția serviciilor de manipulare (mentenanță și reparații), prin încheierea unui acord cadru pentru o perioada de 4 ani, pentru sistemele mobile tip Roboscan/MIS, iar, în prezent, această procedura este în stadiul de aprobare a documentației de atribuire și a strategiei de contractare", a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Atilla Gyorgy, într-un document transmis Camerei Deputaților.
Potrivit Programului Național de Reformă, adoptat de (ex) Guvernul Orban, termenul de încheiere a acordului cadru pentru serviciile de manipulare ale instalațiilor radiologice din dotarea Unității Nucleare a ANAF era trimestrul ÎI 2020. Nici până azi nu s-a materializat nimic.
Mai 2020: controalele se fac cu câinii
Nici unul din cele 15 scannere care ar trebui să verifice camioanele cu marfă care intră în România nu funcționează, arată ministerul de Finanțe într-un răspuns la o interpelare de anul trecut. În consecință, vama folosește “echipaje canine“.
În răspunsul la interpelare, secretarul de stat Atilla Gyorgy, din ministerul de Finanțe, arată că cele „15 sisteme mobile pentru controlul vamal nedistructiv al mijloacelor de transport marfă și al containerelor, tip Roboscan/MIS, sunt menționate în Autorizația de deținere nr.VG 2002/2019, fără drept de utilizare“. Două licitații pentru repararea lor au eșuat, a treia era în curs de desfășurare în aprilie 2020, când ministerul de Finanțe a transmis Parlamentului acest răspuns. “Astfel, pentru asigurarea serviciilor de manipulare, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a inițiat și derulat, în anul 2019, două proceduri de achiziție care au fost anulate, deoarece ofertele au fost declarate neconforme.
Precizăm că a fost inițiată a treia procedură pentru achiziția serviciilor de manipulare (mentenanță şi reparații), prin încheierea unui acordcadru pentru o perioadă de 4 ani, pentru sistemele mobile tip Roboscan/MIS, iar, în prezent, această procedură este în stadiul de aprobare a documentației de atribuire și a strategiei de contractare“, se arată în documentul semnat de Atilla Gyorgy.
În consecință, România apelează la tradiționala metodă a câinilor: “Astfel, activitatea desfășurată în anul 2019 de cele 36 de echipe canine ale autorității vamale din România s-a concretizat atât prin confiscarea de bunuri și aplicarea de amenzi contravenționale, în valoare totală de 1.609.694 Euro, cât și printr-un număr de 36 de descoperiri de droguri și substanțe interzise“.
Articole înrudite
- FOTO&VIDEO Zeci de șoferi de camion au rămas înzăpeziți
- Camion încărcat de 3 ori peste greutatea admisă. N-avea nici autorizație de transport
- COD ROȘU Remorca unui camion a fost luată de vânt
- Accident teribil pe Valea Oltului între două camioane
- Un șofer de camion a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce crime a făcut?