EXCLUSIV print: Riscurile unei planete mai puțin poluate - canibalizarea industriei Recomandat

EXCLUSIV print: Riscurile unei planete mai puțin poluate - canibalizarea industriei

Acțiunile pentru reducerea utilizării combustibililor fosili va genera sărăcie și șomaj, dacă sunt direcționate unilateral.

Arderea cărbunelui, petrolului și a gazelor naturale sunt responsabile de două treimi din emisiile de gaze cu efect de seră. Dar furnizează 20% din Produsul Intern Brut pentru zeci de națiuni.

Cine face pasul înapoi
Compania Citicorp estimează că actualele angajamente privind reducerea emisiilor cu efect de seră vor îngroapa 100 de trilioane de dolari din venituri obținute de pe urma combustibililor fosili până în anul 2050. Aspectul va determina o prăbușire a afacerilor la nivel mondial și va submina bugetele naționale și bilanțurile companiilor. De asemenea, în timp, vor expune fondurile de pensii, dar și cetățenii obișnuiți, mai ales cei care trăiesc în statele exportatoare de combustibili, la numeroase riscuri.
Un articol apărut în MRS Energy and Sustainability examinează riscurile legate de mediu din perspectiva renunțării la combustibilii fosili. Textul concluzionează că trenul sustenabilității a plecat cu adevărat din stație și nu se va mai întoarce niciodată înapoi. O altă analiză atentă, realizată de Jim Krane de la Houston University, este în concordanță cu anunțul făcut de gigantul industrial Exxon, care va investi 20 de miliarde dolari, până în anul 2020, pentru a-și extinde fabricile de rafinare chimice și petroliere din Golf. Altfel spus, “cursa înarmării”, în ambele tabere, continuă.

Practici mai puțin democratice
Riscurile care apar la orizontul măsurilor pentru reducerea schimbărilor climatice variază, raportat la fiecare sector energetic în parte, se arată în articolul din MRS Energy and Sustainability. Rezervele de petrol par să fie cel mai puțin expuse deoarece sunt folosite în transport iar, în acest moment, nu există o alternativă viabilă și imediată pentru a fi înlocuite. Doar o treime din rezervele de petrol de astăzi ar putea fi abandonate în viitor pentru a se atinge țintele asumate și determinate de pericolul generat de schimbările climatice. Cifrele sunt mult mai mari la rezervele de gaz, unde se așteaptă că vor fi abandonate aproape jumătate sau, în cazul cărbunelui, vorbim de a 82% din rezervele la nivel mondial.
Pentru cărbune, scrie Jim Krane, amenințările ridicate de respectarea țintelor de mediu se resimt deja. Firmele de cărbune au fost nevoite să trimită în șomaj 31.000 de oameni și au pierdut 30 de miliarde din valoarea lor de piață, din anul 2010 și doar în SUA.

Guvernele nu vor supraviețui
Pe de altă parte, acțiunile pentru păstratea unui climat verde îmbunătățesc situația, pe termen mediu, a gazului natural care, prin ardere, are emisii scăzute de carbon. Multe dintre politicile anticarbon fac ca gazul să câștige din piața cărbunelui, scrie Krane. Dar, pe termen lung, la rândul său, gazul este în pericol de a fi înlocuit de alte substitute și mai puțin bogate în carbon. Krane prezice faptul că multe afaceri dar și multe guverne nu vor supraviețui presiunii tot mai crescute cu care se confruntă industria energetică, ca rezultat al acțiunilor privind schimbările climatice.
"Cu excepția cazului în care o realizare tehnologică de excepție va restrânge emisiile de carbon, industria combustibililor fosili și stabilitatea climatică vor fi blocate într-un joc cu sumă zero", concluzionează Kraine, care susține: "câștigul la nivel climatologic determină pierderi masive la nivelul industriei și viceversa".
"Este clar că afacerile care se bazează pe eliberarea de dioxid carbon ca și economiile bazate pe arderea combustibililor fosili se confruntă cu impedimente crescânde atunci când vine vorba de comercializarea și consumul produselor lor", a spus Kraine. "Acest lucru se va întâmpla, din ce în ce mai accentuat, prin aplicarea de impozite, restricții legale, argumente morale, favoritism pentru concurenți sau acces limitat la piețele financiare. Industria se va confrunta, în viitor, cu practici mai puțini acceptate în lumea democratică de azi. "

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.