Italia. Garda Financiară, amplă anchetă: șoferi de camion, angajați în România pentru a se sustrage de la plata taxelor și contribuțiilor Recomandat
- Scris de Administrator
- Imprimare
Șoferii de camion sunt angajați în România pentru ca firma din Italia să se poată sustrage sustrage de la plata taxelor și contribuțiilor.
Garda de Finanțe (GdF) sau Garda Financiară a descoperit frauda, se fac acuzații pentru asociere în vederea fraudării statului și emiterea de facturi pentru tranzacții inexistente din punct de vedere legal.
O amplă activitate de inspecție a implicat colaborarea operativă a personalului de la Inspecția Muncii, INPS (Institutul Național de Securitate Socială italian) și Poliția rutieră, ofițerii Unității de Poliție Economico-Financiară a Poliției Financiare din Ravenna.
Aceștia au încheiat un control fiscal asupra unui grup de societăți care activează în sectorul transportului de mărfuri (național și internațional), ai căror administratori din Ravenna au înființat în mod formal mai multe societăți în România pentru a plasa în această țară contribuțiile fiscale și de asigurări sociale aferente activității desfășurate și gestionate în realitate în Italia.
Această verificare fiscală se înscria într-o operațiune internațională mai amplă de combatere a abuzurilor frauduloase ale regimului juridic al detașării internaționale a lucrătorilor, care, în acest caz concret, a implicat zeci de șoferi de TIR.
Zeci de șoferi de TIR continuau să lucreze în Italia, deși erau angajați în România
Apoi a fost văzută intervenția sinergică a organelor de control din mai multe țări europene (Italia, România, Slovacia și Belgia) coordonate de Autoritatea Europeană a Muncii (ELA), o agenție europeană cu sediul la Bratislava, înființată în 2019 cu scopul - printre altele - de a consolida cooperarea între statele membre în lupta împotriva muncii ilegale sau nedeclarate, inclusiv prin inspecții concertate.
Astfel, după primele inspecții desfășurate în comun în toate țările europene vizate, investigațiile fiscale aprofundate ulterioare, încredințate Guardia di Finanza din Ravenna, au permis identificarea unei scheme frauduloase. Schema urmărea evaziunea fiscală și a contribuțiilor sociale pentru care zeci de lucrători angajați inițial de societatea din Ravenna au fost ulterior forțați să demisioneze și apoi reangajați, doar pe hârtie, de o societate românească controlată de același grup de afaceri.
În realitate, șoferii continuau să lucreze în Italia, fără întrerupere, pentru aceeași societate de transport din Ravenna, în baza unei detașări internaționale simulate, pentru a reduce taxele de asigurări sociale și fiscale aferente.
În unele cazuri, pentru ca sistemul să fie și mai "opac" pentru organele de control, s-a constatat, de asemenea, că o parte dintre șoferii concediați (peste 30) au fost apoi angajați de către agenții de muncă temporară din România (unele dintre acestea având, de altfel, autorizațiile administrative de furnizare de personal deja expirate), înainte de a fi detașați în mod fictiv la societatea din Ravenna.
Poliția a demarat un control fiscal împotriva societății românești folosite pentru fraudă
Prin urmare, a fost demarat un control fiscal specific împotriva societății românești folosite pentru fraudă și a rezultat că toate activitățile de conducere, organizare și gestionare a personalului societății erau de fapt planificate în biroul din Ravenna și că, prin urmare, societatea străină nu era altceva decât o entitate străină cu unicul scop de a reduce în mod ilegal costul taxelor și contribuțiilor sociale ale lucrătorilor.
Din operațiunile de verificare analitică, s-a constatat, de fapt, că toți lucrătorii în cauză, aproximativ o sută în total, deși angajați în mod formal de societatea străină, își conveneau salariile, concediile, perioadele de odihnă și orice alte modalități de lucru direct cu conducerea din Ravenna, astfel încât angajatorul român era pentru ei un simplu paravan juridic, pe care îl cunoșteau doar ca antet al fișei de salariu.
Prin urmare, din punct de vedere fiscal, ca urmare a activităților de control fiscal desfășurate de Nucleo di Polizia Economico-Finanziaria (Nucleo di Polizia Economico-Finanziaria) din Ravenna, toate veniturile "facturate" în România în perioada 2016-2021 au fost readuse pe teritoriul italian, pentru o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro și cu recuperarea unor profituri pentru impozitare de peste 3,5 milioane de euro.
Fraudarea statului și emiterea de facturi pentru operațiuni inexistente din punct de vedere juridic
Prin urmare, autorii au fost deferiți Autorității Judiciare competente și sunt acum acuzați că au făcut parte dintr-o asociere infracțională având ca scop fraudarea statului și emiterea de facturi pentru operațiuni inexistente din punct de vedere juridic, precum și pentru nedepunerea declarației fiscale în legătură cu proprietatea străină a societății în România. În mod similar, răspunderea administrativă a entităților implicate în fraudă a fost comunicată autorităților judiciare pentru infracțiuni comise de directori în beneficiul acestora.
Operațiunea confirmă atenția la cel mai înalt nivel acordată de către Forțele Armate italiene, în sinergie cu celelalte organisme de control competente, pentru a combate formele de ilegalitate care subminează buna funcționare a piețelor și alterează regulile liberei concurențe, ca în acest caz prin reducerea ilegală a costurilor companiilor prin evaziune fiscală și socială frauduloasă.
Prezentul comunicat de presă este emis cu autorizarea prealabilă a Autorității Judecătorești și cu avertismentul că contextul penal se află încă în faza de cercetare prealabilă și că, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, există prezumția de nevinovăție.
Articole înrudite
- De ce a revenit în România, Cristi care a fost 8 ani șofer de camion în Anglia?
- Un șofer de camion a murit după ce a intrat într-un autocar
- Vor avea firmele turcești interzis să mai facă autostrăzi în România
- Ce soartă are Autostrada care va lega România de Serbia. Anunț oficial
- Un camion cu vaci din România a fost blocat două săptămâni de vameșii turci