Ministru pentru IMM-uri are dosar PENAL pentru evaziune
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Senatorul Radu Oprea, propus de PSD ca ministru pentru Mediul de Afaceri,Comerţ şi Antreprenoriat consideră că dosarul său penal de evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani nu e o vulnerabilitate pentru Guvern, mai ales că cercetarea s-a întors la Parchet.
Întrebat despre dosarul de evaziune fiscală în care este implicat, Radu Oprea a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că acest lucru nu este o vulnerabilitate şi că dosarul a fost trimis înapoi procurorilor.
"Nu am fost trimis în judecată. Dosarul a fost trimis înapoi către procurori de către instanţă acum mai bine de un an. Şi de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Acest dosar nu este nicio vulnerabilitate", a declarat Oprea.
Senatorul a mai spus că nu ar fi candidat pentru un nou mandat de parlamentar în cazul în care ar fi avut probleme penale.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, vineri că, în ”frenezia care a cuprins parchetele, din mediul politic foarte puţină lume a rămas fără să se trezească fără un dosar pe cap”, ca reacţie la faptul că noul ministru al Mediului de Afaceri, Radu Oprea, este trimis în judecată.
”Îmi daţi o informaţie în premieră. Nu ştiu, nu cunosc aceaste lucruri referitoare la dl. Oprea. Dar vreau să subliniez că în frenezia care a cuprins în ultimii ani parchetele, cred că din mediul politic foarte puţină lume a rămas fără să se trezească fără un dosar pe cap”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, întrebat cum caracterizează faptul că Radu Oprea, propus pentru a prelua funcţia de ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, este trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani.
Tăriceanu a menţionat că sunt persoane care au stat chiar luni de zile în arest preventiv, iar instanţa i-a achitat.
”Lucrul acesta cred că ne obligă pe toţi la o rezervă şi cel puţin a considera în mod serios prezumţia de nevinovăţie ca un factor cheie în aprecierea celor care sunt la un moment dat vizaţi de asemenea acţiune”, a mai spus Tăriceanu.
Senatorul Radu Oprea, fost prefect al judeţului Prahova, a fost trimis în judecată, în ianuarie 2016, pentru evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, dar în prezent este propus de PSD ca ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
Radu Ştefan Oprea este senator la al doilea mandat şi a fost prefectul judeţului Prahova. Oprea este cunoscut drept fondator al firmelor Urban, cu diverse domenii de activitate, de la construcţii la reparaţii electrice şi consultanţă. În declaraţiile de avere, depuse ca senator, Radu Oprea a notat că deţine părţi sociale sau a acordat împrumuturi mai multor firme, printre care şi unele din grupul Urban.
Oprea a fost trimis în judecată, alături de Mihail Ştefănescu şi firmele Urban Electric şi ICIM, pentru evaziune fiscală şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani, prejudiciul produs în acest caz fiind de peste 220.000 de lei.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Radu Oprea şi Mihail Ştefănescu, administratori ai firmelor Urban Electric şi ICIM, au ajutat societăţile comerciale M. SRL şi SSWA SRL, precum şi pe reprezentanţii legali sau de fapt ai acestora să deruleze şi să înregistreze operaţiuni comerciale nereale, prin punerea la dispoziţie de contracte de prestări servicii şi lucrări fictive şi emiterea de facturi, în baza cărora s-au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale fictive.
Anchetatorii au mai stabilit, pe baza probelor, că în perioada aprilie - noiembrie 2012, SC Urban Electric SRL a înregistrat în contabilitate cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, respectiv o factură emisă de SC M.C. SRL Ploieşti, în valoare de 228.740 de lei şi alte patru facturi emise de SC SSWA SRL Ploieşti, în valoare 357.422 de lei.
Şi societatea ICIM SA Ploieşti, în perioada iulie 2010 - noiembrie 2012, a înregistrat în contabilitate cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, respectiv o factură emisă de SC G.C.E. SRL, în valoare de 51.383 de lei, o altă factură emisă de SC B. SRL, în valoare de 666.834 lei şi opt facturi emise de SC SSWA SRL, în valoare de 270.834 lei, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.
Tot firma ICIM Ploieşti, în perioada septembrie 2009 - noiembrie 2012, ar fi achitat, prin zece bilete şi nouă ordine de plată diferite, sume către societăţi comerciale de tip "fantomă", toate reprezentând transferuri bancare, "cunoscând că banii provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală", susţin procurorii.
„Astfel, din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada 2011 - 2013, societăţile comerciale SC MC SRL Ploieşti, SC SSWA SRL Ploieşti şi altele, administrate în fapt şi în drept de alte persoane, au simulat operaţiuni comerciale cu mai multe societăţi solvabile, printre care şi inculpatele SC ICIM SA şi SC Urban Electric SRL, administrate de inculpaţii Oprea Radu Ştefan şi Ştefănescu Mihail, în scopul evazionării bugetului de stat şi disimulării rezultatului ilicit pentru albire al produsului infracţiunii mijloc, interpunând în schema infracţională mai multe societăţi comerciale tip «fantomă», administrate în fapt de cetăţeni sârbi şi eleni, cu ajutorul cărora sumele de bani au fost transferate de la una la alta, «în cascadă», în scopul albirii lor succesive", potrivit rechizitoriului.
Furnizorii nu aveau bază materială reală pentru susţinerea activităţilor declarate, astfel că acestea nu funcţionau la sediile menţionate şi nu deţineau angajaţi, operaţiunile declarate fiind efectuate pentru a simula operaţiuni economice între societăţile respective, scopul final al acestor tranzacţii fiind retragerea de către o persoană împuternicită a sumelor de bani rezultate din aceste circuite bancare, au mai arătat procurorii.
Raportul de constatare tehnico-ştiinţifică întocmit în cauză a concluzionat că prejudiciul cauzat bugetului de stat prin faptele de evaziune fiscală comise este în cuantum de 223.631 de lei.
În septembrie 2014, sediile unor firme care fac parte din grupul Urban, grup de firme care se ocupă în principal cu construcţii şi al cărui cofondator este senatorul PSD Radu Oprea, fost prefect al judeţului Prahova, au fost percheziţionate.
Surse judiciare arătau atunci că dosarul ar avea legătură cu cel de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro în care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu a fost trimis în judecată, alături de peste 20 de persoane, administratori de firme şi apropiaţi ai conducerii PSD Prahova, dar şi persoane juridice, respectiv firme care au contracte cu autorităţile locale din Prahova.
Articole înrudite
- FOTO&VIDEO Zeci de șoferi de camion au rămas înzăpeziți
- Camion încărcat de 3 ori peste greutatea admisă. N-avea nici autorizație de transport
- COD ROȘU Remorca unui camion a fost luată de vânt
- Accident teribil pe Valea Oltului între două camioane
- Un șofer de camion a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce crime a făcut?