Orașele din România unde ȘOMAJUL nu EXISTĂ!

Orașele din România unde ȘOMAJUL nu EXISTĂ!

În România zilelor noastre, există oraşe mici în plină dezvoltare, unde oamenii trăiesc bine, iar şomajul este aproape de zero.

De pildă în Sebeş şi Blaj, companiile străine, şi nu numai, au absorbit toată forţa de muncă din zonă, dar şi din judeţele învecinate. Condiţiile de lucru în fabrici sunt similare cu cele din Occident. 

Una dintre companiile care au fabrici deschise la Sbeș est Daimler care produce vehiculele MERCEDES.

Dimineaţa, pe străzile din Sebeş sosesc autobuzele cu muncitori. Maria lucrează de 40 de ani într-o uzină cu capital românesc şi face zilnic naveta din localitatea Petreşti.

Angajată: ″Zilnic sunt autobuze care ne asigura transportul. Ne reduce costul abonamentului la jumătate.”

Angajată: “De la Şugag, fac naveta în fiecare dimineaţă, vin o distanţă de 30 de km şi vin aic, am un loc de muncă, vin de doi ani de zile″


La o populaţie de aproape 25.000 de locuitori, şomajul în Sebeş este de sub 1%. Adică doar 300 de persoane nu lucrează deocamdată.

Manager de firmă: ”Faptul că autostrada este la doi paşi, Sebesul beneficiază de trei intrări şi ieşiri de pe autostradă, lucru extrem de rar în România şi alte țări pentru un oraş de dimensiunea Sebeșului. Numai cine nu vrea nu lucrează. Există o cerere de muncă fantastică.”

Aici au afaceri italieni, austrieci şi nemţi. Cei din urmă au investit 400 de milioane de euro iar acum produc cutii de viteză pentru maşini de lux.

Angajat: 50 de minute dus, 50 întors.
Reporter: Nu este dificil?
Angajat: Nu, condiţiile sunt bune. Plăcerea de a-ţi duce activitatea într-o firmă care face subansamble într-o firmă de prestigiu. Cred că şi avantajele materiale contează în primul rând.

Angajat: “Este o multinaţională care ne oferă multe facilităţi, adică bonusuri de performanţă, cantina gratuită, transportul care este un lucru foarte bun.”

60% din bugetul local este asigurat din taxele plătite de firme. Cele mai mari investiţii vin de la companiile străine.

Dorin Nistor, primarul municipiului Sebeş: “Poziţia geografică a municipiului Sebeş avantajează din toate punctele de vedere. Depăşim 1100 de firme pe raza municipiului Sebeş.”

Şi Blajul s-a dezvoltat mult. Nemţii produc aici echipamente tot pentru industria auto.

Localnic: “Au apărut multe, multe locuri de muncă. Vin din judeţul Mureş foarte mulţi, de la Ocna Mureş, de la Aiud.”

În Blaj locuiesc aproape 21.000 de oameni. Doar 500 dintre ei sunt şomeri.

Localnic: “Au venit nemţii, înainte au fost belgienii. Au mijloc de transport, au asigurat un loc de muncă.”

Firmele au nevoie în continuare de oameni dornici să lucreze. Cei necalificaţi sunt şcoliţi prin programe speciale, în parteneriat cu primăriile şi instituţiile de învăţământ.

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.