EXCLUSIV. Ungaria. Șofer profesionist român, arestat și jefuit de polițiști Recomandat

EXCLUSIV. Ungaria. Șofer profesionist român, arestat și jefuit de polițiști

Adrian Petre Gîtan, un șofer profesionist român, de 51 de ani, din Târgu Jiu, județul Gorj, a fost ținut peste 10 ore în mod nejustificat în arestul poliției ungare, care i-a furat și 650 de euro.

"Luni, 25 octombrie 2021, am încărcat din Drobeta Turnu Severin role de hârtie industrială înalte de 2 metri, pentru Italia.

Am ajuns la vama Nădlac și, după ce am trecut de cântarul românesc, am dormit în parcarea vămii.
Dimineața, pe 26 octombrie 2021, de Sfântul Dumitru, la ora 06,50, am început programul și-am intrat în coloana de camioane, să trec în Ungaria.
În 10 minute am trecut pe teritoriul ungar.
Am continuat traseul spre Kecskemet și-apoi am intrat pe drumul național ce duce spre Dunafoldvar... Balaton pentru a ajunge la autostrada Slovenia, spre Italia.
În localitatea SOLT (H) am întâlnit filtru de poliție și am fost dus în parcare pentu control. Nu am avut semiremorca sigilată și-am deschis ușa.
Afară începuse să se facă lumină, fiind ora 9 și 10 minute.
Lângă rolele de hârtie se vedeau un rucsac și o pereche de adidași.
Am fost întrebat de polițist dacă sunt ale mele și-am spus că nu.
Am tras prelata laterală pe partea dreaptă și atunci polițiștii au descoperit cinci persoane clandestine din Afganistan.
Unul dintre clandestini, vorbea engleza.
Din acel moment, poliția ungară m-a ținut împreună cu cei cinci afgani jos, la roata camionului, fără a-mi da voie să mă mișc sau să ating ceva, aproximativ o ora și 30 de minute, până au venit mai marii în grad de la poliție, împreună cu o mașină.
Când au ajuns doi polițiști și mașina poliției, mie mi s-au pus cătușe la mâini și-am așteptat până le-au luat declarații scrise celor cinci clandestini, percheziție corporală și la bagaje... și au făcut poze, inclusiv mie.
Eu am fost urcat, cu cătușe la mâini, în mașină și dus la postul de poliție unde mi s-au luat șireturile și am fost băgat în celula de arest. Înainte să-mi pună cătușele, am fost verificat corporal și prin buzunare, ca nu cumva să am ceva asupra mea, și m-au pus să urc în cabină împreună cu un polițist, pentru ai da buletinul și permisul de conducere. Am stat în celulă aproximativ patru ore cred, timp în care a venit un polițist cu telefonul lui, să-mi dea să vorbesc cu translatoarea lor.
Mi-a comunicat telefonic că sunt închis pentru că am avut persoane clandestine și să anunț compania la care lucrez.
I-am zis translatoarei că nu am nimic asupra mea, nici măcar telefonul să sun, poliția nu m-a lăsat.
Translatoarea mi-a comunicat prin telefon că o să vină mai târziu să facem declarația detaliată referitor la încărcarea mărfii, deplasarea mea și persoanele clandestine.
După ce am vorbit telefonic cu translatoarea, am fost scos din celulă și dus la camion, unde mă aștepta în cabina camionului un polițist civil cu un sac de plastic, care mi-a făcut semn să-mi introduc lucrurile uzuale, telefoanele, mâncarea, pastilele și gentuța mea, în care aveam portofelul. Când am luat buletinul și permisul de conducere, înainte să fiu încătușat, mi-am pus gentuța într-un sertar din cabină.
Acum, gentuța era pe bordul camionului, fiind îndrumat de polițist să o pun în sacul de plastic.
Tot polițistul mi-a pus și alte lucruri în sac.
Am fost urcat în mașina poliției și dus iar la postul de poliție, unde am stat sub supraveghere.
Mi-am luat o pastilă și-am mâncat ceva... apoi mi-am adus aminte că în gentuța mea erau 690 de euro. Telefoanele erau închise, pe mod avion.
În portofel aveam 40 euro (bancnote de 10 și 5), iar în buzunarele gentuței bancnote de 50 și 100.
În acel moment am constatat că lipsesc banii și am anunțat polițistul care mă supraveghea și nu am înțeles pentru ce m-au scos din celulă, dus la camion să-mi iau telefoanele dar nu mi s-a permis să anunț compania unde lucrez.
Șeful postului de poliție mi-a făcut un proces de constatare a bunurilor, asupra mea și o verificare corporală, dezbrăcându-mă complet, crezând că am ascuns banii.
Am încercat să le explic că am fost adus la postul de poliție fără nimic asupra mea iar banii au dispărut din cabină, în timp ce eram închis în celulă iar cheile și camionul au rămas sub supravegherea poliției.
După aproximativ 10 ore de stat în sediul poliției, a venit și translatoarea, care mai întâi a servit cafeaua, apoi s-a ocupat de mine și de declarație.
După ce am terminat de declarat referitor la cursă, i-am zis că vreau să declar și dispariția banilor din cabină în timp ce am fost închis, pentru că percheziția cabinei de camion s-a făcut fără ca eu să fiu de față și fără a fi întrebat de bunurile pe care le am în cabină și sumele de bani cash pe care le am asupra mea. Pentru că știu că asta-i procedura poliției, mi s-a mai întâmplat și în alte țări.
În acel moment, translatoarea i-a tradus șefului de post de poliție cele spuse de mine.
Tot translatoarea mi-a transmis că, dacă vreau să declar dispariția banilor și să susțin că mi-au fost luați de către polițiști, este un lucru grav.
Șeful poliției mi-a transmis prin intermediul translatoarei că deschide anchetă pentru bani și că va dura câteva zile, în care eu voi sta închis și totodată să îi dovedesc că am avut suma de 650 euro asupra mea. Ceea ce pentru mine era imposibil să dovedesc suma de bani.
După ce-am făcut declarația cursei, mi-a zis translatoarea că dacă nu mai declar altceva (referitor și la bani) sunt liber să plec.
Așa că am renunțat.", ne-a declarat în exclusivitate Adrian Gîtan.

