Mii de camioane la granița dintre Polonia și Ucraina. Situația ține de 2 săptămâni Recomandat

Mii de camioane la granița dintre Polonia și Ucraina. Situația ține de 2 săptămâni

Transportatorii rutieri polonezi, care blochează de două săptămâni principalele trei treceri de frontieră între Polonia şi Ucraina, au anunțat extinderea protestului la încă un punct de control. Ei cer, în principal, revenirea la sistemul de licențe europene pentru transportatorii ucraineni, eliminat de către UE prin pachetul de facilități economice acordate Ucrainei. Negocierile de săptămâna trecută dintre cele două țări au eșuat. În semn de solidaritate, transportatorii slovaci au oprit și ei joi, timp de o oră, activitatea la un punct de tranzit cu Ucraina.


Blocada de la frontiera polonezo-ucraineană a început la 6 noiembrie cu participarea a zeci de companii de transport rutier poloneze, nemulțumite de faptul că firmele ucrainene, care înainte de invazia rusă aveau nevoie de licențe pentru a intra sau a tranzita Polonia, pot acum efectua liber operațiuni de transport pe teritoriul țării, afectând afacerile transportatorilor locali, informează AFP.

Protestul a provocat blocarea traficului aproape în totalitate, cozi imense de peste 20.000 de vehicule, potrivit oficialilor ucraineni, de ambele părţi ale frontierei și a determinat inițierea unor discuții, săptămâna trecută, la care au luat parte reprezen­tanți ai protestatarilor, ai celor două țări și ai Direcţiei generale de transporturi din cadrul Comisiei Europene.

Negocierile, desfăşurate la punc­tul de frontieră Dorohusk (sud-estul Poloniei), s-au încheiat fără nici un rezultat. Ministrul polonez al infrastructurilor a susținut că responsabilitatea pentru situaţie revine Bruxelles-ului, care a eliminat permisele de intrare, în timp ce Kievul a transmis că cererea de revenire la sistemul de licențiere „nu poate fi satisfăcută”. De partea sa, Comisia Europeană a comunicat că „regretă” faptul că Varşovia şi Kievul nu au ajuns la un acord.

„Aşteptăm o nouă rundă de negocieri cu guvernele polonez şi ucrainean. Nu suntem mulţumiţi de viteza cu care ele se desfăşoară”, a declarat joi unul dintre organizatorii mişcării de protest, anunţând că transportatorii polonezi blochează şi punctul de frontieră de la Medyka, în sud-estul Poloniei, iar în lipsa unui răspuns pozitiv la cererile lor, ar putea prelungi blocada, doar pentru TIR-uri, nu și pentru autocare şi autoturisme, până cel puţin la sfârşitul anului.

Polonezii critică de asemenea sistemul electronic de înregistrare a camioanelor la ieșirea din Ucraina, care generează lungi cozi de aşteptare de partea ucraineană. Potrivit lui Rafal Makler, unul dintre liderii mişcării de protest, această aşteptare poate dura şi 11-12 zile.

Și slovacii au blocat joi, timp de o oră, trecerea TIR-urilor prin punctul Vysne Nemecke de la granița țării lor cu Ucraina. „Vom cere Comisiei Europene să introducă imediat licenţe de transport pentru camioanele ucrainene pentru că firmele europene (de transport) nu pot concura cu ele”, a spus liderul Uniunii Transportatorilor Slovaci, Stanislav Skala, pentru agenţia TASR.


ASCET SERVICE FORD TRUCKS


CEFIN CAMION FEST

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.