Preţul barilului de petrol a depăşit 100 de dolari, pentru prima dată din 2014 Recomandat

Preţul barilului de petrol a depăşit 100 de dolari, pentru prima dată din 2014

Barilul de ţiţei al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a fost cotat joi la 101,22 dolari, cel mai ridicat nivel începând din august 2014, în contextul majorării generalizate a preţului acestei materii prime, determinată de invazia rusă în Ucraina, relatează agenţia EFE.

Preţul petrolului este în creştere de câteva săptămâni, ca urmare a tensiunilor şi ameninţărilor privind invazia rusă, şi, de asemenea, şi alte tipuri de petrol de referinţă internaţională, precum cel european Brent şi american Texas, au atins joi valori nemaiîntânite în ultimii opt ani.

OPEC şi alţi producători de petrol aliaţi, printre care şi Rusia, au decis pe 2 februarie să menţină calendarul privind majorarea progresivă a producţiei cu 400.000 de barili pe lună, în pofida faptului că tensiunile din Ucraina ridicau încă de atunci preţurile şi o serie de ţări consumatoare au cerut să "dea drumul mai mult la robinet".

Atacul Rusiei asupra Ucrainei ar putea să afecteze furnizarea de petrol, deja influenţată negativ de capacitatea limitată de a creşte oferta OPEC şi a aliaţilor săi şi de creşterea cererii după faza mai dură a pandemiei.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.