Fost ministru al Transporturilor, 4 ani de închisoare cu executare pentru o mită de 100 mii euro Recomandat
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Fostul senator Dan Şova a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă în dosarul CET Govora, de Curtea de Apel Bucureşti, decizia nefiind definitivă. De asemenea, îi va fi confiscată suma de 100.000 de euro pe care ar fi primit-o în urma exercitării traficului de influenţă.
Dan Șova a condus ministerul Transporturilor în mandatul Ponta.
”În baza art.291 alin. (1) Cod penal raportat la art.6 şi art.7 alin.(1) lit. a) din Legea nr.78/2000, condamnă pe inculpatul ŞOVA Dan – Coman la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. În baza art. 67 alin. (1) Cod penal raportat la art. 66 alin.(1) lit. a), b) Cod penal, aplică inculpatului ŞOVA Dan – Coman pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 5 ani”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.
De asemenea, îi va fi confiscată suma de 100.000 de euro.
În acelaşi dosar, Şova a mai fost condamnat în iunie 2018, la trei ani de detenţie, ulterior, fiind eliberat ca urmare a unei cereri de suspendare a executării pedepsei. La o lună de la eliberare, condamnarea i-a fost anulată, ca urmare a unei contestaţii în anulare depuse în baza deciziei CCR privind nelegalitatea constituirii completelor de cinci judecători de la instanţa supremă.
Fostul director general al CET Govora Mihai Bălan a fost condamnat la trei ani de închisoare.
Decizia nu e definitivă, putând fi contestată.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.
Procurorii notau în rechizitoriu că, în urma demersurilor lui Dan Şova pe lângă Mihai Bălan, în lunile decembrie 2011 şi mai 2013, Bălan a încheiat două contracte de consultanţă cu firma de avocatură reprezentată de martorul denunţător, iar în perioadele ianuarie-octombrie 2012 şi respectiv iunie 2013-august 2014 a avizat, din partea CET Govora, plăţile efectuate în baza celor două documente, cu încălcarea prevederilor legale şi a normelor interne de funcţionare a societăţii respective.
DNA mai arăta că aceste contracte nu erau justificate pentru că atunci CET Govora avea un departament juridic în care îşi desfăşurau activitatea şase jurişti, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistenţă din partea vreunei societăţi de avocaţi.
Dan Şova a fost trimis în judecată în ianuarie 2017 în dosarul CET Govora.
Articole înrudite
- FOTO&VIDEO Zeci de șoferi de camion au rămas înzăpeziți
- Camion încărcat de 3 ori peste greutatea admisă. N-avea nici autorizație de transport
- COD ROȘU Remorca unui camion a fost luată de vânt
- Accident teribil pe Valea Oltului între două camioane
- Un șofer de camion a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce crime a făcut?