RECOMANDARE. Comisia Europeană: Șoferii de camion NU trebuie să prezinte certificat COVID la graniță Recomandat

RECOMANDARE. Comisia Europeană: Șoferii de camion NU trebuie să prezinte certificat COVID la graniță

Comisia a prezentat o propunere de recomandare a Consiliului privind o abordare coordonată pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță în timpul pandemiei de COVID-19 și care înlocuiește Recomandarea (UE) 2020/1475.

Documentul AICI

Următoarele categorii NU ar trebui să aibă obligația de a deține un certificat digital UE COVID valabil eliberat în temeiul Regulamentului (UE) 2021/953:

  • următoarele tipuri de călători cu o funcție sau o necesitate esențială, atunci când își exercită această funcție:

– lucrători din transport sau furnizori de servicii de transport, inclusiv șoferi și echipajul vehiculelor de transport de marfă care transportă mărfuri pentru a fi utilizate pe teritoriu, precum și cei pur și simplu tranzitează;

– pacienții care călătoresc din motive medicale imperative;

– navigatori.

  1. b) persoanele care locuiesc în regiuni de frontieră și călătoresc peste graniță zilnic sau frecvent în scopuri de muncă, afaceri, educație, familie, îngrijire medicală sau îngrijire; c) copii sub 12 ani.

În cazul în care astfel de persoane sunt reglementate de punctul 16 litera (a) sau (b), nu ar trebui să li se solicite să treacă prin carantină/autoizolare, dar li se poate cere să dețină un certificat de testare negativ. Prin derogare, lucrătorilor din transport și furnizorilor de servicii de transport nu ar trebui să li se solicite să se supună autoizolarii/carantinei sau să fie în posesia unui certificat de testare negativ în timpul exercitării acestei meseriei lor esențiale.

O abordare coordonată are ca scop prevenirea reintroducerii controalelor la frontierele interne. Închiderea frontierelor sau interdicțiile generale de călătorie, precum și suspendarea zborurilor, transportului terestru și traversărilor pe apă, nu sunt justificate, deoarece măsurile mai direcționate și coordonate, cum ar fi certificatele sau testarea COVID-19, au un impact suficient și provoacă mai puține perturbări. Sistemul „Culoare verzi” ar trebui să mențină fluxurile de transport în mișcare, în special pentru a asigura libera circulație a mărfurilor și serviciilor, evitând astfel întreruperile lanțului de aprovizionare.

Având în vedere situația lor specifică sau funcția esențială, anumitor categorii de lucrători care își exercită dreptul la liberă circulație nu ar trebui să li se ceară să fie în posesia unui Certificat digital UE COVID. În același timp, această listă ar putea fi mai limitată în comparație cu Recomandarea (UE) 2020/1475, având în vedere că multe persoane care călătoresc pentru a îndeplini o funcție sau o nevoie esențială sunt deja vaccinate. Acesta ar trebui să acopere lucrătorii din transport sau furnizorii de servicii de transport, pacienții care călătoresc din motive medicale imperative, navigatorii, persoanele care traversează frontierele zilnic sau frecvent pentru a merge la serviciu sau la școală, pentru a vizita rude apropiate, pentru a solicita îngrijiri medicale sau pentru a avea grijă de cei dragi și copii sub 12 ani.

.

O atenție deosebită ar trebui acordată zonelor în care virusul circulă la niveluri foarte ridicate, având în vedere probabilitatea crescută a cazurilor importate din aceste zone, precum și presiunea pe care perioadele prelungite cu număr mare de cazuri spitalizate o pot pune asupra sistemelor de sănătate publică din aceste zone. Pentru a atenua aceste riscuri pentru sănătatea publică, statele membre ar trebui să reducă orice călătorie neesențială către și dinspre astfel de zone.

În plus, persoanelor care nu dețin un certificat de vaccinare sau de trecere prin boală care sosesc din astfel de zone ar trebui să li se solicite să se supună unui test pentru infecția cu SARSCoV-2 înainte de plecare, precum și să fie supuse unei carantine/autoizolare după sosire. Ar trebui să se aplice excepții pentru călătorii esențiali, în special pentru lucrătorii din transport și pentru furnizorii de servicii de transport, pentru a limita perturbarea pieței interne și pentru a menține funcționarea „Culoarelor verzi”.

Pentru a menține funcționarea „Culoarelor verzi”, cerințele de testare impuse lucrătorilor din transport și furnizorilor de servicii de transport ca urmare a declanșării ar trebui să se limiteze la teste rapide de antigen și nu ar trebui să fie necesară carantină/autoizolare. Astfel de cerințe de testare nu ar trebui să conducă la întreruperi ale transportului. În cazul în care apar întreruperi în transport sau în lanțul de aprovizionare, orice astfel de cerințe de testare sistematică ar trebui eliminate sau abrogate imediat.

Urmărirea contactelor rămâne un pilon central al luptei împotriva răspândirii virusului, mai ales în legătură cu apariția de noi variante. În același timp, urmărirea efectivă și în timp util a contactelor este mai dificilă atunci când trebuie efectuată transfrontalier și pentru volume mari de pasageri care călătoresc aproape unul de celălalt. Pentru a facilita acest lucru, a fost elaborat un formular digital comun de localizare a pasagerilor („PLF”)19, iar statele membre ar trebui încurajate să utilizeze acest format comun pentru a facilita călătoria. Statele membre ar trebui, de asemenea, încurajate să se alăture platformei de schimb PLF, înființată pe baza Deciziei de punere în aplicare (UE) 2021/85820 a Comisiei, pentru a-și îmbunătăți capacitățile de urmărire transfrontalieră a contactelor pentru toate modurile de transport. Platforma PLF permite schimbul sigur, în timp util și eficient de date între autoritățile competente ale statelor membre, permițându-le acestora să transmită informații din sistemele lor digitale digitale PLF existente și informații epidemiologice relevante către alte autorități competente într-un mod interoperabil și automat.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.