INTERVIU Care e condiția șoferului român pe „comunitate”

INTERVIU Care e condiția șoferului român pe „comunitate”

Adriana Mureșan, o clujeancă stabilită de două decenii în Spania, a reușit să formeze o comunitate online de peste 14.000 de voluntari români activi, gata să sară în ajutorul conaționalilor lor aflați în situații dificile de viață departe de țara lor natală. „Voluntari în Europa” este grupul de Facebook care oferă asistență românilor deveniți victime ale abuzurilor instituțiilor statului în care se află, ale rețelelor de traficanți sau pur și simplu aflați în necaz. 

Înființat în 2019 dintr-o nevoie particulară – ajutor pentru șoferii români de camion care doreau să meargă să voteze la alegerile pentru Parlamentul European – grupul „Voluntari în Europa” cu pagina de Facebook Ro Omenia a adunat astăzi peste 147.000 de membri și are deja mai multe divizii dedicate celor mai frecvente situații: dispariții, violența domestică, trafic de persoane, asistență rutieră etc

Recent a fost activată și o aplicație Ro Omenia dedicată în special șoferilor, turiști sau profesioniști, care au nevoie de asistență tehnică în caz că au probleme cu mașina sau au nevoie de traducerea unor acte, urmând ca în curând să fie pusă în funcțiune și divizia pentru dispariții. „Voluntari în Europa” ține legătura în permanență cu autoritățile din consulatele României, cu Europolul, atunci când se confruntă cu infracțiuni transfrontaliere, cu poliția și administrația din țările unde au de rezolvat un caz, cu juriști și experți în drept internațional, în drepturile copilului. 

Ce v-a determinat să inițiați acest grup de voluntari care a ajuns astăzi la peste 14.000 de membri activi?

Adriana Mureșan: În 2019, alegerile europarlamentare au fost declanșatorul. Au fost nevoia, necesitatea șoferilor de TIR, o comunitate la vremea respectivă de aproximativ 150.000 de oameni, care lucrau în regim de șase săptămâni afară sau mai mult și care au vrut să meargă la vot. Atunci, eu fiind șofer la rândul meu, știam foarte bine condițiile de trafic și că nu te poți apropia cu un camion de o secție de votare, ca să nu mai vorbim că e obligatoriu să faci pauza săptămânală de 24 sau 48 de ore. 

Sunt niște legi care trebuie respectate. Și atunci am încercat să cer ajutorul comunităților de români din toată Europa, prima dată în Spania. N-am sperat eu foarte multe, dar am fost foarte surprinsă de răspunsul oamenilor, de căldura și empatia lor, de cum s-au lansat și m-au copleșit cu oferte de ajutor. 

– În ce a constat ajutorul voluntarilor oferit șoferilor români de TIR?

– Să-i ducă de la camion până la o secție de votare și să-i aducă înapoi. A fost un efort extraordinar pentru care și acum sunt foarte recunoscătoare, pentru că în 2019 și în 2020 s-a stat cu orele la cozi, la secțiile de vot. Știu pentru că am fost și eu personal. Am reușit să duc doar o tură de șoferi, n-am putut face două drumuri, pentru că stăteai câte șase ore minimum la coadă. Am văzut cum oamenii de la coadă, care știau de acțiunea noastră, de ce se întâmplă în diaspora, le dădeau voie șoferilor să meargă mai în față. Lucru de admirat. Atunci ne-am cristalizat, să zic așa, ne-am unit pe un grup de Facebook, pe grupul acesta care la început se numea „Voluntari – Șoferi la vot”. 

Interviul pe larg AICI


CAMION FEST 2024


CARAVANA SCANIA 2024

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.