"N-am mai avut cătușe la mâini"
"Doar hârtie că am fost încătușat mi-au dat.
Nici copie după declarație, nici descărcare la tahograf să-mi pună ștampilă pentru timpul cât am stat oprit... Nimic!", spune șoferul profesionist român.
"Am mai lucrat și în Navrom, pe vapoare, din 1988-1998, 10 ani. N-am mai avut cătușe la mâini sau să fi fost închis în celulă, în viața mea!", afirmă Adrian.

În legătură cu suma de bani cash
"Înainte să plec din țară, am mers la ghișeul băncii unde am conturile și-am făcut retragere de sume numerar, mult mai mari decât cei 650 de euro. M-am pregătit din timp să am bani cash la mine pentru că toate conturile din bancă sunt blocate de către ANAF și nu pot folosi cardul pentru cumpărături și alte utilități necesare mie.
Cu toate că ANAF-ul retrage lunar 30% din banii mei, conturile rămân blocate.
Am avut grijă, din timp, să am bani cash la mine, având asupra mea suma menționată.", spune Adrian.
"Am impozite și taxe vechi de la firma care am avut-o, neachitate și mutate pe persoană fizică la datorii.", afirmă șoferul profesionist român care a deținut în trecut o firmă cu obiectul de activitate transport persoane. Avea microbuze și taximetre, dar afacerea nu a mers prea bine. A falimentat și a rămas cu datorii la stat.

"Mi-au zis carabinierii să le dau drumul"
De curând, Adrian s-a confruntat cu o situație similară într-o altă țară. Autoritățile de acolo au avut o cu totul altă reacție față de cele din Ungaria.
"Tura trecută, acum două luni, am avut șapte clandestini în Italia. Am simțit semiremorca, pe staționare, că mișcă.
Am sunat la 112 și mi-au zis carabinierii să le dau drumul, să deschid ușile, ca nu cumva să moară vreo persoană de căldură, că devin parte din culpă la moartea cuiva și este rău."

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.