Muncitorii români, puși să doarmă într-o cabină de camion sau container în Olanda Recomandat

Muncitorii români, puși să doarmă într-o cabină de camion sau container în Olanda

Lipsa locuințelor pentru muncitorii români provoacă în continuare situații supărătoare în Olanda. Problemele sunt mari și în Limburg. „Există amenințarea unei societăți paralele”, spune Jaap Geurts, președintele Grupului de lucru pentru locuințe Horst aan de Maas.

Jaap Geurts cunoaște perfect parcarea în care șoferii de camion nu au o cameră și un pat și sunt nevoiți să locuiască în cabina lor. Sunt români, în mare parte. „Există o unitate sanitară acolo, dar în rest locuiesc în camionul lor”. De asemenea, cunoaște perfect campingul în care încă locuiesc 42 de muncitori migranți. „Ar trebui să fie 126”. Totodată, vorbește despre o companie de cultivare unde se demolează un șopron pentru a face loc de „cabane sau containere maritime”, unde vor fi găzduiți 800 de muncitori migranți. „Sunt foarte mulți, da”.
Geurts este președintele Grupului de lucru pentru locuințe Horst aan de Maas pentru lucrătorii migranți, o municipalitate din Limburg, Olanda. Acea provincie a văzut numărul de „lucrători internaționali” cum a crescut „mai repede decât orice altă provincie din Țările de Jos” între anii 2011 și 2018, potrivit unui studiu din anul 2020. Până în anul 2030 se preconizează o altă dublare a muncitorilor migranți.

În Horst aan de Maas, sosirea tuturor acelor „angajați internaționali” are consecințe majore. „Se așteaptă ca 1 din 4 locuitori să fie muncitor migrant până în 2030”.

Grupul de lucru al lui Jaap Geurts a efectuat un sondaj în rândul locuitorilor. „O societate paralelă amenință să apară”, spune Geurts. Pentru că noii veniți și rezidenții existenți nu vorbesc limba celuilalt. 

Primarul știe și că migrația forței de muncă este asociată cu probleme. „Dai peste lucruri groaznice care implică într-adevăr exploatare”, spune Antoin Scholten, primarul orașului Venlo. „Există o relație acolo între munca și, în același timp, reținerea salariilor pentru cazare. Trebuie să luăm măsuri ferme împotriva acestui lucru”.

(stiridiaspora)

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.