IRU: Strategia de mobilitate a UE va limita sever potențialul de decarbonizare a transportului rutier Recomandat

IRU: Strategia de mobilitate a UE va limita sever potențialul de decarbonizare a transportului rutier

Strategia de mobilitate durabilă și inteligentă a Comisiei Europene nu va reuși să atingă obiectivele de neutralizare a emisiilor de carbon până în 2050, deoarece se bazează pe o abordare distorsionată „de la rezervor la roată” (tank-to-wheel”) care măsoară doar emisiile de CO2 la sistemul de evacuare al vehiculului, potrivit IRU.

Acest lucru va limita sever potențialul de decarbonizare al transportului rutier de mărfuri și transportul de pasageri.

Planurile Comisiei trebuie să utilizeze abordarea mai cuprinzătoare „extracție-la-roată” (well-to- wheel) pentru a ghida investiții publice și private mai direcționat în vederea reducerii emisiilor. Altfel, abordarea schimbării modale în această strategie va duce la investiții extrem de greșite și inutile: un preț ridicat de plătit pentru un rezultat sub-standard.

În ceea ce privește transportul de pasageri: obiectivul ca transportul de pasageri sub 500 km să fie neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030, pe baza abordării „tank -to-wheel”, va distruge sectorul transportului cu autocarul, de departe cea mai verde și mai incluzivă formă de transport.
Strategia va afecta cetățenii vulnerabili, cum ar fi cei foarte tineri, vârstnicii și persoanele cu dizabilități, care se bazează pe transportul cu autocarul. Va elimina serviciile eficiente din punct de vedere al costurilor care ar fi îndepărtat oamenii de mașinile lor private.
Acest plan distorsionat pentru neutralitatea carbonului va muta doar emisiile de CO2 de la un autocar verde cu emisii foarte scăzute, la un tren electric.

„Autocarele diesel sunt deja mult mai curate decât trenurile electrificate, deci nu înțelegem de ce Comisia continuă să ignore contribuția transportului colectiv de călători pe șosele”, a declarat Raluca Marian, delegatul general al IRU la UE.
„Acest plan va distruge un mod colectiv de transport fără ca asta să aducă progrese în decarbonizarea Europei. UE trebuie să recunoască transportul cu autocarul ca fiind durabil, favorabil incluziunii și la prețuri accesibile și să sprijine investițiile în flote de autocare și mai ecologice.”
„Această aboradre greșită care vizează doar emisiile de CO2 la conducta de evacuare a vehiculului și nu include sursa de energie arată că planurile UE sunt puternic distorsionate și vor fi ineficiente”, a conchis Raluca Marian.

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.