Ministrul de finanțe: Scanerele din vămi nu au funcţionat niciodată. În cel care a mers a intrat un CAMION

Ministrul de finanțe: Scanerele din vămi nu au funcţionat niciodată. În cel care a mers a intrat un CAMION

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat la emisiunea „În faţa ta” de la Digi24.ro că are în vedere un proiect separat pentru vamă, pentru a reduce fenomenul contrabandei. El a spus că situaţia acolo e „complicată” şi a vorbit despre cele 15 scanere din vămi care nu au funcţionat niciodată, cu excepţia unuia care era funcţional, dar a fost lovit la un moment dat de un TIR şi s-a stricat şi el.

Întrebat dacă ştie dacă cele 15 scanere de mari dimensiuni din vămi, cumpărate cu fonduri europene, sunt funcţionale, ministrul a răspuns că acestea nu au funcţionat niciodată şi că deja „sunt de legendă”.

Scanerele respective sunt destinate verificării TIR-urilor care trec prin vămi, astfel încât să nu aibă mărfuri de contrabandă.

„Este prima discuţie pe care am avut-o. Nu funcţionează, sunt de legendă aceste scanere în ANAF”, a spus Cîţu, care a adăugat că poate nici nu s-a dorit ca ele să fie funcţionale.

„Se pare că nu au prea mers niciodată. În cel care a mers la un moment dat a intrat un TIR. E ireal”, a afirmat ministrul Finanţelor.

În legătură cu aceste aparate el a subliniat însă că situaţia este complicată, întrucât sunt cumpărate cu fonduri europene.

„Trebuie să găsim o soluţie şi aici trebuie să ne inspirăm de la cei din jur, pe termne scurt, pentru că sunt din fonduri europene nici nu poţi lua altele, că trebuie să dai banii înapoi. E mai complicat. Acolo e de muncă, la vamă e un proiect separat de ANAF, deocamdată le luăm pe rând. Vreau să nu mai fie niciun TIR care să treacă cu marfă de contrabandă.

Una din soluţii este să facem ce afc cei din UE, să facem vămuirea la destinaţie, pentru căa azi, tot controlul e la vama respectivă şi e greu de controlat. Dacă vămuirea se face la destinaţie deciziile sunt mai uşor de controlat. Dacă ne încăpăţânăm să ţinem tot controlul la graniţă nu vom rezolva niciodată problema. Cu scanere, fără scanere, totdeauna e factorul uman acolo. aici e decizia mea, vom găsi cea mai bună soluţie”, a explicat ministrul Finanţelor, citat de Digi24.ro

Context

Profit.ro a scris în ianuarie 2018 că în 2017 mai era funcțional doar unul dintre cele 15 sisteme de scanare, situație care a contribuit substanțial la creșterea puternică a traficului ilicit, în special cel cu țigarete.

Statul pierde sume importante de bani de pe urmă taxelor neîncasate, în timp ce companiile care respectă legea sunt concurate în consitii incorecte de produsele introduse ilicit. Piața neagră a țigaretelor a înregistrat în luna noiembrie cea mai importantă creștere din ultimul an, de 3,3 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 18,3% din totalul pieței.

Media anuală a comerțului ilegal cu țigarete în 2017 este de 16%. Reprezentanți industriei consideră că principala cauză a revenirii pieței negre a țigărilor o reprezintă inconsecvența eforturilor împotriva contrabandei și lipsa unei strategii integrate la nivelul factorilor de decizie.

Aceste echipamente au constituit un element important in strategia autorităților de combatere a traficului ilicit cu diverse bunuri, inclusiv cu țigări. „Erau foarte eficiente și aveau și un impact puternic în ce privește prevenția. Echipamentele acestea erau, de asemenea, o condiționalitate tehnică și pentru spațiul Schengen”, a declarat o sursă apropiată situației pentru Profit.ro. Firma MB Telecom, din Ilfov, producător al celor mai multe dintre sistemele de scanare, 12 din totalul de 15, a avut un cotract de mentenanță, dar contractul a fost reziliat în 2017.

Sistemul mobil pentru scanarea cu radiații gamma a camioanelor și containerelor, sunt produse în România: 1M și 1 MC – producător MB Telecom, România Roboscan 1M – 5 bucăți, an de fabricație 2008 Roboscan 1MC – 7 bucăți, an de fabricație 2010 și 2012 Autospecială cu sistem de examinare a autovehiculelor grele, cu radiații gamma, Mobile Imaging System – MIS tip Rapiscan 4200 – producător Rapiscan Security Products, SUA

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.