Eșecul unui acord post-Brexit: "foarte probabil"! Camioanele: condamnate la timpi uriași de așteptare în vămi! Recomandat

Eșecul unui acord post-Brexit: "foarte probabil"! Camioanele: condamnate la timpi uriași de așteptare în vămi!

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a estimat vineri că un eșec al negocierilor privind un acord care să reglementeze relația comercială a Regatului Unit cu Uniunea Europeană este "foarte, foarte probabil".

"Slabe speranţe" să se încheie un acord post-Brexit, a fost de părere și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
Boris Johnson a spus că publicul şi companiile să se pregătească pentru acest lucru, deşi echipa sa continuă discuţiile cu Uniunea Europeană. Dar a avertizat că negocierile "nu au ajuns încă în acel punct".
"Este foarte, foarte probabil să trebuiască să alegem o soluţie care va fi, cred eu, formidabilă pentru Regatul Unit şi vom putea face exact ceea ce vrem începând de la 1 ianuarie", a declarat Johnson în cadrul unei vizite la Blyth, în nordul Angliei.
"Noi continuăm să sperăm", a subliniat totuși premierul conservator, amintind că negocierile cu UE continuă.

Ursula von der Leyen: "Slabe speranţe" să se încheie un acord post-Brexit
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a spus vineri liderilor celor 27 de state membre UE că există "slabe" speranţe de încheiere a unui acord cu Regatul Unit privind viitoarea relaţie comercială post-Brexit şi că există o "probabilitate mai mare a unui no deal decât a unui deal", potrivit unor surse europene, relatează AFP.
Von der Leyen şi Johnson au luat cina împreună miercuri seara, la Bruxelles, într-o încercare de a debloca situaţia. Ei s-au despărţit în urma unui eşec şi şi-au dat termen până duminică să tranşeze "viitorul negocierilor".
Negocierile între Londra şi Bruxelles s-au împotmolit în trei subiecte - accesul pescarilor europeni în apele britanice, soluţionarea litigiilor în viitorul acord şi garanţiile cerute de Bruxelles Londrei în domeniul concurenţei, în schimbul unui acces fără taxe vamale şi fără cote pe piaţa europeană.
În acest din urmă punct - cel mai spinos - europenii vor să se asigure de o convergenţă cu Regatul Unit în normele sociale, cu privire la mediu, fiscale şi la ajutoarele publice, în vederea evitării oricărei concurenţe sălbatice.
"Este normal ca(,) concurenţii întreprinderilor noastre să fie supuşi aceloraşi condiţii de pe piaţa noastră", a subliniat von der Leyen într-o conferinţă de presă.
Preşedinta CE a precizat că europenii nu vor să oblige Regatul Unit să se adapteze la toate evoluţiile legislative de-a lungul timpului.

Britanicii, "liberi şi suverani să decidă ceea ce vor să facă"
Britanicii, care au părăsit în mod oficial UE la 31 ianuarie, "vor fi liberi şi suverani să decidă ceea ce vor să facă. Noi vom adapta pur şi simplu condiţiile accesului pe piaţa noastră, în funcţie de decizia lor", a precizat ea.
În lipsa unui acord de liber-schimb cu Bruxellesul, la 31 decembrie, schimburile Londrei cu UE, principalul său partener comercial, vor avea loc în baza Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care înseamnă taxe vamale şi cote.
În vederea unui "no deal", UE a prezentat măsuri de urgenţă care vizează menţinerea unei conexiuni în transportul rutier şi aerian timp de şase luni -cu condiţia ca Londra să facă acelaşi lucru.
Aceste măsuri de urgenţă vizează de asemenea garantarea accesului reciproc în apele celor două părţi a vapoarelor de pescuit în 2021.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.