Revoltă printre vameșii de la Granița cu Ucraina. Care e motivul? Recomandat

Revoltă printre vameșii de la Granița cu Ucraina. Care e motivul?

Războiul din Ucraina a determinat Executivul să întărească frontiera cu Ucraina și Republica Moldova prin suplimentarea personalului în urmă cu doi ani. Atunci au fost angajați 324 de vameși pe poziții de inspector principal, pe o perioadă de trei ani, în urma unei ordonanțe, consultate de G4Media.ro. Contractele de muncă pe perioadă determinată au fost transformate în iulie 2024 în contracte pe perioadă nedeterminată printr-o ordonanță de urgență. Vameșii atrag atenția că această decizie este discriminatorie pentru cei care au ajuns în funcții de inspector principal după 10 ani de muncă și care au intrat în Vamă în urma unor concursuri mai dificile, scrie G4MEDIA

La concursul organizat în urmă cu doi ani au fost date întrebări grilă, iar chestionarul includea întrebări precum cele despre culorile drapelului.
Printre cele 324 de persoane care au beneficiat de concursul din 2022 și de transformarea posturilor în definitive în 2024 se numără și soția șefului vămilor din regiunea Moldova.
În 2022, Guvernul a emis, pe 30 iunie, Ordonanța de Urgență nr. 103. Proiectul inițiat de Ministerul de Finanțe se referea la organizarea Autorității Vamale Române. Printre alte măsuri, OUG nr. 103/2022 prevedea suplimentarea personalului Vămilor cu 324 de persoane angajate pe o perioadă determinată de 3 ani. Decizia Ministerului de Finanțe, sub autoritatea căruia se află și Autoritatea Vamală, era motivată de situația „de conflict armat generată de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, de blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră și Marea Azov și de închiderea navigației pe Canalul Bâstroe”, conform textului OUG nr. 103/2002.

Concursul din 2022

Pe 29 iulie 2022, AVR a anunțat concursul pentru ocuparea celor 324 de posturi temporare în funcții publice de execuție la punctele vamale din subordinea Birourilor Regionale Bihor, Constanța, Galați și Iași. Aceste puncte de frontieră au trecere către Ucraina sau Republica Moldova și au fost menite să controleze fluxul de mărfuri și persoane provenite din zona de război. Prima probă, cea scrisă, a avut loc pe 11 august la sediul birourilor regionale. Proba de interviu urma să se desfășoare în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data susținerii probei scrise, doar pentru acei candidați care obținuseră la proba scrisă minimum 50 de puncte.

Cu ocazia anunțului pentru concurs, candidații au primit și variantele de întrebări grilă care urmau să fie prezente în testarea scrisă din 11 august. Iată un exemplu de întrebare din concurs:

• Culorile drapelului României sunt așezate vertical, în următoarea ordine, începând de la:
A. Albastru, galben, roșu;
B. Roșu, galben, albastru;
C. Galben, roșu, albastru.

• Care dintre următoarele enunțuri este adevărat:
A. Forma de guvernământ a statului român este monarhia.
B. România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil.
C. În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este facultativă.

• Care dintre următoarele enunțuri este fals:
A. Ziua națională a României este 1 Decembrie.
B. Imnul național al României este „Deșteaptă-te, române!”.
C. Stema țării și sigiliul statului sunt stabilite prin legi ordinare.

 

Prelungirea contractelor pe perioadă nedeterminată

După doi ani de la angajarea celor 324 de vameși, pe 1 iunie 2024, Guvernul României a emis o nouă ordonanță de urgență (OUG 76).

 

Articolul 4 stipulează că cele 324 de posturi ocupate pe perioadă determinată devin posturi pe perioadă nedeterminată. Decizia a fost luată conform notei de fundamentare, la solicitarea Autorității Vamale Române.
Autoritatea Vamală Română a luat această decizie în urma solicitărilor birourilor vamale și a notelor Direcției Operaționale de Resurse Umane din cadrul autorității vamale, așa cum reiese din nota de fundamentare a OUG 76/2023 și ordinelor Președintelui AVR prin care prosturile determinate sunt transformate în determinate.

De data aceasta, motivul pentru care posturile determinate au devenit definitive a fost posibila viitoare aderare a României la Spațiul Schengen.

După aderarea parțială de la 1 martie 2024, Ministerul de Finanțe și AVR-ul au considerat că este necesară întărirea granițelor externe ale Spațiului Schengen, motiv pentru care contractele celor angajați în 2022 au fost prelungite pe perioadă nedeterminată, conform notei de fundamentare a ordonanței din acest an.

Astfel, conform OUG 76/2024, Președintele Autorității Vamale Române a primit împuternicirea de a numi titularii posturilor în funcții publice cu statut special prin contracte pe perioadă nedeterminată.
Decizia ar fi motivată, conform sindicatelor din Vamă, de lipsa de personal.

„Deficitul de personal este semnificativ. Oamenii se pensionează la un moment dat și trebuie să angajăm alții. Acești angajați (n.r. personal vamal) au fost angajați provizoriu. Ei s-au format, iar mulți dintre ei s-au integrat. În aceste condiții, ce facem? Îi dăm afară și angajăm alții? Aceasta a fost gândirea”, susține Vasile Lincu, președintele Sindicatului Național Prolex.

Personalul vamal acuză discriminare

Măsura a stârnit nemulțumirea unei părți a personalului vamal cu vechime. Aceștia consideră că s-a creat o discriminare prin angajarea definitivă, după doar doi ani, a unor debutanți în posturi de inspectori principali și inspectori superiori, cu salariul corespunzător funcției, în condițiile în care restul lucrătorilor din Vamă au așteptat 10 ani pentru a putea ocupa aceste funcții.
„Normal că nu este corect. Specialii au ajuns inspectori principali în doi ani și au ajuns vameși în urma unor teste de nivel primar. Noi, restul, am dat teste din legislația vamală și a trebuit să așteptăm un deceniu pentru a deveni inspectori principali”, a declarat un reprezentant al vămilor din Estul țării. Am ales să-i protejăm identitatea pentru a nu-l supune unor eventuale presiuni.

G4media a întrebat conducerea AVR încă de la începutul lunii iulie dacă se ia în calcul transformarea celor 324 de posturi determinate în posturi definitive și motivele deciziei.


MAN PRE-IAA AUSTRIA


SCHMITZ PRE-IAA 2024

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.